24. december: Nicolai Wammen

JULEKALENDER: Vi slutter dette års julekalender med europaminister Nicolai Wammen (S). Altinget.dk ønsker alle en rigtig glædelig jul!
Hvorfor gik du ind i politik?

Som dreng var jeg meget optaget af den daværende svenske socialdemokrat og statsminister Olof Palmes indsats for at bekæmpe apartheidstyret i Sydafrika. Og derfor blev jeg også både chokeret og bedrøvet, da han helt meningsløst blev dræbt på åben gade den 28. februar 1986. Jeg besluttede mig for at blive politisk aktiv, og dagen efter meldte jeg mig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Lige nu er mit vigtigste politiske mål at sikre Danmark et godt og professionelt formandskab for EU. Et formandskab, hvor vi sikrer økonomisk stabilitet, fremmer vækst og beskæftigelse samt et grønt Europa og skaber tryghed og sikkerhed for Europas ca. 500 mio. borgere. Danmark får en nøglerolle det næste halve år som brobygger mellem EU's eurolande og de 10 lande, som står uden for euroen. Der er brug for fælles europæiske beslutninger blandt de 27 medlemslande, og det håber jeg, at Danmark kan bidrage til at sikre.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Fakta

Nicolai Wammen er 40 år og har været medlem af Folketinget siden 2011. Han er søn af journalist Christian Frederik Wammen og talepædagog Lotte Halby Wammen. Tidligere borgmester i Aarhus Kommune i perioden 2006-2011 og medlem af Aarhus byråd i 1997-2001.

Nicolai Wammen fik en søn den 9. oktober 2011 på Rigshospitalet i København sammen med partifællen Julie Rademacher.

Det er der flere politikere, der har - både modstandere og partifæller. Skal jeg fremhæve et politisk forbillede, vil jeg nævne Thorkild Simonsen (S). Thorkild er en god personlig ven, men også en politiker, som i sin karriere havde en fornuftig og pragmatisk tilgang til det politiske arbejde og altid gik efter beslutninger truffet med et bredt flertal. Det har jeg også selv forsøgt i mit politiske arbejde: For mig er det resultaterne og ikke alle mellemregningerne, der tæller, ligesom jeg synes, at de bedste beslutninger træffes i fællesskab.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Danmark får en nøglerolle det næste halve år som brobygger mellem EU's eurolande og de 10 lande, som står uden for euroen. Der er brug for fælles europæiske beslutninger blandt de 27 medlemslande, og det håber jeg, at Danmark kan bidrage til at sikre.

Nicolai Wammen (S)
Europaminister

Det må være Bertel Haarder (V). Bertel er en ildsjæl, en politisk idealist og en knalddygtig politiker, som jeg ikke altid er enig med, men som jeg har stor respekt for.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg sørger for at få tid sammen med min familie og nærmeste venner, selvom det med mit rejseprogram som europaminister er ganske svært netop nu. Derudover prøver jeg at få tid til en løbetur for at få noget motion.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Lige nu læser jeg mest direktivforslag og papirer fra mine embedsfolk. Men jeg tror, at den bog, jeg umiddelbart husker bedst, er fra min sommerferie, hvor jeg - omsider - fik læst begge bind om Blekingegadebanden, som Peter Øvig Knudsen har skrevet. Fremragende bøger om en gruppe kriminelle, hvis simple og primitive forbrydelser og misforståede idealisme er skræmmende læsning. Et vidnesbyrd om, at politisk fanatisme altid er skadeligt og aldrig kan retfærdiggøres.

Er du stadig politiker om 5 år?

Det er jo noget, vælgerne afgør - men det håber jeg da! Jeg brænder i hvert fald for politik og for at bidrage til, at vi løser de udfordringer, som Danmark står over for lige nu.

Hvad fortryder du fra 2011?

Jeg bruger ikke så meget tid på at fortryde. Jeg synes tværtimod, at 2011 har budt på mange glædelige begivenheder - både privat og arbejdsmæssigt. På den private front er jeg blevet far, hvilket jeg er lykkelig for. Arbejdsmæssigt har jeg oplevet det privilegium at blive udnævnt til minister, hvilket er en kæmpe udfordring, men også en meget spændende opgave.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00