Er DF's hjemmeside klar til valg?

ANMELDELSE: Altinget.dk har bedt to eksperter vurdere, om folketingspartiernes hjemmesider er klar til valg. Rasmus Jønsson og Morten Gade anmelder i denne uge Dansk Folkepartis hjemmeside.
Foto: danskfolkeparti.dk

Altinget.dk bringer i disse uger anmeldelser af alle folketingspartiernes hjemmesider. Er Radikales hjemmeside klar til det forestående valg? Læs Rasmus Jønssons og Morten Gades anmeldelse, hvor de slutter af med at give en overordnet karakter fra 1-10.

Politik og kommunikation
Af Rasmus Jønsson, cand.comm.

Selv DF må begynde at arbejde stringent med deres digitale kommunikation. Flere og flere af deres vælgere har et mediemønster, der også omfatter internettet, og skal de have fat i de forholdsvis store grupper potentielle DF vælgere, der er - for eksempel blandt unge - må de i fremtiden tænke langt mere digitalt.

Uskarp hjemmeside
Og der er ingen tvivl om hjemmesiden skal have et løft før valget. Den er ufokuseret uden tydelige mærkesager og der mangler nogle klare fortællinger om, hvad partiet vil kæmpe for til valget. Derudover er hjemmesiden enormt afsenderorienteret, dvs. den i form og indhold mest tager afsæt i den christiansborgske verden og ikke i de mennesker, der sidder rundt i landet med interesse for DF's politik.

Manglende relevans
Forsiden går stort set kun til et kæmpe billede af Pia Kjærsgaard, der står arm i arm med Brian May (guitarist fra Queen). En ok "kan hun også være sådan"-historie, der viser fru Kjærsgaard back-stage. Men historien får alt for meget plads. Når landet er i krise, VKO's samarbejde sejler, og valget står for døren, burde der være fokus på borgernes problemer og udfordringer og ikke på ligegyldige bløde historier fra toppolitikernes egen verden.

Den afsenderorienterede hjemmeside ses også ved, at DF mærkesag nr. 1, udlændingepolitik, slet ikke er formidlet med relevans for borgerne. Der står lidt om et konventionstjek, om at palæstinenser-sagen skal kulegraves, og om Gaddafis penge. Tekniske sager, der fylder en del på Borgen, men som slet ikke har DF-vælgernes interesse. Også på velfærdsområdet er hjemmesiden nærmest støvsuget for fremadrettede budskaber.

Fakta

Politisk dommer: 
Rasmus Jønsson, cand.comm. og politisk kommentator

Fire politiske/kommunikative kriterier:
- Skarphedsfaktor 
- Målgruppeorienteret
- Sammenhæng med øvrige kampagneaktiviteter
- Originalitet

Dommer for design og digital formidling: 
Morten Gade, cand.comm. og digital chef i FDB

Fire digitale/designmæssige kriterier: 

- Brugervenlighed
- Brugeroplevelse 
- Medievalg
- Dialog

Hjemmeside rammer ved siden af
Det virker som om, DF er for optaget af deres rockstjerne-tilværelse på Borgen og glemmer at have fokus på den almindelige danskers problemer. Et aspekt der ellers tidligere har været et bærende element i deres kommunikation. Bliver der ikke rettet op på det, kommer hjemmesiden ikke til at støtte DF's øvrige kommunikationsindsatser, der ellers plejer at have et højt niveau.


Design og digital formidling
Af Morten Gade, cand.comm.

"Hov, endte jeg på den forkerte hjemmeside," tænker man, når man klikker ind på danskfolkeparti.dk, for hvad i alverden lavede det store billede af Queens gamle guitarist på forsiden? Nåh ... Det er Pia, han har under armen. 

Grim, rodet og gammel 
I det hele taget er forsiden en rodet omgang. For det første er den ikke særligt pæn. For det andet indeholder den virkelig lidt af hvert - alt fra "Månedens DF'er" til "Pia på Lolland-Falster". Både design og indhold giver mindelser om hjemmesiden for et skoleblad eller en beboerforening.
Dansk Folkepartis hjemmeside har nogle år på bagen, og den er web-mæssigt ganske kedsommelig. Det meste af navigationen foregår via en menu, der fungerer, som den slags nu engang gør. Den er forholdsvis inkonsistent - og linker ofte ud af sitet til alternative sites, og den er ganske indforstået.

Forvirrende menu 
Hvis man for eksempel forsøger at lære partiets skattepolitik at kende, skal man selv lure, om den slags ligger under "Brochurer", "Principprogram", "Arbejdsprogram", "Mærkesager" eller "Politiske udspil" - de kategorier duer simpelthen ikke for almindelige mennesker.
Befinder man sig i DF's webshop, er hovedmenuen lige pludselig helt anderledes end på de øvrige sider - selvom den designmæssigt ligner den almindelige menu. Samme menu gav også en del fejl. Det må man se at få rettet. Ligesom på alle de andre politiske partiers hjemmesider, vi har anmeldt, hjælper det ikke på navigationen, at søgemaskinen er ubrugelig.

Mangel på lyd og levende billeder 
Formidlingsmæssigt bruger man det, som politiske partier tilsyneladende er glade for: Nemlig alenlange tekster skrevet med meget småt. Foruden partiets valgvideo er det småt med lyd eller levende billeder. Og foruden billedet af Pia og Brian May er det i det hele taget svært at finde billeder over størrelse bittelille. 

"En gammeldags brochure" 
Engang imellem finder man ind på en side, hvor der er gjort lidt mere ud af brugeroplevelsen og formidlingen, for eksempel oversigten over ordførerskaber. Men man skuffes hurtigt igen - for der er slet ikke tænkt i at skabe sammenhæng på tværs af sitet, der opleves som en gammeldags brochure. 

Moderne Morten Messerschmidt
 
Undtagelsen herfor er den særlige EU-hjemmeside på danskfolkeparti.eu. Her er det tydeligvis Morten Messerschmidt, der regerer, og han (eller hans kommunikationsfolk) har et lidt mere moderne brug af medier, bl.a. med en fornuftig EU-skole. Formidlingen er bedre - men også denne hjemmeside lider af begynderfejl med tomme sider, sider "under opdatering" og rigelig meget brochure-tænkning med gammeldags navigation og uden links på tværs.
  
Medlemmerne og brugerne har - med undtagelse af Vita, månedens DF'er - ikke noget at gøre på partiets hjemmesider. Man kan melde sig ind, man kan læse, hvad partiet vil, og man kan købe et par ting i shoppen. Men så er det også det.

Samlet vurdering

Dommer for politik og kommunikation Rasmus Jønsson giver DF's hjemmeside et 2 -tal.

Dommer for design og digital formidling Morten Gade giver DF's hjemmeside et 3-tal.

Samlet karakter: 2,5   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00