Embedsmænd under stort arbejdspres: “Vi hører om folk, der går grædende hjem og nærmest er ved at falde om”

CORONA: Djøf advarer om nedslidte medarbejdere på tværs af ministerier. Men samtidig opleves det med tilfredshed, at faglighed er blevet bragt i spil på nye måder, fortæller flere tillidsrepræsentanter.

Få timers søvn. Endnu et misset godnatkys til børnene. En ny weekend begravet i arbejde.

For mange ansatte i ministerierne har coronakrisen siden marts måned været lig med ekstra mange arbejdstimer. 

Og arbejdspresset sætter spor rundt omkring i styrelser og departementer, fortæller Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig. 

“Jeg har talt en del med både menige medlemmer og tillidsrepræsentanter, der fortæller, at nogle af de ansatte er udsat for et virkelig, virkelig hårdt pres. Det er ikke ualmindeligt at høre om 12 timers arbejde i døgnet gange 14 dage uden pauser,” siger Sara Vergo.

Coronakrisen har blandt andet afstedkommet et hav af nye love, hjælpepakker og sundhedslogistiske udfordringer, som skal klares på ultrakort tid i ministerierne.

Djøf har ikke egentlige undersøgelser, der kan sige noget om sygefravær og stress her under coronakrisen, og arbejdsbyrden er naturligt også skævt fordelt på de statslige arbejdspladser, men på de værst ramte steder er det ikke gode historier, der når frem til fagforeningen.

“Vi hører om folk, der går grædende hjem, og folk, der nærmest falder om,” fortæller Sara Vergo.

Pausen mangler
En af de styrelser, der har været hårdt spændt for, er Beredskabsstyrelsen. Først blev de ansatte i foråret hentet ind til opgaven med at sørge for testcentre i hele landet. Og i efteråret har de ansatte bistået Fødevarestyrelsen med at aflive mink. 

“Det har været sindssygt hårdt. Når vi har så travlt, bliver det svært at finde den nødvendige pause, som alle mennesker har brug for mellem tunge arbejdsopgaver,” siger Ulrik Mosekjær, der er fællestillidsrepræsentant for styrelsens sergenter.

Han har været ansat i Beredskabsstyrelsen i 27 år, hvor han og kollegaer med jævne mellemrum sendes ud til katastrofer som oversvømmelser, orkaner, jordskælv og store brande.

Corona slår orkaner og jordskælv
Alligevel er det, som om coronakrisen har tæret allermest på de ansatte. Ulrik Mosekjær peger på langstraktheden, den konstante uforudsigelighed og kompleksiteten af opgaverne.

“Vi har kollegaer, der er gået syge hjem, fordi de har fået ondt i deres inderste. Det er nok en slags stressreaktion, og her taler vi om virkelig stærke, hærdede sergenter inden for redningsberedskabet, som sidder hjemme og har svært ved at samle deres tanker,” fortæller Ulrik Mosekjær.

Det er ikke kun i Beredskabsstyrelsen, at ansatte har måttet knokle time efter time for at få Danmark bedst muligt igennem coronakrisen. Sådan har det været i en stribe af departementer og styrelser.

Altinget har talt med tillidsrepræsentanter i en række af dem. Og her opleves desuden også tilfredshed med, at faglighed er blevet bragt i spil på nye måder, fortæller flere tillidsrepræsentanter. Det kan du læse mere om på Altinget Embedsværk, hvor du kan læse hele artiklen.

Forrige artikel Prøv quizzen: Hvor godt har du fulgt med? Prøv quizzen: Hvor godt har du fulgt med? Næste artikel Efter nattedrama: EU skruer op for klimamålet Efter nattedrama: EU skruer op for klimamålet