Høegh giver bedre politisk klima end Kjer

MINISTER: Fødevareminister Henrik Høeghs (V) mere lyttende og åbne stil gør det lettere at skabe politiske aftaler end under Eva Kjer Hansen (V), mener ordførere fra både Dansk Folkeparti og venstrefløjen.
Der er stilen til forskel. Eva Kjer Hansen var som minister dumstædig og ufremkommelig, mens Henrik Høegh er mere åben og kompromissøgende, lyder det fra fødevareordførere.
Der er stilen til forskel. Eva Kjer Hansen var som minister dumstædig og ufremkommelig, mens Henrik Høegh er mere åben og kompromissøgende, lyder det fra fødevareordførere.
Ida Skytte

Efter knap et halvt år med Henrik Høegh i fødevareministerstolen er konklusionen fra oppositionen og Dansk Folkeparti klar: Stemningen er mindre bidsk og mulighederne for brede politiske aftaler større end under forgængeren Eva Kjer Hansen.

Folkestyret fungerer bedre
Ifølge SF's fødevareordfører, Kristen Touborg, er forskellen markant.

"Eva var meget firkantet. Hun kørte på nogle liberalistiske ideer og var absolut ikke ræd for at lade dem komme til udtryk. Hun var nærmest dumstædig, for selvom hun kunne se, at der var et flertal imod hende, når vi indimellem fik Dansk Folkeparti med os, så var hun stort set ligeglad. Henrik er meget mere opmærksom på, hvad der er af muligheder, og han er ikke så ideologisk og fasttømret," siger ordføreren, der mener, at det nu er lettere at skabe resultater.

Helt konkret peger Kristen Touborg ligesom flere andre ordførere på GMO og det nye fødevareforlig som eksempler på Henrik Høeghs forhandlingsvillighed.

De er fagligt dygtige begge to, og jeg har haft et udmærket forhold til dem begge to. Men som udvalgsformand er det nemmere med Henrik Høegh, end det var med Eva Kjer. Han er mere kompromissøgende. Når vi for eksempel har åbne samråd, får vi gjort tingene færdige nu, mens der med Eva Kjer ofte var flere ting, som oppositionen ikke var helt tilfredse med.

René Christensen (DF)
Fødevareordfører og formand for Folketingets Fødevareudvalg

"I forbindelse med fødevareforliget spillede han hårdt ud, men det var et meget klart eksempel på, at han er mere fleksibel, end Eva var. Og havde han siddet under veterinærforhandlingerne, så havde der været en god mulighed for, at vi kunne have fundet et bredere grundlag. Det betyder, at vi får en mere ordentlig tone, og at vi får folkestyret til at fungere bedre," lyder de rosende ord fra SF'eren til fødevareministeren, der ellers fik hårde ord med sig, da han tog over i forbindelse med regeringsrokaden i februar.

Høegh giver plads til oppositionen
Også den socialdemokratiske fødevareordfører, Bjarne Laustsen, roser Henrik Høeghs stil og kalder ham imødekommende og fleksibel.

"Han er mere lyttende. Og jeg tror, at han gerne vil skabe resultater, og han virker, som om han har mere respekt for andres synspunkter end hun havde. Hun var meget fastlåst og virkede ufremkommelig. Hendes attitude omkring GMO og den slags var ikke noget, der fremmede processen. Og der har vi set en række sager, så der vil jeg sige, at det ser ud, som om han er mere pragmatisk."

På fødevareområdet er der tradition for brede forlig, men Bjarne Laustsen mener alligevel, at det dermed er blevet lettere at lave politiske aftaler. For det er også vejen dertil, der tæller, siger han.

"Da Eva Kjer fremlagde "meld en regel", kæmpede vi fra hjørne til hjørne, og vi brugte længere tid på at justere det gamle forlig end at lave et nyt," siger Bjarne Laustsen, som også fremhæver Høeghs rolle i fødevareforligsforhandlinger før sommerferien.

"Han var imødekommende over for, at der skulle findes en løsning. Han gav plads til oppositionen og lyttede til vores synspunkter, og vi det betød, at vi fandt en pragmatisk løsning. Det er hans svendestykke."

Også stemningen i Folketingets fødevareudvalg er forandet, mener Bjarne Laustsen og flere andre ordførere. Med Laustsens ord er den "mere rolig og mindre bidsk".

Mere effektive samråd
Hos støttepartiet Dansk Folkeparti oplever fødevareordfører og udvalgsformand René Christensen også en forskel. Ikke så meget i forhold til deres politiske ståsted, men i forhold til fremtoning og facon.

"De er fagligt dygtige begge to, og jeg har haft et udmærket forhold til dem begge to. Men som udvalgsformand er det nemmere med Henrik Høegh, end det var med Eva Kjer. Han er mere kompromissøgende. Når vi for eksempel har åbne samråd, får vi gjort tingene færdige nu, mens der med Eva Kjer ofte var flere ting, som oppositionen ikke var helt tilfredse med."

Flere af ordførerne nævner Eva Kjer Hansens ideologiske tilgang til arbejdet som minister. At hun stod fast på sine holdninger - uanset hvad.

"Eva Kjer var utrolig fagligt dygtig, og det lod hun meget skinne igennem. Hvis Eva Kjer mente, at noget var på en bestemt måde, så var ingen i tvivl om, at det var sådan, og at det blev sådan. Og så blev der måske lyttet knap så meget," siger René Christensen, der også roser forløbet omkring fødevareforliget. Her er hans pointe, at timingen for et bredt gør resultatet endnu mere bemærkelsesværdig.

"Hvis man ser på den politiske situation lige nu, hvor fronterne er trukket hårdt op, så var det ret godt gået. Det er ikke alle udvalg, der kan det, og det skal han have ros for."

Lytter til folketingsflertallet
Enhedslisten og De Radikale peger også på konkrete politiske forskelle. Områder hvor det med Henrik Høegh i ministerstolen er er nemmere at nå til enighed hen over midten. Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, mener, at Henrik Høegh har været mere åben i forhold til forslag imod hormonforstyrrende stoffer.

"Eva Kjer var fuldstændig umulig på det område, selv om et flertal i Folketinget havde vedtaget noget andet. Der har Henrik Høegh større tilbøjelighed til at rette sig efter folketingsflertallet."

"Politisk kan ingen være i tvivl om, at Henrik Høegh er lige så meget landbrugets mand, som Eva Kjer var, men han har en anden stil, og det betyder også noget, om man har en imødekommende holdning, eller om man altid bare er fuldstændigt afvisende. Det ændrer i hvert fald på stemningen," siger Per Clausen, som også påpeger, at den politiske uenighed omkring hormonforstyrrende stoffer allerede var tydelig, da Høegh var ordfører og Kjer minister.

Den radikale ordfører, Bente Dahl, vil ikke vægte de to personer over for hinanden. Kun når det kommer til GMO, ser hun en konkret politisk forskel.

"Lige præcis på GMO-området er han mere bred i sin tilgang end Eva Kjer. Jeg var for eksempel i salen, da Eva Kjer Hansens vidensyntese kom i foråret, hvor jeg måtte gå til hende med internationale undersøgelser, og der har han været åben med det samme."

Det har hverken været muligt for Altinget | Fødevarer at få en kommentar fra fødevareminister Henrik Høegh, tidligere fødevareminister Eva Kjer Hansen, fødevareordfører Erling Bonnesen (V) eller fødevareordfører Tage Leegaard (K).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

Kristen Touborg Jensen

Spidskandidat til byråd (SF), Lemvig, fhv. MF (SF), fhv. byrådsmedlem, Lemvig Kommune
landbruger (Lægård Landbrugsskole 1965)

0:000:00