Her er topforhandlerne, der skal lægge arm om offentlige overenskomster

OK21: Der er både gamle kendinge og nye ansigter ved de centrale forhandlingsborde. Her får du et overblik over hovedpersonerne.

Michael Ziegler står igen i spidsen for kommunernes forhandlingsdelegation. Her på vej i Forligsen under de tilspidsede forhandlinger i 2018.
Michael Ziegler står igen i spidsen for kommunernes forhandlingsdelegation. Her på vej i Forligsen under de tilspidsede forhandlinger i 2018.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mads Mose Vikkelsø

Overenskomstforhandlingerne for 740.000 offentligt ansatte er i gang.

Her vil repræsentanter for arbejdsgivere og lønmodtagere forhandle sig frem til nye overenskomster på statens, kommunernes og regioernes områder. Torsdag indledes de afsluttende forhandlinger på statens område, mens kommunerne og regionerne følger trop de kommende uger. 

Den seneste offentlige overenskomstfornyelse i 2018 endte på kanten af en storkonflikt, som dog blev afværget med et gennembrud i Forligsinstitutionen i sidste øjeblik.

Siden overenskomstdramaet under OK18 er der sket udskiftning i geledderne i forhandlingdelegationerne, men der vil også være flere overenskomstveteraner at finde ved de centrale forhandlingsborde.

Her er et overblik over hovedpersonerne under OK21:

Staten

Morten BødskovMorten Bødskov (S), skatteminister og statens chefforhandler
Den 50-årige skatteminister skal som ny forhandlingsleder på statens område for første gang prøve kræfter med overenskomstforhandlingerne for knap 180.000 statsansatte.

Ansvaret for overenskomstforhandlingerne har indtil for nylig ligget i den daværende Moderniseringsstyrelse, men er nu rykket til den nyoprettede Medarbejder- og Kompetencestyrelse for at skabe mere armslængdeprincip mellem statens rolle som arbejdsgiver og det politiske system.

Moderniseringsstyrelsen har siden oprettelsen i 2011 været placeret direkte under Finansministeriet og er blevet kritiseret for at skærpe den dobbeltrolle, som regeringen spiller i de offentlige overenskomstforhandlinger, hvor de optræder som en af arbejdsmarkedets parter, men i sidste ende gennem et lovindgreb kan få deres vilje.

Da Medarbejder- og Kompetencestyrelsen blev oprettet, sagde Morten Bødskov, at respekt og dialog var nøgleord i forhold til de forestående overenskomstforhandlinger.

Morten Bødskov vil i forhandlingerne være flankeret af den nye direktør for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, Signe Friberg Nielsen. Til A4 Overenskomst har hun sagt, at hun kender spillereglerne og føler sig klar til OK21. Signe Friberg Nielsen har tidligere siddet som forhandlingsdirektør i Danske Regioner og kender derfor overenskomstspillet. Hun har dog tidligt i karrieren også siddet på lønmodtagernes side som sekretariatschef i det daværende forhandlingsfællesskab, KTO.

Læs mere: Ny statsforhandler skal klinke skårene og sikre udramatisk overenskomstaftale

Øvrige hovedforhandlere for staten:

  • Jens Brøchner, departementschef i Skatteministeriet
  • Tina Feldt Jessing, kontorchef
  • Mark Olsen, kontorchef
  • Lone Bekker Henrichsen, kontorchef
  • Jesper Schaumburg-Müller, kontorchef 

 

Rita BundgaardRita Bundgaard, chefforhandler for de statsansatte
Formanden for HK Stat, Rita Bundgaard, har overtaget chefforhandlerstolen fra OK-veteran Flemming Vinther, som under OK18 stod i spidsen for de statsansatte.

Rita Bundgaard er dog langt fra et ukendt ansigt ved overenskomstbordet. Som formand i HK Stat siden 2012 og tidligere næstformand i forhandlingskartellet OAO-S har hun været en central figur i flere overenskomstrunder på statens område, senest i 2018.

Rita Bundgaard flankeres blandt andet af Gordon Ørskov Madsen, den nye formand for Danmarks Lærerforening, som har afløst den mangeårige lærerformand og OK-veteran Anders Bondo Christensen.

Øvrige hovedforhandlere for de statsansatte:

  • Jesper Korsgaard Hansen, formand for CO10, formand for Centralforeningen for Stampersonel, CS
  • Hanne Gram, næstformand for OAO- S, forhandlingssekretær i 3F
  • Lars Qvistgaard (næstformand), formand for Akademikerne

 
Kommunerne
 

Michael ZieglerMichael Ziegler (K), KL's chefforhandler
En anden OK-veteran er Michael Ziegler, den konservative borgmester fra Høje-Taastrup Kommune. Han er en erfaren herre ved forhandlingsbordet og er kendt for sin pragmatiske tilgang.

Inden OK21 har Ziegler været ude og sige, at coronakrisen og nedlukningen klart kommer til at ændre de økonomiske forudsætninger for forhandlingerne.

Han har på forhånd lavet en aftale med den nye modpart, FOA-formand Mona Striib, om at holde en god tone. Da OK18 endte i Forligsinstitutionen, føg det med beskyldninger om tavshedsbrud fra begge sider.
 
Ved sin side har Michael Ziegler vestegnsborgmester og OK-veteran Steen Christiansen (S) fra Albertslund, som er næstformand i KL’s Løn- og Personaleudvalg.

Øvrige hovedforhandlere for kommunerne:

  • Kristian Heunicke, direktør i KL
  • Louise Koldby Dalager, kontorchef i KL
  • Charlotte Hougaard Clifford, kontorchef i KL
  • Pernille Christensen, juridisk chef i KL 

 

Mona StriibMona Striib, chefforhandler for de kommunalt ansatte
FOA-formand Mona Striib får sin debut som chefforhandler for de kommunalt ansatte. Hun overtog formandsposten i FOA midt under OK18 efter Dennis Kristensen, som faldt for FOA's aldersregler. Dennis Christensen fortsatte dog som forhandlingsleder, indtil overenskomsten faldt på plads.

Efter overenskomstdramaet i 2018 blev Mona Striib valgt til formand i Forhandlingsfællesskabet efter tidligere lærerformand Anders Bondo Christensen - og står derfor nu i spidsen for de knap 435.000 kommunalt ansatte.

Som næstformand i FOA gennem mange år er Mona Striib dog langt fra ubekendt med overenskomstspillet. Mona Striib stillede sig i spidsen for et flertal i Forhandlingsfællesskabet, som forsøgte at få overenskomstforhandlingerne udsat med et år på grund af coronakrisen. Planen faldt til jorden på grund af modstand fra Dansk Sygeplejeråd og BUPL.

Øvrige hovedforhandlere for de kommunalt ansatte:

  • Benny Andersen, SL
  • Lydia Callesen, 3F
  • Lene Roed, HK/Kommunal
  • Thomas Enghausen, FOA
  • Elisa Rimpler, BUPL
  • Gordon Ørskov Madsen, LC
  • Grete Christensen, DSR
  • Ghita Parry, Kost- og Ernæringsforbundet
  • Lars Qvistgaard, Akademikerne
  • Sara Gundelach Vergo, Djøf
     

Regionerne

Anders Kühnau HansenAnders Kühnau (S), chefforhandler for Danske Regioner
Det bliver den anden offentlige overenskomstforhandling, hvor Anders Kühnau skal stå i spidsen for Danske Regioner.

Kühnau har været formand for regionsrådet i Region Midtjylland siden 2018 og er formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN).

Sammen med Michael Ziegler har han op til OK21 udtalt, at coronakrisen kommer til at påvirke de økonomiske forudsætninger for forhandlingerne.

Øvrige hovedforhandlere for regionerne:

  • Bo Libergren, næstformand for RLTN
  • Rikke Margrethe Friis, forhandlingsdirektør 
  • Ole Lund Jensen, kontorchef

 

Grete ChristensenGrete Christensen, topforhandler for 130.000 regionalt ansatte
Grete Christensen har været formand for Dansk Sygeplejeråd siden 2009 og har som formand for Sundhedskartellet indtaget en central rolle ved flere overenskomstfornyelser.

Hun repræsenterer sundhedspersonalet, der har været hårdt spændt for under coronakrisen, og går til forhandlingerne med et krav om, at der rettes op på lønefterslæbet for sygeplejersker og andre kvindedominerede omsorgsfag.

Internt på lønmodtagersiden har Grete Christensen også spillet en hovedrolle i optakten til forhandlingerne, da DSR sammen med BUPL modsatte sig, at forhandlingerne skulle udsættes med et år på grund af coronakrisen. 

Øvrige hovedforhandlere for de regionalt ansatte:

  • Benny Andersen, SL
  • Lydia Callesen, 3F
  • Lene Roed, HK/Kommunal
  • Torben Klitmøller Hollmann, FOA
  • Gordon Ørskov Madsen, LC
  • Dorthe Boe Danbjørg, DSR
  • Martina Jürs, Dbio
  • Ghita Parry, Kost- og Ernæringsforbundet
  • Lars Qvistgaard, Akademikerne
  • Tina Nør Langager, Ergoterapeutforeningen
  • Helga Schultz, YL
Dokumentation

OK21

Overenskomsterne for 740.000* offentligt ansatte skal fornyes, inden de udløber 1. april.

Her kan du læse om de centrale temaer og knaster.

Der forhandles i tre spor for de offentlige sektorer.

Stat: 180.000 ansatte*
Forhandles mellem CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg) og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen med skatteminister Morten Bødskov for bordenden.

Kommuner: 435.000 ansatte*
Forhandles mellem Forhandlingsfællesskabet (FF) og KL (Kommunernes Landsforening).

Regioner: 130.000 ansatte*
Forhandles mellem Forhandlingsfællesskabet og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN). 

Se persongalleri over topforhandlerne i de tre sektorer.

KØREPLAN

  • Parterne på de tre områder udvekslede krav i december.
  • Det er traditionelt staten, som laver det første forlig, fordi det sætter den økonomiske ramme for det kommunale og regionale forlig.
  • 4. februar indledes de afsluttende forhandlinger på statens område.
  • Ifølge den aftale køreplan - som kun er vejledende, indleder kommunerne afsluttende forhandlinger den 12. februar, mens regionerne som de sidste vil forsøge at lande en aftale den 19. februar.

De tre centrale forlig garanterer ikke i sig selv et fredeligt forløb, da de enkelte faggruppers overenskomster efterfølgende skal forhandles inden for den centralt aftale lønramme.

Resultaterne fra de individuelle forhandlinger skal til urafstemning blandt medlemmerne, som skal være på plads ved udgangen af februar på det kommunale og regionale område, og i starten af marts på statens område.

Konfliktscenarier
Hvis ikke det lykkes at nå forlig centralt - eller hvis enkelte områder "hænger", kan der varsles konflikt fra 1. april. Sker det, vil Forligsinstitutionen overtage forhandlingerne i løbet af marts og forsøge at forhindre en konflikt.

Sidste storkonflikt på det private arbejdsmarked var under "gærkrisen" i 1998, men de offentlige overenskomstforhandlinger har til forskel fra de private været meget konfliktfyldte i en årrække.

I 2018 undgik man en storkonflikt på falderebet, men både overenskomstforhandlingerne i 2013 (lærerlockouten) og 2008 (hospitalsstrejken) endte i konflikt.

Trods ulmende utilfredshed i flere offentlige faggruppe har coronakrisen lagt en dæmper på både økonomi og konfliktvillighed. Der er derfor lagt op til et relativt smalt vedligeholdelsesforlig - og risikoen for konflikt vurderes som meget lav.

Kilde: FH, FAOS, Forhandlingsfællesskabet og CFU.

* Baseret på medlemstal for de faglige organisationer, som indgår i forhandlingsorganisationerne. Flere kan reelt være omfattet af overenskomsterne.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

0:000:00