Manglende konkurrence presser brødpriser op

BRØDPRISER: Fødevareministeren oplyste til åbent samråd i fødevareudvalget i onsdags, at manglende konkurrence er en del af årsagen til de højere danske priser på brød. Socialdemokraterne ønsker på den baggrund økonomi- og erhvervsministeren kaldt i samråd.

Hvorfor betaler man i Danmark en højere pris for brød end i resten af EU? Det skulle fødevareminister Henrik Høegh (V) svare på, da han onsdag var til åbent samråd i Folketingets fødevareudvalg.

Fødevareministeren kunne oplyse, at prisen på brød i perioden august 2007 til marts 2009 ikke er fulgt med de faldende priser på korn. Sammenhængen mellem råvareprisen og brødprisen er derfor ikke stor, men råvareprisen udgør også kun otte procent af den samlede pris på brød.

Forklaringen på høje brødpriser skal derfor ifølge ministeren ikke kun findes i strukturelle forskelle mellem EU-landene, forbrugernes præferencer og en markant tilbudskultur i Danmark, men også manglende konkurrence.

"Det kan ikke udelukkes, at stigningen i priserne på brød og mel i et vist omfang skyldes, at konkurrencen ikke fungerer tilstrækkeligt. Danmark er et lille land, og det betyder, at nogle brancher er kendetegnet ved få, store virksomheder. Det kan være med til at svække konkurrencepresset i disse brancher - særligt i typiske hjemmemarkedserhverv, hvor der ikke er meget konkurrencepres fra udlandet," sagde fødevareminister Henrik Høegh.

Det kan ikke udelukkes, at stigningen i priserne på brød og mel i et vist omfang skyldes, at konkurrencen ikke fungerer tilstrækkeligt. Danmark er et lille land, og det betyder, at nogle brancher er kendetegnet ved få, store virksomheder. Det kan være med til at svække konkurrencepresset i disse brancher - særligt i typiske hjemmemarkedserhverv, hvor der ikke er meget konkurrencepres fra udlandet.

Henrik Høegh (V)
Fødevareminister

Oppositionen savner en løsning
Flere af oppositionspartierne savnede dog svar fra ministeren på, hvad der vil blive gjort for at hindre de monopollignende tilstande, og få konkurrence tilbage på markedet.

Per Clausen, der havde indkaldt til samrådet, var blandt andet skeptisk over for effekten af den EU-portal, som ministeren mener vil være oppe ved årsskiftet, og som skal give prisgennemsigtighed.

"Med EU-portalen skulle enhver fabrikant kunne se om, de kan tjene penge i Danmark, men det ved de nok i forvejen med markedsanalyser," sagde Per Clausen.

Selvom om konkurrenceforhold ikke hører under fødevareministerens ressortområde, hvilket han også understregede på samrådet, savnede Benny Engelbrecht, forbrugerordfører (S), dog stadig en løsning fra regeringen på problemet med manglende konkurrence.

"På basis af de diskussioner, vi har haft rundt om bordet her, er vi nok nødt til at indkalde økonomi- og erhvervsministeren til et samråd i forlængelse af dette," sagde Benny Engelbrecht.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Per Clausen

Spidskandidat for Enhedslisten til EU-parlamentsvalget, byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00