Sundhedsministeriet frikender sig selv efter undersøgelse

MAIL-SAG: Løkke-biografiens oplysninger om, at der skulle være slettet mails i Sundhedsministeriet, har intet på sig, konkluderer ministeriet efter intern undersøgelse.
Lene Espersen har fået hovedrollen i den såkaldte mail-sag.
Lene Espersen har fået hovedrollen i den såkaldte mail-sag.Foto: Mette Wraae Hansen/Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Vi har ikke tilsigtet slettet e-mails af sagsdannende karakter. Vi har ikke slettet dokumenter fra ministeriets ESDH-system. Vi har ikke fået instruktion om at slette mails. Sådan har de relevante medarbejdere i Sundhedsministeriet svaret, da de onsdag 28. september blev udspurgt til en intern undersøgelse i ministeriet i den verserende mail-sag.

I den nu meget omtalte Løkke-biografi skriver forfatterne, at flere embedsmænd i Sundhedsministeriet fik til opgave at koordinere med andre ministerier for at sikre, at de mails, som blev slettet det ene sted, også blev slettet det andet sted.

De omtalte mails skulle indeholde beregninger, som viste, at privathospitalernes takster var omkring 25 procent for høje. Men regeringen ønskede på daværende tidspunkt ikke at offentliggøre disse oplysninger.

Flere undersøgelser på vej
Sundhedsministeriet oplyser videre i en pressemeddelelse, at en gennemgang af sagsakterne og mails om sagen ikke tyder på, at der er blevet slettet eller fejl-journaliseret noget.

Gennemgangen af de relevante sagsakter viser, at de pågældende medarbejdere ikke har deltaget i sletning af sagsdannende materiale.

Sundhedsministeriet
Pressemeddelelse

"Ministeriet har tillige foretaget en screening af de involverede medarbejderes e-mail konti. Ministeriet er i øjeblikket færd med at gennemgå det materiale, som er fremkommet, herunder med henblik på at vurdere, om der er akter, som burde have været journaliseret," hedder det i pressemeddelelsen.

Særlig rådgiver afviser
Her citeres også den daværende særlige rådgiver for sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) Frank Korsholm. Han afviser at have fået ordre om at slette mails eller beordret andre til det.

Ministeriet understreger, at de kun har forholdt sig til Sundhedsministeriets rolle i sagen.

Departementschef Kristian Wendelboe er lettet over undersøgelsens resultat. Han peger dog på, at Frank Korsholm har lavet en fejl.

"Jeg er glad for at konstatere, at ingen her har fået besked om at slette mails eller har slettet mails. Jeg vil også gerne understrege, at der ikke er nogen hemmelig rapport, den blev offentliggjort i oktober 2009 og taksterne til de private hospitaler er efterfølgende sat ned med godt 20 procent. Ministerens særlige rådgiver er underlagt de samme regler om god forvaltningsskik som andre embedsmænd. I det her tilfælde har rådgiveren lavet et udkast til et konservativt politisk udspil, hvilket ikke er usædvanligt, han burde dog ikke referere til igangværende forberedende arbejde i regeringen,"

Ifølge bogen skulle skulle der også være blevet slettet mails i Erhvervs- og Økonomiministeriet. Efter sagen er begyndt at rulle, har Erhvervs- og Økonomiministeriet også foretaget en undersøgelse af sagen. Her har en medarbejder i ministeriet oplyst, at han via telefonen blev bedt af Lene Espersens daværende særlige rådgiver om at slette mails om sagen tilbage i maj 2009.

Lene Espersen under pres
Det nægtede medarbejderen dog ifølge ministeriet. Og det er ifølge ministeriet kontrolleret, at medarbejderen ikke har slettet nogen mails i sagen. Den omtalte særlige rådgiver, Morten Langager, afviser at have givet en sådan ordre.

Konservatives formand er lige nu under stort pres, fordi hun tilsyneladende har været tæt på at fejlinformere Folketinget. Efter hun i 2008 havde meldt ud, at privathospitalernes priser var omkring 25 procent for høje, ville oppositionen have svar på, hvilke beregninger der lå bag vurderingen. Her var hendes svar i folketingssalen under en spørgetime, at det var udredninger lavet i konservativt regi. Men næsten samtidig fastslog daværende sundhedsminister Jakob Axel Nielsen fast, at der også var lavet beregninger i Sundhedsministeriet.

Oppositionen kræver nu, at sagen bliver undersøgt til bunds, samt at Rigsrevisionen får adgang til de omtalte mails. Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup afviser, at der er behov for en undersøgelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

Morten Langager

Direktør, Dansk Erhverv
journalist (DJH 1999), BA i offentlig administration (Roskilde Uni. 1995)

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00