Lunken modtagelse af finanslovsforslaget

REAKTIONER: Finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) udspil til næste års finanslov får ikke just klapsalver med på vejen, hverken hos dagbladsredaktørerne eller de politiske kommentatorer.

Politiken: VK har gjort Danmark til et økonomisk taberland
Finanslovforslaget for 2010 står som et monument over flere års fejlslagen økonomisk politik, der nu endegyldigt har gjort Danmark til et lavvækstland. [...] Og da regeringen ikke aner, hvordan den skal skabe økonomisk vækst og ikke kan finde på andet end gold sparepolitik, er konsekvensen, at dansk økonomi bliver yderligere misrøgtet. Med krisefinansloven for 2010 betaler Danmark nu prisen for 10 års økonomisk misrøgt og en perlerække af uforstandige Venstre-finansministre, som ikke har haft evnerne, overblikket og viljen til at fortsætte den økonomiske reformkurs, som Nyrup- og Schlüterregeringen stod for.

Berlingske: Finanslov midt i en valgkamp
Hvad Danmark absolut ikke har brug for i øjeblikket er yderligere brandbeskatning, et voldsomt øget offentligt forbrug eller politiske indgreb, der vil hæmme iværksætteri og udvikling. På den led skal regeringen være varsom med f.eks. at skære hårdt i forskningsbevillingerne. Tværtimod handler det om at fremme vækst og privat initiativ ved at skabe bedre rammevilkår for erhvervslivet. Liberal Alliances forslag om at sænke selskabsskatten gradvis over en årrække er således værd at tage med i de kommende finanslovsforhandlinger. LA kan få en central rolle i finanslovsforhandlingerne, hvis ellers Dansk Folkeparti vil acceptere, at andre kommer med ved bordet, og at der ikke er råd til flere gaveuddelinger. Det er nu, den borgerlige side skal vise, at den har hånd om både velfærd og økonomi.

Jyllands-Posten: Gør det ondt?
Særligt skuffende er det, at finanslovsforslaget er som støvsuget for initiativer, der kan skabe vækst i den private sektor. Heller ikke på det punkt tør regeringen for alvor tage kampen op med Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti. [...] Det er skuffende af en liberal ledet regering. I opgangstider forsømte den at gennemføre de nødvendige reformer. Finanslovsudspillet og især italesættelsen af det viser, at selv ikke en økonomisk krise gør en forskel. Sigtet er stadig på næste valg. Og det er kort.
 
Helle Ib, B.T.: Generalprøven
Når alt alligevel tyder på, at det ender med en LA-model, skyldes det, at regeringen har indstillet sig på, at det lille parti kommer over spærregrænsen ved næste valg og desuden nok kommer til at levere de afgørende mandater, hvis blå blok vinder, og VK kan fortsætte i regering. [...] For LA bliver udfordringen at finde en balance, så partiet kan slå på at have gjort en forskel med sine nu bare tre mandater - uden at presse så meget, at det hele ender i et billede af kaos, når VKO og LA skal være i stue sammen.

Ralf Pittelkow, JP: En gyser af en finanslov
Når valget nærmer sig, har man før set, at vælgerne begynder at lægge større vægt på krisebevidsthed, ansvarlighed og økonomisk kompetence. Denne finanslov drejer sig ikke om de reformer, der skal løse Danmarks langsigtede økonomiske problemer. Den drejer sig om at forhindre, at dansk økonomi skrider ud, inden vi når frem til reformerne. Finansloven åbner en valgkamp, som minder om fortidens store opgør om den økonomiske politik. Forskellene er til at få øje på.

Jarl Cordua: Valget står mellem at bruge penge - og bruge endnu flere penge!
Der er meget på spil for blå blok. Hvis ikke de i de sandsynligvis sidste finanslovsforhandlinger inden næste valg fremstår som nogenlunde fasttømret - trods alle forskellighederne, så bliver det for nemt for oppositionen at udstille og problematisere den indbyrdes uenighed. Det er man også helt klar over både hos LA og DF. De partier faktisk har udviklet et udmærket forhold, også fordi partierne ikke kæmper om de samme vælgere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Ib

Politisk kommentator, Børsen
journalist (DJH 1992)

Ralf Pittelkow

Ansv. chefredaktør, Den Korte Avis, fhv. særlig rådgiver, Poul Nyrup Rasmussen (S)
mag.art. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00