22. december: Hans Kristian Skibby

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti.

Hvorfor gik du ind i politik?

Trods min relativt beskedne alder har jeg været med i politik, siden jeg var 15 år. Så det var gennem ungdomspolitisk arbejde, jeg blev interesseret. Det kom sig af, at jeg boede i en kommune, hvor man besluttede sig for at skære på ekskursionsudgifter til os skolebørn, så vi arrangerede en demonstration ved et byrådsmøde. Der begyndte jeg at snuse til det med at søge indflydelse. Siden blev jeg medlem af Fremskridtspartiets Ungdom.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Overordnet set er det at være en god repræsentant for mit parti, men selvfølgelig også at være synlig og engageret på de lokale spørgsmål, som der er mange af fra Østjylland, hvor jeg er opstillet. Men rent interessemæssigt er det emner som uddannelse og private virksomheder. Jeg vil gerne slå et slag for, at vi skal sørge for, at der hele tiden kommer nye virksomheder til i Danmark. Og vi ligger desværre for lavt, når det handler om at skabe innovation.

Fakta
Hans Kristian Skibby er 42 år og uddannet projektspeditør. Han har siddet i Folketinget for DF sden 2005 og er i dag erhvervsordfører og udviklingsordfører for partiet.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Mange har inspireret mig, men op gennem 80'erne var Poul Schlüter en inspiration. Selvom jeg ikke var konservativ, var jeg alligevel så konservativ, at jeg havde respekt for Poul Schlüter. Han kom jo til i en periode, hvor han skulle lægge ud med at lave en række økonomiske reformer, som betød, at folk fik færre penge mellem hænderne, færre fradrag og større ledighed. Til trods for disse ubehagelige reformer fik han faktisk fremgang, hvilket jeg har stor respekt for.

Poul Nyrup var på mange måder en god statsminister for Danmark. Og det synes jeg også, man skal kvittere for. Han var med til at skabe grundlag for den økonomiske drejning, der skete i Danmark.

Hans Kristian Skibby
MF, DF

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Poul Nyrup var på mange måder en god statsminister for Danmark. Og det synes jeg også, man skal kvittere for. Han var med til at skabe grundlag for den økonomiske drejning, der skete i Danmark. Han førte den borgerlige politik videre på den økonomiske politik, hvilket også har gjort, at der i brede kredse var stor investeringslyst til at komme med udenlandske penge ind i Danmark. Så af en socialistisk statsminister at være var han jo en borgerlig en af slagsen.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg har en sød kone og tre små drenge, hvilket betyder, at jeg, når jeg slapper af, skal lave noget. Passe børnene, tage med dem til håndbold, spejder osv. Derudover er jeg meget musikalsk og spiller både på mundharmonika, klaver og almindelig harmonika. Det er en interesse, jeg håber at give videre til mine børn.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Den værste, jeg har læst, er finansloven. Jeg læser ikke specielt meget skønlitteratur, men jeg har læst en biografi om Obama, jeg fik sidste jul. Jeg er ikke ramt af Obama-feber, men han er utroligt spændende at læse om. Han har nået meget i sit liv indtil videre og har haft en speciel opvækst.

Er du stadig politiker om 5 år?

Ja, det tror jeg, at jeg er. Man skal ikke bare være i politik, fordi man synes, det er sjovt. Man skal også være med til at bidrage. Jeg er en traditionel midtbanespiller i politik. Det er ikke mig, der scorer målene, men jeg er med til at lave benarbejdet og alle de andre ting, der følger med. Hvis jeg en dag ikke er politiker længere, har jeg meget erhvervserfaring at trække på. Jeg har arbejdet i mange funktioner og stillinger i erhvervslivet, så jeg kunne sagtens forestille mig at vende tilbage på et tidspunkt.

Hvad fortryder du fra 2011?

Jeg er træt af, at vi indførte fedtafgiften. Omvendt påtager jeg mig også ansvaret for den, fordi det er en del af en fælles aftale mellem den daværende regering og DF, og vi skulle finde de penge, der skulle bruges til genopretningspakken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Kristian Skibby

MF (DD)
shippingmand (DFDS Transport 1992)

0:000:00