24. december: Karen Ellemann

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. Vi slutter julekalenderen af med indenrigs- og socialminister Karen Ellemann. Glædelig Jul!

Foto: Steen Evald
Oliver de Mylius

Karen Ellemann, 40 år, har været i Folketinget siden 2007. Hun er uddannet lærer og har tidligere undervist på Rungsted Skole. Desuden har hun været konsulent hos radiostationen The Voice og daglig leder hos Scandinavian Models og Dagmar Teatret.  

Hvorfor gik du ind i politik?

Historien er jo, at jeg faktisk brugte de første 36 år af mit liv på at holde politik en armslængde fra mig, fordi jeg i den grad var præget af både min far, min farfar og også min oldefar, som var sornerådsformand. Så jeg endte med at blive fjerde generation af politikere. Men de første 36 år lå det ikke i kortene - da var jeg optaget af andre ting. Helt fundamentalt er jeg opdraget med, at man bør tage et personligt ansvar og gør noget for at påvirke tingene. Det havde jeg før gjort i skolebestyrelser og i mine børns daginstitutioner, m.m. Så jeg har længe interesseret mig for lokale forhold. Da jeg gik ind i politik var det i en tid omkring kommunalreformen, og jeg så muligheden for at påvirke nogle ting. Jeg har før sagt, at jeg var, som en jagthund der fik færten - det var simpelthen for spændende til at jeg kunne sige nej. Og på det tidspunkt var der jo ikke nogen af familiens tidligere generationer der var aktive  i politik, så der var jo plads, kan man sige.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det er at sikre, at langt flere får brudt den negative sociale arv. Det er mit vigtigste politiske mål, uanset om jeg er socialminister, eller om jeg en dag laver noget andet. Det er en altafgørende opgave for mig.

Et andet vigtigt mål er måske mere præget af, at jeg er indenrigs- og socialminister, men også af min baggrund, som værende interesseret i lokalpolitik: At få det kommunale selvstyre til at blomstre på en måde, så den politisk valgte forskellighed bliver synlig.

Nævn en dansk politiker, der har været en inspiration for dig?

Ja - jeg vil fremhæve Aase Olesen, som var radikal socialminister i 80'erne. Når jeg har studeret hendes måde at arbejde på, så inspirerer det mig, hvordan hun gav stor støtte til det frivillige sociale arbejde, og samtidig hendes utrættelige kamp for det personlige ansvar. Det er enormt inspirerende at opleve minstre, som har arbejdet for de samme ting som mig, og se hvordan de bar sig ad.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Sjovt nok skal vi igen i den radikale lejr. Det er Marianne Jelved. Jeg har haft fornøjelsen af, at samarbejde med i min ministerperiode, og jeg har stor respekt for hendes tilgang til politiske forhandlinger. Hun er simpelthen så konstruktiv, så saglig, så veloplyst og så fornuftig, så det virkelig er en person jeg har stor respekt for - og som jeg med beklagelse må konstatere er blevet min politiske modstander, efter De Radikale har meldt sig på rød stue.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg kaster mig i havet hvér morgen. Jeg er vinterbader, og det er et meget rekreativt øjeblik for mig. Og så løber jeg en tur i skoven. Jeg deltog på regeringens hold i DHL-stafetten, men ellers er det i højere grad løbeture alene - den stille stund i skoven.

Hvad er den bedste bog du har læst i år?

Det er Fulton-skipperen Mogens Frohn Nielsens bog "Sammenhold eller samfund". Jeg tror den er tilbage fra midten af 90'erne. Den var meget inspirerende og med en meget omsorgsfuld og ansvarlig tilgang til unge mennesker. Det er ikke så meget beretninger fra Fulton, men handler om hans samfundssyn og også hans bud på, hvordan man får brudt med den negative sociale arv - det er meget inspirerende.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Ja, jeg håber da, at jeg er politiker om fem år. Det har jeg i hvert fald lyst til, når du spørger mig i dag. Hvis jeg en dag ikke er politiker længere, så kunne jeg sagtens forestille mig, at jeg går tilbage til folkeskolen. Jeg er uddannet lærer og havde et glimrende job, som lærer i den danske folkeskole. Det var jo ikke et job, som jeg forlod, fordi jeg ikke kunne lide det. Jeg trives på Christiansborg, men jeg trives også i folkeskolen.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

0:000:00