Anmeldelse af 
Jonas Parello-Plesner

5 A'er: Udbruddet af Xi Jinpings brutale Kina fortælles fængende og musikalsk i ny bog

Ny bog om Kina i verden af Andrew Smalls er næsten en thriller for Kina- og storpolitiknørder. Den sætter en tyk streg under, at Vesten bør kæmpe for at undgå, er at det bliver Xi Jinpings Kina, som kommer til at svinge den globale taktstok, skriver Jonas Parello-Plesner.

Alle øjne er på Kinas leder, Xi Jinping, der blev genvalgt som generalsekretær for Kinas Kommunistiske Parti i oktober 2022. 
Alle øjne er på Kinas leder, Xi Jinping, der blev genvalgt som generalsekretær for Kinas Kommunistiske Parti i oktober 2022. Foto: Damir Sagolj/Reuters/Ritzau Scanpix
Jonas Parello-Plesner
The Rupture - China and the Global Race for the Future
Andrew Small
304 sider, C Hurst & Co Publishers Ltd . Udkom på engelsk 24. november 2022


”Vi minder om hinanden” udtalte Xi Jinping om Putin allerede tilbage i 2013. Dybden af de to lederes fælles modstand mod en amerikansk ledt international orden, rystede verden i februar 2022.

Først mødtes Xi og Putin i Beijing og underskrev et fælles manifest, hvor Kina – som noget nyt omfavnede Ruslands aggressive syn på NATO. Et par uger senere lod Putin sine tropper rulle over grænsen til Ukraine og startede en blodig aggressionskrig, der fortsat udkæmpes i Ukraines byer.

Det er den aktuelle baggrund for Kina-eksperten Andrew Smalls fremragende nye bog ”the Rupture” (bruddet) – om Kina og den globale kamp om fremtiden. 

Small startede som engelsklærer i Kina tilbage lige før årtusindeskiftet og har sidenhen beskæftiget sig med Kina og befundet sig som ’fluen-på-væggen’ i to årtier blandt politiske eliter og diplomater i Beijing, Washington, Bruxelles, London med mere.

I tænketanken German Marshall Fund har Small været den drivende kraft bag Stockholm China Forum, der blev igangsat tilbage under den fremsynede daværende svenske udenrigsminister Carl Bildt. Det er et lukket forum, hvor amerikanske og europæiske beslutningstagere mødes og koordinerer Kina-politik, men hvor også kinesiske forskere og diplomater er del af drøftelserne, selvom de seneste år med COVID og et mere lukket Kina har gjort dialogen sværere (disclaimer: jeg har selv deltaget løbende). 

Musikalske kapitler

'The Rupture' er ikke en akademisk bog. Heldigvis. Den er næsten en thriller for Kina- og storpolitiknørder.

Den generation er også blandt de mest skuffede over at se Xi Jinpings brutale Kina, som er godt i gang med at destruere en minoritetsgruppe

Jonas Parello-Plesner
Direktør, Alliance of Democracies Foundation

Kapitlerne har funky sangtitler (jeg har som ekstra anmelder-service lavet en bog-playliste på min Spotify).

Vi starter passende med kapitlet 'When Doves Cry’ fra Prince om syndefaldet for Small selv og en hel generation af Kina-forskere, -eksperter og diplomater. De håbede og troede, at Kina ville fortsætte sin liberalisering og åbning mod omverden.

Den generation er også blandt de mest skuffede over at se Xi Jinpings brutale Kina, som er godt i gang med at destruere en minoritetsgruppe; yuighurerne i Xinjiang og har tæppebanket demokratiambitionerne ud af Hong Kongs borgere.

Jeg har også selv gennemgået samme rejse som UM-diplomat med teamansvar for Kina i 00’erne, hvor vi troede at menneskerettighedsindsatser og handel kunne gå hånd i hånd. Men Kina lukkede sig i stedet mere og mere politisk og økonomisk. Xi Jinping nævnte Karl Marx mange flere gange end markedsøkonomi på den sidste partikongres i november.

Selv på handelsfronten er den gyldne æra ovre, og det er ikke svært at se mulighederne indsnævre sig.

Sagen om Huawei 

’Nobody does it better’ er en god gammel Bond-film sang.

Kapitlet handler passende om Storbritanniens politikere og spiontjenester. Længe tror de, at de er snedigere end både Huawei og amerikanerne og kan finde en teknisk og sikker løsning til at lade Huawei opføre det nye lyninternet kaldet 5G i Storbritannien.

Efter mange kvaler ender Storbritannien med at smide Huawei-håndklædet i ringen og dømme firmaet helt ude. Amerikansk pres og en gruppe aktive politikere som parlamentets konservative udenrigsudvalgsformand, Tom Tugendthat, spiller en aktiv rolle i at sikre det resultat. Som Small citerer en amerikansk embedsmand for i bogen, så ville det være svært at forestille sig, at Reagan og Thatcher var blevet enige om at lade KGB drive vestlige telefonselskaber.

Fornuften sætter ind - ligesom den gjorde i Danmark, der også et stykke tid rodede rundt med vildfarelsen om, at Huawei ikke udgjorde en sikkerhedsrisiko og lod firmaet operere i dansk 3G/4G.

Færøerne var sidste brik i kongeriget, som også fravalgte Huawei efter et ubehageligt forløb med den kinesiske ambassadør, der bag lukkede døre, - men hemmeligt optaget - truede Færøernes ledere med handelsrepressalier, hvis ikke de valgte Huawei som leverandør.

Merkels politik kan stadig mærkes

’Tainted Love’ er en passende kapiteloverskrift på Tysklands forhold til Kina.

Under læsningen kan jeg ikke undgå at blive frustreret over Merkel, som nu en mærkelig anakronistisk størrelse i europæisk politik: Så bredt respekteret for krisestyring i Tyskland og EU, mens hun var ved magten, men gassen gik af ballonen lynhurtigt efter, at hun aftrådte. Nu er Merkel forbundet med de største strategiske brølere med særlig tysk og europæisk afhængighed af russisk gas. Men et lignende afhængighedsforhold blev også skabt med Kina under hendes år ved magten.

Xi er helt klart skuffet over Ruslands militære formåen, og han er i gang med at revidere sin egen drejebog for at overtage Taiwan, belært af Ruslands fejltagelser og Vestens samling - særligt i forhold til sanktioner

Jonas Parello-Plesner
Direktør, Alliance of Democracies Foundation

I bogen beskrives det hvordan, tilbage i 2013, at Merkel blokerer for, at EU-Kommissionen kan handle mod de kinesiske selskaber, som med statsstøtte dumper solceller ind på det europæiske marked.

Resultatet udebliver ikke. Den kinesiske dumping lukker den europæiske industri, som jo arbejdede på markedsvilkår. Nu hænger vi i Europa på at købe kinesiske solceller til den grønne omstilling og kan heller ikke vide os sikre på, om solcellerne er producerede af slavearbejde i Xinjiang.

Tak Merkel!

Men Scholzs Tyskland er fortsat afgørende, hvis en fælles EU-politik på Kina skal have rigtig kant.

Den tyske udenrigsminister Baerbock fra De Grønne lægger an til at ændre kursen og reducere tysk og europæisk sårbarhed og afhængighed af Kina blandt andet på råmaterialer og deres forarbejdning. Baerbock afspejler også et interessant fænomen i den vestlige Kina-opvågnen: Den er bredt fordelt i det politiske spektrum.

Kritikken af Kina forener bredt fra amerikanske republikanere, britiske konservative til De Grønne i Tyskland og Alternativet i Danmark, hvor Uffe Elbæk indtil nu har været parlamentarisk forankring og dansk drivkraft i en global sammenslutning af Kina-bekymrede parlamentsmedlemmer, der hedder IPAC.

Kina i verden

’Fever’ kapitlet gennemgår COVID-pandemien og Kinas aggressive brug af progaganda og disinformation for at udbasunere, at Kommunistpartiet klarede sygdommen bedre end Vesten, og når det drejede over i det konspiratoriske i den kinesiske statsstyrede presse, forlød det, at COVID var opfundet i et amerikansk laboratorie.

I skrivende stund er det dog Xi Jinping som krampagtigt holder fast i nul-COVID strategien til befolkningens stigende utilfredshed.

Læs også

I ’Can’t buy me love’ kapitlet tager Small til Pakistan, Afghanistan og Maldiverne. Det er godt skrevet og spændende reportage fra farlige steder, hvor Kinas globale fodaftryk er stort, men det er også det kapitel, som jeg ville have streget som redaktør, for at holde fortællingen mere stramt til trianglen EU, USA og Kina.

Det sidste kapitel ’No Limit’ trækker os ind i Ruslands invasionskrig og Xi Jinpings alliance med Putin for at nedbryde en amerikansk ledet verden.

Xi er helt klart skuffet over Ruslands militære formåen, og han er i gang med at revidere sin egen drejebog for at overtage Taiwan, belært af Ruslands fejltagelser og Vestens samling - særligt i forhold til sanktioner. 

Det drejer sig virkelig, som Smalls bogtitel, om ’kampen om fremtiden’ og hvilken type verden vi kommer til at leve i. Der er for Small - og mig - ingen tvivl om, at det vi bør kæmpe for at undgå, er at det bliver Xi Jinpings Kina, som kommer til at svinge den globale taktstok.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00