"Han er den danske model": Se Claus Jensens omfattende magtnetværk

Dansk Metal-formand Claus Jensen har et af landets største og mest magtfulde netværk. Det spænder fra poster i den finansielle sektor til statslige roller tæt på regeringen. "Claus Jensen er den bedst forbundne person i Danmark," lyder det fra CBS-forsker. Altinget har kortlagt det omfattende netværk. 

<div>Statsminister Mette Frederiksen ankommer og følges af Claus Jensen i sin egenskab som formand i CO-Industri og administrerende direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen, i Industriens Hus i København i januar 2020. Arkivfoto.</div>
Statsminister Mette Frederiksen ankommer og følges af Claus Jensen i sin egenskab som formand i CO-Industri og administrerende direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen, i Industriens Hus i København i januar 2020. Arkivfoto.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-HansenGustav SilberbrandtKatrine Falk LønstrupRikke Brøndum

Nyslået bestyrelsesformand i Arbejdernes Landsbank. 

Formand for CO-Industri.

Medlem af regeringens lønstrukturkomité samt medlem af Det Økonomiske Råd og en del af repræsentantskabet i Danmarks Nationalbank.

Det er bare et lille udpluk af de poster, som Claus Jensen bestrider udover sin hovedbeskæftigelse som forbundsformand i Dansk Metal. 

Det viser Altingets omfattende kortlægning af Claus Jensens professionelle forbindelser, som lektor og netværksforsker på CBS Christoph Houman Ellersgaard beskriver som "sandsynligvis Danmarks bedste netværk."

"Claus Jensen er den bedst forbundne person i Danmark. Han er den, der når bredest ud gennem sit netværk," siger Christoph Houman Ellersgaard, der tidligere selv har kortlagt Claus Jensens netværk som landets mest magtfulde.

For ti år siden var det Claus Jensens forgænger som Dansk Metal-formand, Thorkild E. Jensen, der havde det mest magtfulde netværk, forklarer han. 

Ifølge Christoph Houman Ellersgaard skyldes det, at mange af posterne er båret af Dansk Metals rolle i den danske aftalemodel, hvor fagforbundet spiller en vigtig rolle, fordi man forhandler industriens gennembrudsoverenskomst med DI.

"Han er den danske model. Det er også derfor, han er med i Lønstrukturkomitéen. Claus Jensen er cheflønforhandler for alle danske lønmodtagere, og det gør ham relevant i ret mange sammenhænge," siger han.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00