Aviser: Tid til en europaminister

EU-MINISTER: I stedet for en debat om aflyste møder i EU burde debatten handle om at få et større EU-fokus i dansk politik. Det kunne komme med en europaminister, mener aviser.
I perioden op til at Danmark overtog EU-formandskabet i 2002, udnævnte Anders Fogh Rasmussen en europaminister, nemlig Bertel Haarder. Den ministerpost burde være fortsat, mener Dagbladet Information.
I perioden op til at Danmark overtog EU-formandskabet i 2002, udnævnte Anders Fogh Rasmussen en europaminister, nemlig Bertel Haarder. Den ministerpost burde være fortsat, mener Dagbladet Information.Foto: Altinget.dk/Flindt
Morten Øyen

når det kommer til de store internationale, globale dagsordner, så er Danmark ikke nogen stemme uden EU

Leder
I Dagbladet Information
Det er langtfra altid, at Dagbladet Information og Berlingske Tidende på lederplan er enige. Men i debatten om, hvilke møder udenrigsminister Lene Espersen (K) burde deltage i, og hvilke møder hendes forgænger Per Stig Møller ikke deltog i, er de to aviser enige.

Behov for en europaminister
"Debatten aktualiserer mere end noget andet overvejelserne om, hvorvidt vi behøver en europaminister, der kan medvirke til at løfte udvalgte EU-aktiviteter," hedder det i Berlingske Tidendes leder.

Og i Information bliver der fulgt op:

"Danmark har netop ikke en europaminister som mange andre lande. Derfor er prioriteringen i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads, at EU-møder vurderes og prioriteres på linje med alle andre. Og det er her, fejlen ligger. Europasamarbejdet har ikke noget selvstændigt fokus i noget dansk ministerium," hedder det i lederen i Information.

EU behøver opmærksomhed
Ifølge Information er det nødvendigt for Danmark, som er et lille land, at være repræsenteret og forsøge at gøre sig gældende i de internationale fora, hvor det er muligt.

"Og når det kommer til de store internationale, globale dagsordner, så er Danmark ikke nogen stemme uden EU," hedder det.

Og ifølge Berlingske Tidende bliver man nødt til at sætte tid af til EU:

"EU er en konsensusmaskine, og det kræver utallige møder."

Har tidligere haft europaminister
Da Danmark i 2002 skulle overtage EU-formandskabet, udnævnte daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen en europaminister, nemlig partifællen Bertel Haarder.

"Den ministerportefølje burde være fortsat, fordi EU er så vigtigt et samarbejdsområde for Danmark," skriver Information.

Og fra Berlingske Tidende kommer en opfordring til statsministeren:

"Hvofor ikke (have) en minister med ansvar for at varetage kontakten til det stadig vigtigere Europa-Parlament, til EU-Kommissionen, møder i Rådet samt for væsentlige europapolitiske debatter? Danmark skal i øvrigt have EU-formandskabet fra 1. januar 2012, så en europaminister er værd at overveje."
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

Per Stig Møller

Fhv. udenrigsminister, kultur- og kirkeminister, miljøminister, MF (1984-2015) og partiformand (K)
mag.art. (Københavns Uni. 1967), dr.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)









0:000:00