2023 blev et rekordår for reduktion af klimaudledninger i EU

EU's kvotehandelssystem virker efter hensigten, konkluderer to eksperter, efter det netop er kommet frem, at drivhusgasudledningerne faldt betragteligt sidste år.

Ifølge EU-Kommissionen er EU "vel på vej" til at nå sine mål om at reducere klimaudledninger gennem kvotehandelssystemet.
Ifølge EU-Kommissionen er EU "vel på vej" til at nå sine mål om at reducere klimaudledninger gennem kvotehandelssystemet.Foto: Patrick Pleul/AP/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

2023 bød på den største årlige reduktion af drivhusgasudledninger i EU, siden kvotehandelssystemet blev indført i 2005.

Det skriver EU-Kommissionen i en meddelelse.

Sammenlignet med året før faldt udledningerne med 15,5 procent. Det betyder, at udledninger fra EU's kvotemarked er blevet cirka halveret siden systemets oprettelse.

Det er ifølge professor Peter Birch Sørensen "opmuntrende" og "en god nyhed". Han forsker i klimaøkonomi og er tidligere formand for Klimarådet.

Han forklarer, at udviklingen hænger sammen med, at kvoteprisen er steget en hel del siden en reform af kvotesystemet i 2018, og at der blandt virksomhederne er en forventning om, at der fremover vil blive en stigende knaphed på kvoter.

"Det giver selvfølgelig et incitament til at øge indsatsen for at reducere udledningerne. Så det afspejler givetvis, at der er kommet mere tillid til, at EU vil føre en forholdsvis stram klimapolitik," siger Peter Birch Sørensen.

Det er Peter Kjær Kruse-Andersen, som er adjunkt i økonomi ved Københavns Universitet og forsker i EU's kvotemarked, enig i.

"Det taler ind i en generel trend, hvor man tydeligt kan se, at emissioner, der er dækket af kvotesystemet, falder systematisk. Og teoretisk set er et kvotesystem den mest omkostningseffektive måde at regulere drivhusgasudledninger på," siger han.

EU's kvotehandelssystem
  • Igennem et fælles kvotehandelssystem forpligter de største klimaforurenende virksomheder i EU sig på at betale for deres forurening.
  • De virksomheder, der er omfattet af kvotemarkedet, udgør cirka halvdelen af de samlede udledninger af drivhusgasser i EU. Det er især flyselskaber, store industrivirksomheder og kraftværker.
  • Hvis virksomhederne vil købe ekstra CO2-kvoter for at dække deres produktion, skal de købes på en børs. Priser på kvoterne afhænger af udbud og efterspørgsel.
  • En reform af kvotehandelssystemet trådte i kraft i 2018. Det betød, at prisen på kvoterne steg betragteligt.
  • Systemet blev indført i 2005.

0:000:00