22. december: Steen Gade

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det SFs udenrigs- og udviklingsordfører Steen Gade.
Foto: sf.dk
Oliver de Mylius
Steen Gade, 64 år, har siddet i Folketinget fra 1981 til 1999, og igen fra 2005. Han er uddannet folkeskolelærer og arbejde som sådan fra 1969 til 1979. Fra 1999 til 2003 var han direktør for Miljøstyrelsen. 

Hvorfor gik du ind i politik?

Det er mange år siden. Jeg er jo sådan en fra 60'erne der var optaget af u-lande og af uligheder i verden da jeg gik i gymnasiet. Det var vel den første tid i Danmark, at vi overhovedet diskuterede de spørgsmål. Ulighed i bred forstand og særlig på globalt plan spillede en stor rolle for mig - og også oplevelsen af at vokse op i en fattig familie. Min far var skolelærer, og det var fint nok, men mine forældres familier var ret fattige deroppe i Thy, også efter den tids forhold. Der var ikke nogen udvikling i området, ingen industri og ingen egnsstøtte - så der var ingen arbejdspladser og stor arbejdsløshed.

Og så var der den kolde krig. Og det at vi kunne risikere at få en 3. Verdenskrig, det var noget der optog mig meget. Cuba-krisen fandt sted, mens jeg gik i gymnasiet, og det var noget vi diskuterede meget. Vi pjattede også med det, men det var jo alvor. Alle der gik op i samfundsforhold i begyndelsen af 60'erne kunne ikke undgå at forholde sig til hele det sikkerhedspolitiske tema, som gjorde sig gældende dengang. Det var nogle af de store internationale ting der gjorde, at jeg blev politisk interesseret og meldte mig ind i SF to år efter, at jeg blev student. Siden blev jeg aktiv på mange niveauer og endte i Folketinget. Men det var nu mere et tilfælde at jeg endte i Folketinget, for jeg har bedrevet politik på mange niveauer.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Jeg vil gerne være med til at omforme samfundet på en måde, så økonomien er omstillet i en grøn retning. Ikke bare i ord men i realiteter. Så vi kan lave det der projekt med mindre forurening og højere levestandard - ikke bare forstået som materiel velstand, men bredt, som bedre vilkår for mennesker at leve under.

Og så kunne jeg godt ønske mig et samfund der er betydeligt mere åbent overfor verden - jeg synes vi er blevet meget lukkede herhjemme.

Nævn en dansk politiker der har været en inspiration for dig?

Gert Petersen og Ebba Strange. Det er måske lidt banalt at sige, som SF'er, men det er jo rigtigt alligevel. Gert, som formand for partiet - det var jo fantastisk med ham. Men også Ebba Strange, som var partiets første kvindelige gruppeformand fra 1977 til 1991, og som satte fokus på de blødere værdier omkring børn og folkeskole. Det havde partiet brug for. Gert mere en inspiration fordi han satte sig ind i tingene. Mange ser ham kun som ideolog, men Gert fandt sig aldrig i, at man bare sagde noget for at sige noget. Hans insisteren på at bedrive ærlig og grundig politik. De der meningsmaskiner, som bare siger noget for at sige noget, dem foragter jeg faktisk. Der er meget af det, og der er blevet mere af det. Og hvad kan man bruge det til? Ikke til andet end at komme i avisen. Man er nødt til at spørge: Hvor har du læst det? Hvor ved du det fra? Politik må ikke blive en facitliste - så fungerer det ikke. Gert satte sig altid ind i tingene.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

På trods af at man bliver skuffet en gang imellem, så har jeg respekt for Per Stig Møller. Grundlæggende lever han op til det jeg beskrev før, hvor man sætter sig ind i tingene og ikke bare har svar parat. Han har haft nogle svipsere - i særdeleshed Irak-krigen, som er den eneste grund til at jeg tøver med at nævne ham. Men trods alt synes jeg, at han har været en moderator på en udenrigspolitisk kurs, som ellers gik galt under Anders Fogh Rasmussen.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Så tager jeg op til vores hus ved Oslo-fjorden. Der går jeg ture og kigger ud over vandet, sejler ud og fanger en fisk og laver ingenting. Jeg kan også trække stikket ud herhjemme og lade være med at læse avis. Men jeg holder meget af at tage op til hytten ved Oslo-fjorden.

Hvad er den bedste bog du har læst i år?

Jeg får ikke læst så meget - det er lidt pinligt. Nogle gange får jeg læst anmeldelserne, og så kan jeg da snakke lidt med. Men jeg læste en rigtig sjov bog af en finsk forfatter. "Harens år" hedder den og er skrevet af Arto Paasilinna. Den handler om en midaldrende mands krise. Han kører en hare ned og det sætter gang i en proces, hvor han går fra konen og ender i fuldskab et sted i de finske skove, mens han forsøger at leve i overensstemmelse med naturen. Det er en ret sjov bog.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Når jeg ikke er politiker længere, så er jeg pensioneret og sidder ved Oslo-fjorden. Men jeg er stadigvæk politiker om 5 år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)









0:000:00