3F: Vi har brug for en regering, hvis horisont rækker videre end Hellerup Havn

DEBAT: Simon Emil Ammitzbøll (LA) ser bort fra flertallet af danskerne i sin neoliberalistiske drøm, men økonomiministeren gør til gengæld valget nemt for vælgerne, skriver forbundsformand i 3F, Per Christensen.

Af Per Christensen
Forbundsformand for 3F

Mange af 3F’s medlemmer har de sidste 15-17 år mærket, at Danmark har taget en drejning. Mange medlemmer faldt ud af dagpengesystemet på vej ud af krisen. Andre har oplevet, at de selv eller venner har haft brug for fællesskabet, og at det fællesskab ikke længere er så stærkt som tidligere.

De kan have fået en arbejdsulykke og oplevet at blive kostet rundt i det offentlige system i stedet for at få hjælp til at komme tilbage til arbejdsmarkedet med en kærlig, hjælpende hånd. Vi har alle oplevet, at Porschen er blevet 400.000 kroner billigere, udelukkende til fordel for den rigeste del af befolkningen.

Men værst af alt: antallet af fattige stiger. Danmark er forandret. Ikke grundlæggende - men bid for bid har man skåret af fællesskabet.

Invester i mennesker - også i dem uden for Hellerup
Og det er åbenbart ikke nok for liberalisterne. For Økonomi- og Indenrigsministeren har nu bedt sin forvaltning – hvor han ellers bebuder besparelser – regne på, hvordan Danmark kan blive enhver neoliberalists drøm.

Mindre fællesskab, lavere ydelser og skattelettelser til de rige skal åbenbart være det, der genrejser dansk politiks liberale dream-team med Anders Samuelsen, Thyra Frank og Simon Emil i spidsen. Men den drøm kan de have for sig selv.

Danmark har brug for et stærkt fællesskab, hvor vi sikrer, at alle kommer med. Et fællesskab, der sammen med et stærkt erhvervsliv, løfter Danmark. Det er ikke skattelettelser, der giver den retning. Det er uddannelse og investering i mennesker, forskning og innovation. At vi på bedste vis udnytter alle de talenter, der findes i Danmark. Også dem, der ikke er født på Strandvejen nord for København.

Danmark har vist, at vi både kan være et af verdens mest lige samfund og samtidig et af verdens mest produktive. Den opskrift er der ingen grund til at smide væk. Liberal Alliances opskrift virker ikke for de fleste – men det er sikkert heller ikke meningen.

Valgfronterne tegnes tydeligt op
Der er dog god grund til at takke Økonomi- og Indenrigsministeren. Ikke fordi han groft har udnyttet sin forvaltning til at regne et partiudspil ud, fordi regnekraften i eget regi åbenbart ikke slår til. Men fordi han har gjort det næste folketingsvalg krystalklart: Valget står mellem et Danmark for de få eller et Danmark for de mange.

Jeg er ikke i tvivl. Vi har brug for en regering, hvis horisont rækker videre end Hellerup Havn. Vi har brug for et Danmark, der kendes på, hvordan vi tager os af mennesker, som har brug for en chance til.

Og endnu én: Det er den danske drøm. Ja, det er den danske virkelighed, der indtil for få år siden var den bedste opskrift på succes for flest mulige.

Forrige artikel Horesta: Kære København, giv turisterne en ren by Horesta: Kære København, giv turisterne en ren by Næste artikel Erhvervsakademier og Dansk Erhverv: Fusion vil gamble med de erhvervsrettede uddannelser Erhvervsakademier og Dansk Erhverv: Fusion vil gamble med de erhvervsrettede uddannelser