Besværlige regler blokerer for frivilligt arbejde

BØVL: Mange afholder sig fra frivilligt arbejde af frygt for at blive modregnet i enten dagpenge eller efterløn, og a-kasserne tolker reglerne meget forskelligt, lyder kritikken fra Frivilligrådet. A-kasserne skyder skylden på uhyggeligt komplicerede regler.
Foto: www.colourbox.com
Marie Dissing Sandahl
Efterløns- eller dagpengemodtagere, som udfører frivilligt arbejde, kan risikere at blive modregnet i enten dagpengene eller efterlønnen. Og alene frygten for at eventuelt at miste en del af sin indtægt er nok til at afholde folk fra det, mener Susanne Larsen, formand for Frivilligrådet.

"Ungdommens Røde Kors oplevede eksempelvis, at nyuddannede kandidater under finanskrisen stod uden arbejde og både gerne ville lave frivilligt arbejde, men også ville have noget erfaring at skrive på CV'et. Men de turde ikke, fordi de var usikre på, om a-kasserne ville modregne deres indsats i sagpengene," siger hun.

Ifølge Susanne Larsen tolkes reglerne meget forskelligt i landets mange a-kasser, og det er ikke med til at gøre det nemmere at udføre frivilligt arbejde.

"Nogle tolker reglerne stramt og nogle meget stramt, og det vidner om, at der er behov for en opstramning eller en tydeliggørelse af reglerne overfor a-kasserne," siger hun.

Frivilligt arbejde er noget særligt
Allerhelst så hun, at reglerne blev lavet om, så der ikke var noget loft over antallet af timer, som dagpenge- og især efterlønsmodtageren måtte arbejde frivilligt. Men der er forskel på de to grupper, forklarer formanden.

Det betyder noget for det velfærdssamfund, som vi er en del af. Danskerne bidrager rent faktisk med, hvad der svarer til 110.000 fuldtidsstillinger hvert år i frivilligt arbejde, og det skaber sammenhængskraft.

Susanne Larsen
Formand for Frivilligrådet

"Efterlønsmodtagerne har besluttet at træde ud af arbejdsmarkedet, og vi skal give dem fri og give dem lov til at lave frivilligt arbejde og bidrage til samfundet, hvis de har lyst. Derimod så vil hovedparten af de arbejdsløse gerne tilbage til arbejdsmarkedet og gør en stor indsats for at komme det, og vi skal fjerne hindringerne for, at de kan komme til at holde sig i gang og gøre sig mere attraktive for arbejdsmarkedet ved at udføre frivilligt arbejde," siger hun og tilføjer, at de ikke tager arbejde fra andre, fordi organisationerne ikke ville have råd til lønne en medarbejder for det samme arbejde.

Men frivilligt arbejde er ikke kun et gode for den ledige, som vil opkvalificere sig eller forbedre sit CV, mens vedkommende er arbejdssøgende, mener Susanne Larsen. Organisationerne, som benytter sig af frivillig arbejdskraft, varierer i størrelse, men fælles for dem alle er, at de i høj grad er afhængige af de frivillige, forklarer Susanne Larsen:

"Det betyder noget for det velfærdssamfund, som vi er en del af. Danskerne bidrager rent faktisk med, hvad der svarer til 110.000 fuldtidsstillinger hvert år i frivilligt arbejde, og det skaber sammenhængskraft," siger hun.

Uhyggeligt kompliceret lovgivning
Hos a-kasserne kan direktøren for AK Samvirke, Verner Sand Kirk, godt forstå, at a-kasserne fortolker lovgivningen forskelligt, og han kalder det for "et uhyggeligt kompliceret regelsæt". Han bakker derfor op om en regelforenkling.

"Lav nogle regler, som er til at forstå, og som ikke er smålige. Det er nemlig også spørgsmålet om, i hvor små sko man skal gå i forhold til det teoretiske og potentielle frivillige arbejde, som folk udfører. Her skal der også bruges sund fornuft til at fastsætte grænsen," siger han.

Regeringen har som målsætning, at det skal være "nemt og enkelt" at udføre frivilligt arbejde, men ifølge Verner Sand Kirk, "er det alt andet end nemt og enkelt i dag".

"Men i stedet for at skændes om, hvem der er de dumme, så lad os alle indgå i en konstruktiv debat," siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Verner Sand Kirk

Direktør, Danske A-Kasser
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00