4. december: Anne Marie Geisler Andersen

4. december 2009 kl. 12:02
JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det De Radikales socialordfører, Anne Marie Geisler Andersen.
| Flere
Anne Marie Geisler Andersen, 28 år, har været medlem af Folketinget for De Radikale, siden hun afløste Morten Helveg Petersen d. 1. september 2009. Hun er bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet og er desuden formand for Videnskabsetisk Komité under Region Hovedstaden.

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg gik ind i politik for at være med til at forbedre forholdene for mennesker med psykiske lidelser. Jeg er selv vokset på med en far, der har lidt af depressioner, siden jeg var 14 år. Jeg har oplevet, hvad psykisk sygdom kan gøre ved et menneske, men også hvad systemet kan og ikke kan. Desværre skulle min far rigtig langt ud, før han fik den nødvendige hjælp. Det burde ikke være nødvendigt at forsøge selvmord, før man får hjælp. Ligeledes fik min far heller aldrig tilbudt psykologhjælp, hvorfor han i dag er afhængig af dagligt at skulle spise en masse medicin. Desværre er det for sent at ændre det store ved min fars situation, men jeg kan bruge mine erfaringer til at skabe bedre forhold for alle de mennesker, som fremover vil blive ramt af en psykisk sygdom.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Mit vigtigste mål er at få ligestillet psykisk sygdom med fysisk. Mennesker med psykisk sygdom skal ikke behandles som andenrangsborgere. Ligeledes skal alle mennesker med en psykisk sygdom have adgang til behandling. Desuden er det vigtigt at gøre op med det tabu, der eksisterer omkring psykisk lidelse. Det kan for eksempel gøres med oplysningskampagner eller med tiltag såsom Psykiatrifondens psykiatribus.

Nævn en dansk politiker, der har været en inspiration for dig?

Jeg har altid næret stor respekt for Marianne Jelved, som jeg var så heldig at få som mentor, da jeg startede i Folketinget. Jeg oplever Marianne som en politiker med stor integritet og troværdighed. Man er aldrig i tvivl om, hvad hun mener, og hun har svært ved at skjule sin sociale indignation. Desuden er hun en god forhandler.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Jeg har stor respekt for Mette Frederiksen, selv om vi jo nok snarere er konkurrenter end deciderede modstandere. Mette er altid godt inde i stoffet, og har nogle meget klare holdninger, som hun er god til at fremsætte.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg dyrker en masse motion. For tiden løber jeg mest, men om sommeren spiller jeg også fodbold. Jeg gider dog ikke rigtig om vinteren, da det er lidt sværere at lave glidende tacklinger indenfor.

Derudover kan jeg godt lide at være sammen med familie og venner. Hvis der går alt for længe, mellem jeg ser en god veninde, så kan jeg mærke, at jeg savner det.

Jeg slapper også rigtig godt af sammen med min kæreste Morten. Vi dyrker sport sammen, går i biografen eller spiser god mad. Og så tager vi jævnligt på en aktiv ferie. Sidst var vi på bjergbestigning i Bolivia, og i vinterferien står den på langrend, alpin og snowboard i de norske fjelde sammen med hans familie.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg læser ikke så meget ud over det, som jeg læser i kraft af mit job. Men jeg fik da læst de første to af Stieg Larsson-bøgerne. Jeg tror bedst, jeg kunne lide "Pigen der legede med ilden", som jeg læste færdig da jeg var i USA for at føre valgkamp for Obama.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Det håber jeg. At være medlem af Folketinget er, hvad jeg vil betegne som mit drømmejob. Desværre er det jo ikke noget, jeg helt selv kan vælge, da det afhænger af en vis vælgeropbakning. Men jeg vil helt sikkert gøre, alt hvad jeg kan for at få lov at fortsætte. Hvis jeg en dag skulle ryge ud, så vil jeg skrive mit speciale på statskundskab og få nogle børn. Jeg ved endnu ikke helt, hvor jeg vil søge job, men jeg kunne godt overveje Sundhedsstyrelsen eller Psykiatrifonden. Måske vil jeg efteruddanne mig inden for psykologi eller socialrådgivning, eller også vil jeg måske være coach. Jeg kunne godt tænke mig at få lov at hjælpe nogle af de mennesker, som jeg kæmper for rent politisk, på et mere personligt plan, f.eks. ved at blive ansat i psykiatrien.

 
Altinget | Social

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK