DN: Luk Fødevareministeriet

MINISTERIER: Danmarks Naturfredningsforening vil lukke Fødevareministeriet og gøre op med landbrugets særstatus, der går ud over miljø og natur. S og SF er enig i, at ministeriet er landbrugets forlængede arm, mens V afviser kritikken.
Danmarks Naturfredningsforening mener, at landbrugets særstatus går ud over natur og miljø, og at Fødevareministeriet derfor bør lukkes.
Danmarks Naturfredningsforening mener, at landbrugets særstatus går ud over natur og miljø, og at Fødevareministeriet derfor bør lukkes.Foto: Altinget.dk
Anne Burlund
Fødevareministeriet er blevet landbrugets forlængede arm, og det går ud over både natur og miljø. Det mener Danmarks Naturfredningsforening (DN), som derfor ønsker Fødevareministeriet nedlagt.

"Landbruget bør lægges ind under Økonomi- og Erhvervsministeriet, da Danmark ikke længere har ministerier for særlige industrier," siger Ella Maria Bisshop-Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Hun mener, at regeringen med valget af tidligere landmand og landbrugslobbyist Henrik Høegh (V) som fødevareminister har sendt et klart signal om, at landbrugets interesser skal vægtes overordentligt højt på bekostning af natur og miljø. Og det er ifølge Bisshop-Larsen helt hen i vejret, eftersom landbrugets betydning er dalet betydeligt igennem de seneste årtier. I 2008 stod landbruget for bare to procent af den danske produktion og tre procent af beskæftigelsen.

"Det er en udbredt opfattelse, at landbrugets indtjeningsvilkår står over hensyn til natur og miljø. Politikerne har den opfattelse, at landbruget er rygraden i dansk økonomi, og derfor får det særstatus og sit eget ministerium," siger Ella Maria Bisshop-Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Ella Maria Bisshop-Larsen mener derfor, at det er på tide, at politikerne sætter værdi på den danske miljø og natur og ikke bare opfatter naturarealer som en reserve, der kan inddrages, hvis der skal bygges en motorvej - og første skridt på vejen er altså ifølge DN at nedlægge Fødevareministeriet.

Fakta

Landbrugets betydning

Landbruget har tidligere stået for en betydelig del af den danske værdiskabelse, beskæftigelse og eksport - men billedet har ændret sig over de seneste årtier.

Samlede danske produktion
1966: 8 procent
2008: 2 procent

Beskæftigelse
1966: 13 procent
2008: 2 procent

Eksport
1966: 45 procent
2008: 18 procent


Kilde: Det Miljøøkonomiske Råd

S: Axelborg styrer Fødevareministeriet
På Christiansborg har både SF og Socialdemokraterne stor forståelse for Danmarks Naturfredningsforenings kritik. Men hvor DN's løsning er at nedlægge Fødevareministeriet, mener de to partier, at det i højere grad handler om at ændre politikken og styrke Miljøministeriet.

"Jeg kan konstatere, at Fødevareministeriet under den nuværende regering er blevet et rent Landbrugsministerium. Tanken om, at man skal samle hele tænkningen fra jord til bord forsvinder, når landbruget reelt sidder og styrer det hele fra Axelborg. Hvor er hele samarbejdet med Miljøministeriet?" spørger Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov.

Med valget af tidligere landmand og landbrugslobbyist Henrik Høegh som fødevareminister har regeringen sendt et klart signal om, at landbrugets interesser skal vægtes overordentligt højt på bekostning af natur og miljø.

Ella Maria Bisshop-Larsen
Præsident, Danmarks Naturfredningsforening

Gjerskov mener, at miljøministeren reelt ikke har indflydelse på den landbrugspolitik, der bliver ført, og at det har store konsekvenser for naturen. Hun ønsker derfor at styrke samarbejdet mellem de to ministerier og sætte større fokus på bæredygtighed og naturforvaltning.

SF: Det handler om politisk prioritering
Samme melding lyder fra Steen Gade, miljøordfører for SF. Han mener, at miljøet og naturen bliver nedprioritet af den nuværende regering.

"Det, der er galt er, at Miljøministeriet står så svagt i forhold til Fødevareministeriet. Det handler derfor om at flytte nogle afgørende sager tilbage til Miljøministeriet, så det bliver styrket," siger Steen Gade.

Han mener, at det burde have været miljøministeren, der sad for bordenden ved forhandlingerne om vandrammedirektivet og vandplanerne, og ikke daværende erhvervsminister Lene Espersen (K), der ifølge Steen Gade hverken havde forstand på landbrug eller miljø.

Steen Gade er helt enig i DN's kritik, men han mener ikke, at løsningen er at nedlægge Fødevareministeriet:

"Der er ingen tvivl om, at Fødevareministeriet tager alt for meget hensyn til landbruget. Men det ændrer ikke noget nævneværdigt for naturen, hvis ministeriet nedlægges og ansvaret bare flyttes over til Brian Mikkelsen (konservativ økonomi- og erhvervsminister, red.). Det handler om, hvilken overordnet politisk prioritering regeringen har, og som det er nu, bliver hele natur- og miljøområdet ikke taget alvorligt."

SF's miljøordfører mener derfor, at ansvaret i lige så høj grad ligger hos statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der udstikker regeringens overordnede politik. Men han mener derfor stadig, at det er problematisk, at fødevareminister Henrik Høegh helt åbent støtter landmændene i, at de ikke skal tage vandrammedirektivet alvorligt.

V afviser kritikken
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Henrik Høegh, der er i udlandet, men Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, afviser kritikken fra DN og oppositionen:

"Der er overhovedet ikke tale om, at den nuværende regering nedprioriterer miljøet - tværtimod. Vi har givet flere penge til miljøet end nogen tidligere regeringer, og vi har vedtaget adskillige miljøforbedrende tiltag for eksempel vandmiljøplanerne, som har reduceret udledningerne ude i vandløb og søer," siger Erling Bonnesen, der derfor mener, at DN og oppositionen kommer med udokumenterede påstande.

Også kritikken af, at Fødevareministeriet er landbrugets forlængede arm, bliver pure afvist af Venstres ordfører:

"Påstanden er helt enøjet. Som erhverv hører landbruget selvfølgelig ind under Fødevareministeriet, men ministeriet dækker også over mange andre områder herunder hele tanken om 'fra jord til bord' og forbrugerinteresser," siger Bonnesen, der mener, at at fødevaresektoren er så kompleks, at det er nødvendigt med et selvstændigt ministerium for at have en samlet ramme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

Ella Maria Bisschop-Larsen

Fhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1978)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00