Svage ældre kan ikke regne med plejeboliggarantien

PLEJEBOLIGER: Mere end hver tiende kommune overholder ikke regeringens plejeboliggaranti på højst to måneders ventetid, viser ny undersøgelse. S har kaldt socialministeren i samråd.
Foto: Colourbox.dk
Jørgen Skadhede
De svage ældre, som til sidst må erkende, at de ikke kan klare sig i deres egen bolig, kan ikke regne med at få en plejebolig inden for to måneder.

Det på trods af, at regeringen fra 1. januar 2009 har indført en plejeboliggaranti med højst to måneders ventetid.

Men 13 procent af landets 98 kommuner overholder ikke garantien i alle tilfælde netop nu. Det viser en ny undersøgelse, som Gallup har lavet for Ældre Sagen.

Samtidig kan 8 procent af kommunerne ikke svare klart på, om de kan overholde garantien netop nu.

Ældre Sagen: Utilfredsstillende
I efteråret vurderede Ældre Sagen, at op mod en fjerdedel af kommunerne ikke overholdte garantien. Selv om det viser sig at stå knapt så slemt til, så finder Ældre Sagen langtfra undersøgelsens resultat opløftende.

Det er alarmerende, når regeringen slår sig op på en kontraktpolitik, og så den ikke engang vil informere om, hvorvidt deres love bliver overholdt. Det går ud over svage ældre medborgere.

Thomas Jensen (S)
Boligordfører

"Det er utilfredsstillende at 13 procent af kommunerne ikke kan opfylde den lovbestemte plejeboliggaranti. Det viser, at der er behov for at bygge flere boliger. Når vi ser på specifikke ventelister, er det interessant, at se at garantien heller ikke imødekommer de ældres reelle ønsker," siger Margrethe Kähler, boligpolitisk konsulent i Ældre Sagen, med henvisning til, at 60 procent af kommunerne har mere end 20 personer på en af de specifikke ventelister til eksempelvis demensboliger.

Socialdemokraterne er oprørte over den manglende opfyldelse af garantien, og har kaldt socialminister Benedikte Kiær (K) i samråd. S er særligt oprørt over, at Benedikte Kiær og hendes forgænger Karen Ellemann (V) hidtil har afvist, at plejeboliggarantien ikke bliver overholdt.

S kræver en forklaring
Benedikte Kiær fik tilmed dagen efter sin tiltrædelse i februar en næse af Folketingets formand for mangelfuld dokumentation af, hvorvidt plejeboliggarantien bliver overholdt.

"Det er alarmerende, når regeringen slår sig op på en kontraktpolitik, og så den ikke engang vil informere om, hvorvidt deres love bliver overholdt. Det går ud over svage ældre medborgere. Vi vil have en forklaring fra ministeren nu, og vi vil have ministeren til at svare på, om hun mener, at garantien bliver overholdt," siger boligordfører Thomas Jensen (S).

Han mener, at det reelt er hver femte kommune, som bryder plejeboliggarantien, fordi han tæller de kommuner med, som ikke kan svare på, hvorvidt garantien bliver overholdt eller ej.

"Hvis man har en garanti, der skal holdes, så skal man også kunne dokumentere, at den kan holdes. Ministeren har netop tidligere fået en næse for mangelfuld dokumentation," siger Thomas Jensen.

Dilemma for kommunerne
For kommunerne er udfordringen, at en rigid grænse på to måneders ventetid ikke tager hensyn til, at nogle ældre er alvorligt svækkede og derfor må rykkes foran i køen. Derfor vil nogle ældre i knap så akutte tilfælde ikke kunne få en plejebolig inden for de to måneder.

Desuden står kommunerne i et dilemma med deres byggeplanlægning. Hvis de bygger for mange boliger for hurtigt, får de ledige boliger, som skatteyderne skal betale for. Og hvis de bygger for få, bryder de plejeboliggarantien, har KL tidligere anført over for Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Jensen

MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)









0:000:00