2020-planen smuldrer under regeringen

FLEKSJOB: Regeringen har ikke opsagt fleksjobs-forliget, og dermed mangler der milliarder til 2020-planen, fordi forligspartierne S og SF ikke bakker op om besparelserne.
Regeringens 2020-plan er hullet som en si, lyder det fra Morten Bødskov (S).
Regeringens 2020-plan er hullet som en si, lyder det fra Morten Bødskov (S).
Marie Dissing Sandahl

Selvom regeringen i maj satte to streger under facit i sin 2020-plan, ser det nu ud til, at regnestykket ikke går op alligevel.

Der mangler nemlig 1,4 milliarder kroner i regeringens 2020-plan, som skulle komme fra ændringer i fleksjobordningen. Men området er bundet af et forlig med blandt andet S og SF, og de to partier er ikke enige i regeringens forslag til ændringer i fleksjobordningen.

"Vi vil ikke arbejde som regeringen, der først fastsætter det beløb, de skal finde, og så bagefter finder indholdet. Det synes jeg ikke er rimeligt over for de mange mennesker, som er afhængige af fleksjobordningen," siger socialordfører Özlem Cekic (SF).

Regeringen indgik i maj en politisk aftale med Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne om fleksjobordningen, selvom beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) samtidig forsikrede om, at forliget med oppositionspartierne ikke var opsagt.

Man har jo ikke en aftale, før alle partier er enige.

Inger Støjberg (V)
Beskæftigelsesminister

"Jeg har ikke brudt noget forlig, hverken om fleksjob eller førtidspension," sagde Inger Støjberg dengang til Altinget.dk. (læs hele historien her)

Store huller i planen
Hvis et forlig ikke er opsagt før et folketingsvalg, tilsiger den normale Christiansborg-skik, at forligskredsen også skal blive enige om ændringer i den næste valgperiode. Og derfor hænger regeringens 2020-plan ikke sammen og udgør ikke grundlaget for det "kontante langtidsbudget", som statsministeren kalder planen, lyder kritikken fra finansordfører Morten Bødskov (S).

"Planen er hullet som en si. Pengene er ikke i kassen," siger han og tilføjer:

"Det ville være et dramatisk brud på kutymen her på Christiansborg, hvis de bryder forliget efter et valg. Vi har klart sagt, at vi er meget uenige i, at fleksjob skal være et besparelsesprojekt," siger Morten Bødskov.

V: Alle skal med i aftale
Og forliget er ikke opsagt, bekræfter beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V). Og det gælder også i næste valgperiode.

"Man har jo ikke en aftale, før alle partier er enige. Men jeg håber stadig, at S og SF ikke melder sig ud og dermed ikke tager ansvar. De Radikale har jo tydeligt vist, at de gerne vil tage ansvar," siger hun med henvisning til, at De Radikale bakker op om regeringens ændringer i fleksjobordningen.

Inger Støjberg, I gjorde et stort nummer ud af at opsige Velfærdsforliget, og at det var god Christiansborg-skik at opsige forlig inden et valg. Hvorfor gælder det samme ikke for fleksjobforliget?

"Det kan undre mig, at der er sådan en ballade på venstrefløjen omkring det her. Det kommer til at gå ud over de mennesker, som har brug for fleksjobbene. Og jeg forstår ikke, at S-SF vil tage fleksjobberne som gidsler."

Men hvis de ikke vil være med, så bliver der et hul i jeres plan?

"Nej, for De Radikale er jo med, og så er der flertal."

Men så bliver I jo nødt til at ændre forliget?

"Jo, men det må vi jo så tage til den tid."

Hvordan har du det med, at regeringens to streger under facit og den stabile økonomiske politik ligger i hænderne på S-SF?

"Det ligger vi ikke i hænderne på dem, for der er jo et flertal med De Radikale. Om S-SF så vælger at stå udenfor, er deres egen sag, men jeg opsiger ikke noget forlig. For jeg har et stort ønske om, at SF og S er med i forliget, for så står vi stærkest. Jeg kan trække dem til truget, men jeg kan jo ikke tvinge dem til at drikke."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00