24. december: Trine Pertou Mach

 JULEKALENDER: Selvom SF’er Trine Pertou Machs hjerte ligger hos den socialistiske tænker Rosa Luxemburg, har hun også stor respekt for sin politiske opponent Søren Espersen (DF). Det afslører hun blandt andet i årets sidste julekalenderinterview. 

Det er vigtigt at vide, hvem man holder med. Det har Trine Pertou Mach&nbsp;(SF)&nbsp;fået hældt ind med havregrøden i sit barndomshjem.&nbsp;<br>
Det er vigtigt at vide, hvem man holder med. Det har Trine Pertou Mach (SF) fået hældt ind med havregrøden i sit barndomshjem. 
Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Julie Hornstrup Østergaard

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg har været politisk aktiv siden gymnasiet og efterfølgende boet i udlandet, hvor jeg har lavet en del EU-politisk arbejde. Men det var først, da jeg kom tilbage til Danmark i starten af 00’erne, og Anders Fogh Rasmussen (V) havde overtaget magten, at det slog mig, at jeg var nødt til at forholde mig til national politik. Det var grunden til, jeg meldte mig ind i et parti.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Jeg har ikke deciderede idoler eller store forbilleder. Men hvis jeg skal nævne én person, der har fyldt meget politisk for mig, er det en figur som Rosa Luxemburg. Hun var en af venstrefløjens fremtrædende forkæmpere i starten af 1900-tallet og en af de få kvinder, der meldte sig på banen i de store politiske kampe. Desuden insisterede hun på, at den politiske kamp var international, og det passer præcis til, hvor mit hjerte ligger.

Fakta
Trine Pertou Mach er født i 1969 i Bredal.

Hun blev midlertidig folketingsmedlem for SF i Københavns Storkreds fra 14. april 2009 til 29. maj 2009 og igen fra 10. januar 2011 til 1. juni 2011 (stedfortræder for Ida Auken). Efterfølgende blev hun 21. december 2013 endeligt folketingsmedlem.  

Hun er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 1998 og har forinden sin politiske karriere på Christiansborg blandt andet arbejdet som seniorrådgiver i Nordisk Ministerråd, været politisk-akademisk medarbejder i EU-parlamentet samt Middle East Programme Officer i Folkekirkens Nødhjælp.  


Trine Pertou Mach er handicap-, social, udviklings og ungdomsuddannelsesordfører for SF. 

Kilde: ft.dk

Det mærkeligste var klart lige at være kommet ind i Folketinget og gå igennem den proces, der ledte til, at SF røg ud af regeringen. Det var meget underligt og overhovedet ikke spor sjovt. 

Trine Pertou Mach (SF)
Medlem af Folketinget
Børneprogrammet
”Ramasjang Mysteriet” er en af Trine Pertou Machs (SF) favorit-serier. 
Børneprogrammet ”Ramasjang Mysteriet” er en af Trine Pertou Machs (SF) favorit-serier.  Foto:

Hvilken politiske modstander har du mest respekt for?

Det må være Søren Espersen (DF). Vi er stort set ikke enige om noget, men han er meget ligefrem, ærlig og klar, og det respekterer jeg. Jeg har mere respekt for en der - som Søren Espersen - kan sit politiske kram politisk og ikke bare som metode. Han er en super dygtig debattør, og det man ser og hører, er også det, man får. Der er ikke så meget lir og udenomssnak, og det kan jeg godt lide.

Jeg har mere respekt for en der - som Søren Espersen - kan sit politiske kram politisk og ikke bare som metode. Han er en super dygtig debattør, og det man ser og hører, er også det, man får.

Trine Pertou Mach (SF)
Medlem af Folketinget
Trine Pertou Mach (SF) ser frem til valget i 2015. Hun håber, valget kommer til at afspejle, at SF er landet godt på benene igen. 
Trine Pertou Mach (SF) ser frem til valget i 2015. Hun håber, valget kommer til at afspejle, at SF er landet godt på benene igen. 
Foto:

Er du stadig i politik om fem år?

Jeg vil altid være i politik, men det er ikke sikkert, jeg er der parlamentarisk. Det må næste valgdag afgøre. Men at lave politik ligger i mine gener, og det kan man heldigvis gøre på mange måder.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Det er erhvervsuddannelsesreformen. Der har været et bredt politisk flertal for, at erhvervsuddannelserne skulle have et massivt løft på faglighed og kvalitet og en fælles front for at ligestille denne ungdomsuddannelse med andre ungdomsuddannelser. Det er jeg rigtig glad for.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at jeg løb fem gange rundt om Søerne, men det kan jeg ikke. I stedet drikker jeg et glas rødvin og ser en god film. Eller leger med mine unger.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg har for nylig læst en bog af den sydafrikanske forfatter Nadine Gordimer, der hedder ”No time like the Present”. Den handler om et sort-hvidt ægtepar, hvor begge var en del af Anti-Apartheid-kampen.

Har du en yndlings tv-serie?

Jeg er håbløst bagud i forhold til, hvad andre ser af tv-serier, så min yndlingsserie er i øjeblikket ”Ramasjang Mysteriet”, som jeg selvfølgelig ser med mine børn. Det er virkelig godt tv. Jeg elsker, hvordan de taler op til børn, og at det ikke er formet efter, om det er til drenge eller piger.

Har du et motto?

Nej, men jeg har en rettesnor, der lyder, at man altid skal vide, hvem man holder med, og at man skal huske på, at de beslutninger, man træffer, har konsekvenser for nogen. Det har jeg fået hældt ind med havregrøden i mit 70’er barndomshjem.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2014?

Det mærkeligste var klart lige at være kommet ind i Folketinget og gå igennem den proces, der ledte til, at SF røg ud af regeringen. Det var meget underligt og overhovedet ikke spor sjovt. Jeg havde brudt op med min familie, som blev boende i Norge, og vi havde besluttet, at jeg skulle tage hjem. Og så eksploderede alting op i ansigtet på én.

Omvendt er det bedste også, at jeg er kommet ind i Folketinget, og at jeg nu har fået min familie med tilbage til Danmark. Det er jeg rigtig glad for. Så det bedste og det mærkeligste hænger faktisk sammen.

Hvad ser du mest frem til i 2015?

Et veloverstået valg. Jeg tror, valgkampen bliver sjov, men det bliver også godt at komme på den anden side og få vished om, hvor SF befinder sig. Jeg synes, vi er landet godt på benene efter en turbulent tid og har fundet en god profil. Derfor bliver det naturligvis vigtigt, også rent psykologisk, hvordan valget kommer til at gå.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Pertou Mach

MF (EL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00