S giver ingen garantier til lejerne

ALMENE BOLIGER: S har i årevis kritiseret regeringen for at stjæle lejernes penge. Men S vil ikke give de almene lejere nogen garanti for, at en S-ledet regering vil fjerne eller begrænse Landsbyggefondens omstridte refusion til nybyggeri. Hykleri, siger V.
Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede
Over 9 milliarder kroner. Så mange af de almene lejeres opsparede penge i Landsbyggefonden er siden 2002 blevet brugt på at bygge nye almene boliger i stedet for at renovere de eksisterende.

Men Socialdemokraterne giver ingen garantier for, at Landsbyggefondens penge for fremtiden kun skal bruges på renovering og boligsociale opgaver.

Skarp kritik fra S i årevis
I årevis har Socialdemokraterne ellers kritiseret regeringen for at stjæle lejernes penge, fordi Landsbyggefonden har været pålagt at betale 25 procent af støtten til nybyggeri af almene boliger tilbage til staten i en særlig refusion.

"Lejerne skal ikke længere være sorteper på boligmarkedet. Derfor må røveriet af midlerne i Landsbyggefonden standses," skrev Mogens Lykketoft eksempelvis i sin valgavis ved sidste folketingsvalg i november 2007.

Før 2002 betalte staten således hele støtten til nybyggeri, så Landsbyggefonden kunne koncentrere sig om at bruge fondens penge på at renovere de eksisterende almene boliger.

Ingen garantier fra S
Men Socialdemokraterne vil ikke garantere, at den omstride refusion bliver afskaffet under en eventuel ny S-ledet regering. Det vil være økonomisk uansvarligt, mener S nu. Derfor får lejerne og Landsbyggefonden kun en hensigtserklæring.

"Vi er underlagt de samme økonomiske begrænsninger som den borgelige regering, der har kørt økonomien i sænk. Vi kan ikke afskaffe refusionen med det samme, vi kommer til. Men vi har en klar målsætning om at bringe den ned over en årrække, når vi kommer til," siger boligordfører Thomas Jensen.

Der står intet om refusionen i hverken jeres store økonomi-udspil Fair Løsning eller i jeres seneste finanslovsforslag. Kan de almene lejere og Landsbyggefonden regne med, at I vil nedbringe refusionen?

"Det har vi en klar målsætning om. Men der er ikke nogen, der ved hvordan udviklingen bliver i dansk økonomi. Derfor er målsætningen afhængig af, hvordan økonomien udvikler sig," siger Thomas Jensen.

I hvilken størrelsesorden vil i nedbringe den nuværende refusion på 25 procent?

"Det kan jeg ikke sige præcist. Det afhænger af, hvordan dansk økonomi udvikler sig, og hvilken forfatning den er i, når vi tager over," siger Thomas Jensen.

I har i årevis kritiseret regeringen for at stjæle lejernes penge, når Landsbyggefonden skulle være med til at betale for nybyggeri. Hvorfor vil i fortsætte den praksis, når I har kritiseret den så hårdt?

Fakta

S og boligforliget

I perioden fra 2002 til 2005 var Socialdemokraterne med i et boligforlig med den borgerlige regering, som betød, at Landsbyggefonden skulle være med til at betale for nybyggeri. Men siden 2005 har S ikke været en del af boligforliget.

"Vi overtager et økonomisk fallitbo efter den borgelige regering. Hvis vi ændrer på refusionen fra dag et, gør vi det fallitbo endnu værre. Derfor må lejerne have tiltro til, at vi solidariske partier på venstrefløjen vil nedbringe refusionen til nybyggeri i takt med, at økonomien kommer i bedring, når vi siger, at vi har en klar målsætning om at gøre det," siger Thomas Jensen.

V: Hyklerisk af S
Hos regeringspartiet Venstre har man ikke meget til overs for Socialdemokraternes kursskifte. Heller ikke selvom Venstre erkender, at det er udtryk for økonomisk ansvarlighed.

"Det viser tomheden i deres kritik og udstiller Socialdemokraternes hykleri. De råber op om ting, der skal laves om, men når det kommer til stykket, vil de ikke lave noget om," siger boligordfører Louise Schack Elholm (V).

BL havde håbet på mere
Hos Boligselskabernes Landsforening (BL) har det været hjerteblod i mange år at kæmpe for at få refusionen til nybyggeri afskaffet.

Vi havde håbet, at en eventuel ny regering havde en mere klar holdning til, at det her altså er lejernes penge. Vi synes, det er uretfærdigt, at lejernes friværdi skal bruges til at aflaste statens udgifter.

Palle Adamsen
Formand for Boligselskabernes Landsforening

Derfor er BL skuffet over kun at få en hensigtserklæring fra S. Samtidig glæder BL sig dog over, at S har en målsætning om at få refusionen nedbragt over en længere årrække.

"Det er en yderst fornuftig målsætning, og jo hurtigere den kan realiseres, jo mere fornuftigt er det. Men vi havde håbet, at en eventuel ny regering havde en mere klar holdning til, at det her altså er lejernes penge. Vi synes det er uretfærdigt, at lejernes friværdi skal bruges til at aflaste statens udgifter. Ingen kunne vel forestille sig, at politikerne skulle bestemme, hvad private boligejere skal bruge deres friværdi til," siger Palle Adamsen formand for BL.

I perioden fra 2002 til 2005 var Socialdemokraterne med i et boligforlig med den borgerlige regering, som betød, at Landsbyggefonden skulle være med til at betale for nybyggeri. Men siden 2005 har S ikke været en del af boligforliget.

Dokumentation
Det har S sagt om refusionen

"Lejerne skal ikke længere være sorteper på boligmarkedet. Derfor må røveriet af midlerne i Landsbyggefonden standses."
Mogens Lykketoft (S) i sin egen valgavis til valget i november 2007.

"Det er uansvarligt, når regeringen med sit finanslovsforslag vil stjæle 3 milliarder kroner i Landsbyggefonden. De penge vil regeringen nu stjæle med opbakning fra Dansk Folkeparti og De Radikale, der ligesom regeringspartierne aldrig oprigtigt har bekymret sig for lejernes ve og vel."
Boligordfører Thomas Jensen (S) i Midtjyllands Avis oktober 2006.

"Igen har regeringen tænkt sig at stjæle lejernes penge. Det vil vi ikke være med til."
Finansordfører Jan Petersen (S) til Politiken 29. august 2006.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Jensen

MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00