21. december: Lars Dohn

JULEKALENDER: Stod det til Enhedslistens Lars Dohn, skulle vi have gang i nogle flere Robin Hood-tiltag i Danmark. Han har selv mærket, hvordan samfundets fordeling kan være skæv, og derfor blev han socialist.

Enhedsliste-medlem nummer 44, bedre kendt som Lars Dohn er et renracet politisk dyr. Han vil aldrig kunne lade være med at lave politik på en eller anden måde.
Enhedsliste-medlem nummer 44, bedre kendt som Lars Dohn er et renracet politisk dyr. Han vil aldrig kunne lade være med at lave politik på en eller anden måde.Foto: /Altinget
Line Jenvall

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg er født i en familie, hvor man kunne se, at fordelingen i samfundet gjorde, at nogle fik enorme muligheder, og andre ikke fik det. En af de ting, der gjorde, at jeg blev socialist var, at jeg ikke turde fortælle mine forældre, at de skulle betale 150 kroner for en skoleudflugt. I stedet stod jeg og så de andre tage afsted. 

Efter flere år i DSU, VS og DKP blev jeg medlem nr. 44 i Enhedslisten. Det er et statussymbol, som jeg holder godt fast i i dag. Det første valg, jeg stillede op til, var i 1974. Der var ikke så mange at vælge imellem, der hvor jeg kommer fra, så hver gang, der var valg, kiggede de over på mig. Jeg var som en gammel travhest, der måtte tage en tur mere, og i 2011 var det pludselig ikke risikofrit at stille op for Enhedslisten.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Fakta
Lars Dohn er født 26. marts 1950 i Kolind.
Han er uddannet lærer, og inden han kom i Folketinget, underviste han først en kort periode på Strib Skole i Middelfart og senere på Lundgårdskolen i Herning Kommune.

Han har siddet i Folketinget for Enhedslisten siden 15. september 2011, hvor han blev valgt i  Vestjyllands Storkreds.
Her er han boligordfører, folkeskoleordfører og ordfører for landdistrikter og øer.

Lars Dohn har tidligere været medlem af Huslejenævnet i både Herning og Ikast-Brande Kommune, boliglægdommer fra 2009 og næstformand i Herningegnens Lærerforening fra 2004-2011.

Kilde: ft.dk

Mogens Lykketoft (S) med hans lommebelastede baggrund er en stor inspiration. Det var ham, der solgte Københavns Lufthavn, og det var ham, der var med i hele den bølge, hvor man begyndte at klæde Danmark af. Men han er samtidig i stand til at foretage en analyse og spørge: Hvad skete der egentlig dengang? Det er en stor politiker, der kan drage konsekvenser af sine egne handlinger, stå frem med dem og lære af dem. 

Hvilke politiske modstandere har du mest respekt for?

Jeg var som en gammel travhest, der måtte tage en tur mere, og i 2011 var det pludselig ikke risikofrit at stille op for Enhedslisten.

Lars Dohn
Bolig-, landdistrikts- og folkeskoleordfører for Enhedslisten

Jeg synes, at Marianne Jelved (R) rager op over alle andre. Der er en ægthed og en ubestikkelighed over hende, som giver respekt. Man får en klar fornemmelse af, at hun ikke er til salg. Men jeg vil også fremhæve Bertel Haarder (V). Som lærer har jeg elsket at hade ham, men han vinder gennem sin ageren. Og så havde jeg nær glemt Jan Johansen (S). Han repræsenterer det, som Socialdemokratiet burde repræsentere, for eksempel når det kommer til dagpenge.

Hvilken politisk aftale er du mest stolt af?

Den nye lejelov, som er den største boliglovsændring siden 1957. Jeg havde meget gavn af at have arbejdet praktisk med lejerspørgsmål gennem 20 år i lejerbevægelsen, og det gav mig en kæmpe fordel at kunne trække på nogle erfaringer. Den er jeg glad for at have været en del af. Men jeg er også stolt af min indsats i udligningsloven. Den slags Robin Hood-tiltag skulle vi have nogle flere af.

Er du stadig i politik om fem år?

Hvis man først er et politisk dyr, er der ikke meget at gøre ved det, så på en eller anden måde er jeg. Jeg vil aldrig kunne lade være med at lave politik. 

Hvad gør du for at koble af?

Jeg er et mærkeligt Enhedslisten-menneske, når det kommer til hobbyer. Jeg interesserer mig meget for gamle biler, og jeg elsker at sidde og surfe efter gode køb på nettet. Der går faktisk lidt sport i at undgå værditab og sådan noget. Det er meget politisk ukorrekt, at jeg ejer flere biler, men med dem får jeg tankerne på andet end politik.

Hvilken bog er den bedste, du har læst i år?

Preben Wilhjelms bog "Dansk Boligpolitik : forbrydelse eller dumhed?". Den var med til at give mig et billede af, at dansk boligpolitik alt for længe har indeholdt et ødelæggende liberaliserende element, sådan at boligmarkedet er blevet så kapitalistisk, at det er svært for visse grupper overhovedet at komme ind på det. Boligen burde stå til rådighed for alle mennesker, men på den her måde er boligmarkedet med til at forstærke uligheden i samfundet. 

Har du en yndlings tv-serie?

Jeg er et DR2-menneske, og radioen står fast på P1. Hvis vi taler om tv, vil jeg pege på DR2 Tema. Det er virkelig en fornøjelse at se, og jeg følger udsendelserne med stor interesse.

Hvad er det bedste eller mærkeligste, der er sket i 2014?

Det gjorde virkelig indtryk, da Socialdemokraterne præsenterede deres erhvervsklub. Det var et voldsomt slag i hovedet. Det viser, at det socialdemokratiske kompas ikke virker i øjeblikket, og at de mennesker, der skal navigere efter det, er i vildrede. Det er ret skidt, når vi er afhængige af dem.

Hvad ser du mest frem til i det nye år?

Den store opgave bliver at positionere os med vores synspunkter, så vi kan vinde næste valg. Jeg håber ikke, at det kommer i næste måned, for der er mange ting, som skal ændres inden - særligt hos Socialdemokraterne. Og jeg er bekymret for, om Socialdemokraterne er i stand til at tiltrække almindelige mennesker, sådan som de lægger linien nu.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Dohn

Fhv. MF (EL), fhv. næstformand, LLO
lærer (1974)

0:000:00