3. december: Trine Bramsen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Trine Bramsen fra Socialdemokraterne.
Trine Bramsens store idol er Thorvald Stauning. Han stod også i en krisetid ligesom nutidens partifæller.
Trine Bramsens store idol er Thorvald Stauning. Han stod også i en krisetid ligesom nutidens partifæller.Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
Pernille Diana Castle Møller

Hvorfor gik du ind i politik?

Det gjorde jeg faktisk for første gang i folkeskolen, hvor jeg syntes, at det var interessant at stille op i elevrådet af tre årsager: Jeg synes, at skoler skulle males i pænere farver, vi skulle have kakaomaskiner på skolerne, og så skulle prisen på billetterne til bybusserne sættes ned. Så det var derfor, jeg gik ind i elevrådspolitik til at starte med. Herefter var det først i universitetstiden, jeg blev interesseret i studenterpolitik, da jeg kunne se, at man kunne præge sit universitet via universitetsbestyrelsen.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det er at bidrage til et samfund, så der er plads til endnu flere. Jeg er meget fællesskabsorienteret - at vi alle bidrager til fællesskabet med det, vi kan, og at man har respekt for fællesskabet. Der bør ikke være nogen, som bliver dømt uden for fællesskabet, men alle skal være med. Det er noget, der betyder meget for mig. Det gælder alle dele af samfundet. I folkeskolen bidrager man ved at møde op til timerne. Det må man som minimum forvente, at ens forældre bakker op. Det gælder også på arbejdsmarkedet - hvis man kan arbejde, kan man også bidrage. Jeg vil gerne huskes som den samarbejdende politiker – også over midten.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Jeg har genfundet værdien i Thorvald Stauning (S). Stauning var forud for sin tid, tog de svære beslutninger, og han ændrede Danmark i en krisetid, som vi også er i nu. Dengang var det truslerne fra nazismen, der især gjorde sig gældende samt en stor oprydning i verdenssamfundet. Stauning ændrede Danmark og krævede, at danskerne gik sammen i kampen. Det er lidt det samme i vores samfund i dag. Jeg tror ikke på, at vi kan stoppe internationaliseringen eller globaliseringen, men hvad er så den anden vej at gå? Det er at styrke fællesskabet og styrke Danmark, hvor vi tør have det globale udsyn og tør omstille os og nytænke. Så Stauning er blevet mit store forbillede.
 
Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Fakta
Trine Bramsen er 31 år og uddannet cand.scient.soc. ved Roskilde Universitet. Hun har været medlem af Folketinget for Socialdemokraterne siden 2011 og er formand for Folketingets udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik. Derudover er Trine Bramsen IT-ordfører og medlem af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Europaudvalget, Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, Forsvarsudvalget samt Ligestillingsudvalget.

Kilde: ft.dk

Bertel Haarder (V). Jeg har lært Bertel Haarder rigtig godt at kende herinde, og han har respekt for sine politiske modstandere. Derudover er han saglig og velfunderet, samtidig med at han stadigvæk er menneske. At kunne bevare sig selv som menneske i politikeren er beundringsværdigt. Jeg har set rigtig mange tilfælde, hvor politikere ikke har bevaret menneskeligheden, men går i et med politikeren - tænker for meget og aldrig lader følelserne tale. Men det synes jeg, at Bertel Haarder har kunnet. Det er meget flot at kunne efter så mange år i Folketinget

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg løber 10 km hver morgen. I løbet af de 50 minutter eller den time, det tager, kan jeg få styr på dagen. Jeg ville ikke kunne undvære "egoisttimen", hvor det kun er mig, og jeg kan nå at tænke nogle tanker helt igennem. Det er sindssygt vigtigt.

Jeg er stadig politiker om fem år, og jeg vil altid være politisk engageret. Men jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg skal tilbage i det private erhvervsliv igen, da jeg faktisk har ubetinget orlov fra mit job i Deloitte. Politikerlivet må ikke blive et livserhverv, og det må ikke blive en karrierevej, så om ti år er jeg ikke sikker på, om jeg stadig er politiker.

Trine Bramsen (S)
MF og IT-ordfører

Hvad er den bedste bog du har læst i år?

”Balladen om Marie”, som jeg læste efter at have set filmen om Marie Krøyer. Det er en bog om en stærk kvinde, der slugte rigtig mange kameler gennem tiden, men samtidig ikke glemte hvem hun selv var. En god bog er en, der får læseren til at reflektere over livet, og det var det, bogen gjorde ved mig.
 
Er du stadig politiker om fem år?

Jeg er stadig politiker om fem år, og jeg vil altid være politisk engageret. Men jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg skal tilbage i det private erhvervsliv igen, da jeg faktisk har ubetinget orlov fra mit job i Deloitte. Politikerlivet må ikke blive et livserhverv, og det må ikke blive en karrierevej, så om ti år er jeg ikke sikker på, om jeg stadig er politiker.  

Hvad fortryder du fra 2012?

At jeg ikke inviterede familien med på sommerhustur, som jeg lovede. Rent politisk har jeg ikke fortrudt noget. Jeg synes, jeg kan stå inde for alt det, jeg har sagt og gjort.

Hvad ser du frem til i 2013?

Der er støbt en masse kugler i 2012, som kommer til at virke i 2013. Når det handler om digitalisering, så er der blandt andet en masse tiltag, som bliver sat i gang, herunder digitalisering af folkeskolen. Derudover har jeg en forventning om, at mobildækningen bliver bedre i Danmark, og så har jeg igangsat et mobbe-initiativ, der handler om mobning på internettet, så der kommer et stort fokus på det. Jeg håber på, at det arbejde, der er sat i gang, bærer frugt.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00