De originale grundlove er fjernet fra Folketinget

KOPI: Folketinget har mistet noget af sin sjæl, efter at grundlovene er blevet erstattet af flotte kopier. Stærkt lys var ved at nedbryde de uerstattelige dokumenter.
Fremover må de nyvalgte folketingsmedlemmer - hér SFs Astrid Krag i november 2007 - skrive under på at ville holde grundloven oven på en kopi af det værdifulde dokument.
Fremover må de nyvalgte folketingsmedlemmer - hér SFs Astrid Krag i november 2007 - skrive under på at ville holde grundloven oven på en kopi af det værdifulde dokument. Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Rasmus Nielsen

Nogle vil føle det, som er selve folkestyrets hjerte taget ud af Folketinget. I al diskretion er den originale grundlov fra 1953, som landets styres efter, i fredags blevet taget ud af montren i Vandrehallen i Folketinget, som hvert år beskues af titusindvis af gæster. Erstatning? En kopi.

Også det eneste originaleksemplar af grundloven fra 1866 er blevet fjernet fra Folketingets synlige montre for fremover at blive opbevaret under lås og slå i Rigsarkivet.

Alle grundlovene i Vandrehallen er dermed udskiftet med helt nye kopier. Det er konserverings-hensyn, der har ført til beslutningen:

"Efter en gennemgang af originalerne blev det konstateret, at de med tiden er blevet beskadiget. Det skyldes, at lovene har været udsat for alt for meget lys, og at temperatursvingningerne i Vandrehallen er for store", siger konservator Mette Humle, Nationalmuseet, der gennem halvandet år har stået for arbejdet med at redde originalerne og erstatte dem med nøjagtige kopier.

Lovene har været udsat for alt for meget lys.

Mette Humle, Konservator, Nationalmuseet

Dette arbejde har langt fra været let:

"Det var et stort arbejde at finde de helt rigtige materialer til lovenes omslag og snore, de såkaldte possementer. Hertil benyttes et verdensomspændende netværk, blandt andet er possementerne fremstillet af en leverandør i Pakistan, da den eneste leverandør i Europa, som kommer fra Tyskland, har lukket sin virksomhed," forklarer Mette Humle. 

Flottere kopi af den oprindelige grundlov
Den udstillede grundlov fra 1849 har frem til nu været en kopi, der dog ikke har været af høj kvalitet. Den nye kopi af grundloven fra 1849 fremstår nu fuldstændig som originalen med bånd og seglskrin, som den tidligere kopi ikke havde.

De øvrige love - Jyske Lov, Håndfæstningen og Kongeloven - har hidtil også været kopier; men de nye kopier er fremstillet i flottere udgaver. Særlig flot fremstår den nye kopi af Jyske Lov, hvor den tidligere udgave var en flad faksimilekopi.

Frem til nu har de originale grundlove fra 1866, 1915 og 1953 været udstillet, dog har selve opslagene været kopier, som var lagt oven på originalerne. Dette har vist sig ikke at være nok. Grundlovene fra 1915 og 1953 er udarbejdet i to eksemplarer. Det ene sæt opbevares i Rigsarkivet, det andet, som hidtidigt har ligget i montrerne i Vandrehallen, opbevares frem over i Folketingets arkiv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion