25 år gammel ordning kan være i strid med EU's regler: 33 havvindprojekter er sat på pause

Erhvervslivet og energibranchen reagerer kraftigt på en nyhed om, at en såkaldt 'åben dør-ordning' kan være i strid med EU-regler og derfor er sat på pause. Minister er dybt frustreret.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

I 25 år har virksomheder haft mulighed for at opstille havvindmøller gennem en såkaldt 'åben dør-ordning'. 

Men det kan være i strid med EU's regler for statsstøtte, og derfor er ordningen sat på pause. Det oplyser Energistyrelsen.

Beslutningen betyder, at i alt 33 ansøgninger om danske havvindprojekter indtil videre må blive liggende i skrivebordsskufferne. Og det er en alvorlig situation for den grønne omstilling, erkender klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

"Især for de markedsaktører, der står klar i boksen til at investere i denne form for havvind," siger han i en pressemeddelelse.

Den nyudnævnte minister er "dybt frustreret" over, at Danmark står i den situation "i en tid, hvor vi har så meget brug for mere grøn energi".

"Men regler skal overholdes, og jeg respekterer, at Energistyrelsen skal handle på en risiko for strid med EU-retten," tilføjer han. 

{{toplink}}
Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

'Åben dør-ordningen' er kort fortalt ansøgninger om at bygge vindmølleparker på et havareal uden en krone i statsstøtte ud fra først-til-mølle-princippet. Til gengæld tjener staten som udgangspunkt heller ikke en krone på dem. 

Ifølge energibranchens organisation, Green Power Denmark, svarer de 33 berostillede projekter til 15 gigawatt grøn strøm, der er en mangedobling af det nuværende niveau og kan forsyne millioner af husstande.

Beslutningen om at trykke på pauseknappen er med til at svække tilliden til Danmark blandt udviklere og investorer, mener administrerende direktør Kristian Jensen.

0:000:00