Snit af målinger: Venstre står til at miste 21 pladser i Folketinget

RISBJERGSNITTET: Vælgerne strømmer fra Venstre, som står til næsten at blive halveret, hvis der var valg i dag.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Venstre står overfor en gedigen vælgerlussing, hvis danskerne skulle til stemmeurnerne i dag. 

På blot en måned har indtil flere vælgere vendt partiet ryggen, og det står nu til en tilslutning, der ikke er set lavere i mindst 30 år. 

Ifølge Altingets nye kvalitetsvægtede snit af meningsmålingerne i januar, som er lavet af professor Kasper Møller Hansen, vil Venstre få 12,4 procent af stemmerne. 

Det vil være det ringeste valgresultat for Venstre siden folketingsvalget i 1988. Det er samtidig det laveste niveau nogensinde målt i snittet af meningsmålinger, som blev lavet første gang i januar 1990 af professor Søren Risbjerg Thomsen. 

Fakta

Risbjergsnittet 

Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Epinion/DR og Altinget, YouGov/BT og Voxmeter/Ritzau gennemført i januar måned. I alt er der 4.728 interview med i opgørelsen (fraregnet 'ved ikke'-svar).

Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partiers tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procentpoint der skal flyttes for at få det nye snit. 

Den statistiske usikkerhed er +/- 1,3 procentpoint. 

Om snittet
Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af seneste måneds meningsmålinger. Det vil sige, at der tages højde for, hvor præcist institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt). Desuden er institutternes målinger standardiseret, så alle partier og "andre" er med i beregningerne.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. 

Snittet kan citeres som "Professor Kasper Møller Hansen for Altinget".

Kasper Møller Hansen tøver ikke med at kalde Venstres fald i meningsmålingerne for historisk. I løbet af blot en måned er partiet dalet med 4,8 procentpoint. 

Hvis tallene holder stik, vil Venstre miste næsten halvdelen af de 43 pladser i Folketinget, som partiet vandt ved valget i 2019. De 12,4 procent giver nemlig kun 22 mandater.

Se, hvordan de øvrige partier klarer sig i den fulde artikel på Altinget Christiansborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)









0:000:00