21. december: Ulla Tørnæs

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Ulla Tørnæs fra Venstre.
Hvorfor gik du ind i politik?

Det gjorde jeg, fordi jeg gerne ville være med til at forandre Danmark og sikre, at Danmark udviklede sig i en liberal retning. Og så er jeg jo født og opvokset i en politisk engageret familie: Min far er tidligere folketingsmedlem og tidligere minister, og min mor var byrådsmedlem. Så på den måde har jeg op gennem min opvækst oplevet, at man faktisk kan få indflydelse.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det er at bidrage til at skabe forandring og sikre, at vi kan fastholde det danske velfærdssamfund.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Fakta
Ulla Tørnæs er 49 år og har været medlem af Folketinget for Venstre siden 1994. Hun er datter af fiskeskipper og fhv. landbrugsminister Laurits Tørnæs og direktør Katty Tørnæs. Ulla Tørnæs var undervisningsminister i perioden 2001-2005 og minister for udviklingsbistand fra 2005-2010. Hun er nu Venstres arbejdsmarkedsordfører.

Det er Uffe Ellemann-Jensen. Han var formand for Venstre, dengang jeg meldte mig ind i partiet, og også da jeg blev medlem af Folketinget. Han var en fantastisk formand, og han lagde fundamentet for, at Ventre er det parti, det er i dag. Han stod for transformeringen fra et parti med rødder i landbruget til at være et bredere favnende parti, som også har stor opbakning i de store byer.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Hun tacklede overgangen fra at have haft ministerposten, magten og udspilsretten til at være menigt folketingsmedlem på en forbilledlig måde.

Ulla Tørnæs
MF (V) Om Marianne Jelved

Der er jo mange. Jeg vil pege på Marianne Jelved. For mig er hun indbegrebet af en parlamentariker. Hun gik selv af som minister den dag, jeg blev minister, og hun blev ordfører på undervisningsområdet, hvor jeg var minister. Hun tacklede overgangen fra at have haft ministerposten, magten og udspilsretten til at være menigt folketingsmedlem på en forbilledlig måde.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg dyrker sport. Jeg cykler og løber og dyrker ridesport. Jeg bruger lige så meget tid på det, som min kalender tillader, og det er i perioder ikke så meget, som jeg gerne vil. Om vinteren, når det er mørkt om morgenen, når man tager afsted, og mørkt om aftenen, når man kommer hjem, så synes jeg, det er rigtig svært at komme ud og løbe en tur.

Hvad er den bedste bog du har læst i år?

Jeg er lige ved at læse en bog, der hedder "The white tiger" (red.: af Aravind Adiga). Det er en bog, jeg købte i Frankfurt på vej til klimatopmødet i Sydafrika for en uge siden. Den er rigtig, rigtig sjov. Den handler om iværksættere og innovation i Indien og hele den selvstændighedskultur, der præger det indiske samfund.

Er du stadig politiker om 5 år?

Ja.

Hvis du en dag ikke længere er politiker, hvad laver du så?

Så er jeg mor på fuld tid. Jeg har fået tre børn, mens jeg har siddet i Folketinget, og hvis der skulle ske det, at jeg af den ene eller anden grund lige pludselig ikke kan være med i politik, så vil jeg koncentrere mine ressourcer om mine børn og min familie. I hvert fald for en periode indtil jeg finder ud af, hvad jeg så skal.

Hvad fortryder du fra 2011?

Der er ikke noget. Det ligger ikke til mig at fortryde. Jeg har det med at se fremad.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00