Folketinget
(Foto: Henrik/Altinget.dk)

Genopretningspakken får MF'er på fødderne

18. juni 2010 kl. 0:10
FLYTNING: Den sidste afstemning om genopretningsplanen skal vedtages i landstingssalen ved stående afstemning. Folketingssalen skal renoveres.
| Flere

Bentøjet skal i brug, når politikerne skal stemme om det sidste lovforslag i genopretningspakken. Der er nemlig hverken en grøn, gul eller rød knap, når der skal stemme. Afstemningen den 2. juli vil finde sted i landstingssalen, fordi den kolliderer med renoveringen af folketingssalen.

"Formanden vil spørge, hvem der stemmer for, og så skal de rejse sig. Herefter tæller to af de fire medlemmer, som er valgt til tingsekretærer, stemmerne sammen. Resultatet videregives til Folketingets formand," fortæller Ole Ødegaard Christiansen, som er chefkonsulent i Folketingets Lovsekretariat.

Hvert folketingsmedlem vil få en stol hver, men fordi landstingssalen er meget mindre end Folketingssalen, får de intet bord. På hver stol vil det være anført, hvilke partier der skal sidde hvor.

For første gang i ti år
Ved grundlovsændringen i 1953 overgik det danske parlament til etkammersystemet, hvor man nedlagde Landstinget, men nu skal den gamle sal altså atter i brug. Det skete sidste gang for ni år siden (den 6. september 2001).

Her 1. behandlede Folketinget forslaget til finanslov for 2002, som ligeledes kolliderede med en renovering, hvilket er den typiske årsag til, at Folketinget med mellemrum ser sig nødsaget til at bruge landtingssalen.

Salen bliver til daglig brugt til udvalgsmøder og konferencer, men renoveringen vil også betyde, at førstebehandlingen af finansloven vil finde sted i landstingssalen i september.

Afstemningssystem skal skiftes ud
Politikerne må fortrække fra folketingssalen, fordi sommerferien er blevet skudt, på grund af at regeringen vil have genopretningspakken behandlet på denne side af ferien. Men hvis Folketinget skal nå at få renoveret salen inden næste samling, er de nødsaget til at gå i gang nu.

"Der skal laves et nyt mødestyrings- og afstemningsanlæg. Det gamle er fra 1992 og baseret på noget teknologi, som er forældet. En udskiftning er derfor nødvendig," siger Ole Ødegaard Christiansen.  

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK