Studerende strømmer til udlandet

UDDANNELSE: De studerende har fået mere smag for at tage på studieophold i udlandet. På to år er antallet af udvekslingsstuderende steget med 30 procent, viser nye tal. Både erhvervslivet og videnskabsministeren jubler.
Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede
Efter flere års stilstand er de studerende nu for alvor begyndt at valfarte på studieophold i udlandet.

I 2010 var næsten 5.100 danske universitetsstuderende på udvekslingsophold i udlandet. Det er 1.200 flere end i 2008 og dermed en stigning på 30 procent på kun to år, viser nye tal fra Danske Universiteter.

De studerende er blevet yngre og har droppet jordomrejsen med rygsæk til fordel for et studieophold i udlandet, lyder en af forklaringerne fra Københavns Universitet (KU), som alene står for halvdelen af den samlede stigning.

"De studerende kommer tidligere i gang og går ikke og slasker på alt for mange sabbatår. Derfor har de også en større sult efter at komme til udlandet som studerende. Og det er jo glædeligt. Vi har netop slået på i mange år, at det er bedre at bookpacke end at backpace," siger John E. Andersen, der chef for det internationale kontor på KU.

Ministeren og erhvervslivet jubler
Udviklingen vækker begejstring både i erhvervslivet og hos videnskabsministeren.

Fakta

Studerende på udvekslingsophold i udlandet

2010: 5.086
2009: 4.538
2008: 3.898
2007: 3.662
2006: 3.513
2005: 3.505

Note: Udvekslingsstuderende defineres som studerende, der tager på et meritgivende studieophold i udlandet af minimum tre måneders varighed. Opholdet foregår oftest inden for et program eller en udvekslingsaftale, men kan også være arrangeret af den studerende selv.


Kilde: Danske Universiteter

"Det er virkeligt glædeligt. Mange kandidater får job i globalt orienterede virksomheder, og så er det en stor fordel at have boet og studeret i udlandet. De unge har længe haft en sund rejsetrang. Men normen har været at rejse med rygsæk som turist. Det er altså mere værdifuldt at bo og studere i et andet land end at rejse som turist," siger Charlotte Rønhof forsknings- og uddannelsespolitisk chef i DI.

"Det er særdeles positivt, at flere studerende tager til udlandet. Det betyder meget for deres faglige og personlige udvikling samt deres kulturelle indsigt," siger videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen (K).

Normen har været at rejse med rygsæk som turist. Det er altså mere værdifuldt at bo og studere i et andet land end at rejse som turist.

Charlotte Rønhof
Forsknings- og uddannelsespolitisk chef hos DI

Fortsat for kringlede procedurer
Fra politisk side har man længe opfordret de studerende til at tage udenlands. Og siden 2008 har de studerende haft mulighed for at få dækket eventuelle studieafgifter på et udenlandsk universitet gennem udlandsstipendieordningen.

Men hos Danske Studerendes Fællesråd (DSF) mener man, at det er de studerendes iver og ikke politiske tiltag, der er årsagen til udlængslen.

"Det viser, at de studerende er meget motiverede for at komme til udlandet og studere. De må fortsat ofte selv tage sagen i egen hånd, og det kræver et hårdt benarbejde. Der er desværre ingen, der har ændret på de kringlede procedurer for at få et udlandsophold," siger Magnus Pedersen formand for DSF.

Især flere KU-studerende søger ud
Som tidligere nævnt er det især de studerende på Københavns Universitet (KU), som har fået mere smag for studieophold i udlandet.

På to år er 600 flere studerende på KU taget på udvekslingsophold i udlandet, en stigning på over 60 procent.

På KU har man da også intensiveret indsatsen, fortæller John E. Andersen chef for det internationale kontor på KU.

"Vi har holdt mange flere orienteringsmøder end tidligere, og vi har udvidet åbningstiden på kontoret og forbedret vores hjemmeside. Studienævnene og de enkelte fakulteter har også gjort en stor indsats for at forklare de studerende, hvilke muligheder de har for merit, og hvor de kan komme hen," siger John E. Andersen og tilføjer:

"Desuden har vi fået flere pladser på de mest attraktive universiteter i USA og Australien, og det får flere til at søge, når de kan se nogle attraktive muligheder," siger John E. Andersen

Udlandstvang i sigte på flere fag
Og i de kommende år vil endnu flere studerende formentlig drage udenlands.

I den nye universitetslov, som Folketinget ventes at vedtage i løbet af foråret, får universiteterne mulighed for at stille krav om et obligatorisk udlandsophold på deres uddannelser. Det ventes især at blive indført krav på visse sprogfag.

Opgørelsen over de studerendes udlandsophold indeholder kun udvekslingsophold og ikke danske studerende, som tager en hel bachelor eller kandidat i udlandet. Det var der cirka 3.000 studerende, der gjorde i 2009 ifølge de seneste tal fra Styrelsen For International Uddannelse. Det tal har efter flere års fald kun været svagt stigende de seneste år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

0:000:00