6. december: Jens Henrik Thulesen Dahl

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti.
Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
Pernille Diana Castle Møller

Hvorfor gik du ind i politik?

Det gjorde jeg vel, fordi jeg mente, at jeg kunne gøre en forskel. Interessen startede, da jeg arbejdede i Aarhus Kommune. Her konstaterede jeg, at der var mange ting, der kunne gøres bedre. Men det, der sker ude i kommunerne, bliver jo styret fra Folketinget, så jeg greb chancen, da muligheden for at stille op som kandidat til Folketinget dukkede op.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Da forskning er afgørende for vores fremtid og fremtidige muligheder, er et af mine politiske mål at få det område til at fungere så godt som muligt. Lige nu handler det meget om at få ledelserne på universiteterne til at fungere. Kvalitet på universiteterne og medarbejdernes trivsel hænger jo sammen med god forskning og god undervisning.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Fakta

Jens Henrik Thulesen Dahl er 51 år og uddannet civilingenør fra Aalborg Universitet. Han har været medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti siden 2011 og er forsknings- og forebyggelsesordfører. Derudover er Jens Henrik Thulesen Dahl medlem af Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Klima-, Energi- og Bygningsudvalg, Sundheds- og forbyggelsesudvalg samt Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.


Kilde: ft.dk

Det er måske banalt at pege på min bror (DFs formand Kristian Thulesen Dahl, red.), men på et eller andet plan banede han jo vejen. Jeg er inspireret af min brors måde at være politiker på. Han mener ikke, at politik er noget, man skal blive uvenner over. Politik skal ikke være personligt, men det skal handle om meninger og handling. Man kan sådan set være rigtig gode venner med dem, man er meget politisk uenige med, så længe man accepterer hinandens forskellige meninger.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Jeg har en vis respekt for Morten Østergaard, som er minister på forskningsområdet. Jeg synes,  han har nogle klare holdninger og kan diskutere dem. Derudover kan han være drøn-irriterende. Morten Østergaard har en charmerende måde at gå til forhandlinger på. Så man skal være meget vågen for ikke at blive lullet ind i, at ”det er egentlig også rigtigt det, han siger, det er egentlig også meget hyggeligt, og skal vi ikke bare være enige alle sammen”. Men det kan også være rart i et forhandlingsforløb, hvis man er vågen og holder fast i, hvad man mener. Jeg synes faktisk, at han er dygtig.

Da forskning er afgørende for vores fremtid og fremtidige muligheder, så er et af mine politiske mål at få det område til at fungere så godt som muligt. Lige nu handler det meget om at få ledelserne på universiteterne til at fungere. Kvalitet på universiteterne og medarbejdernes trivsel hænger jo sammen med god forskning og god undervisning.

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)
MF, forsknings- og forebyggelsesordfører

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg tager hjem. Jeg bor i et snart 200 år gammelt hus ude i en skov ved Assens. Det at kunne tage fra alt livet og tumulten i København og derud, hvor der er absolut stilhed og mørkt om natten - selvom det kan være frustrerende, at rådyrene spiser roserne i haven - er rekreation for mig.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

”Brobyggerne”, fordi den er godt skrevet, og man som læser bliver fanget af fortællingen. Det er dejligt med en historie, hvor man allerede fra side ét synes, at det er spændende. Den handler om nogle drenge, der teknisk er ret geniale. Det er en beskrivelse af, hvordan de for 100 år siden blev uddannet som ingeniører. Det synes jeg som uddannet ingeniør er teknisk spændende, og det er interessant at læse om, hvordan verden var, da industrialiseringen var i sin vorden.

Er du stadig politiker om fem år?

Ja. Hvis jeg bliver genvalgt, så vil jeg tro, at jeg også er politiker om ti år. Men til den tid begynder jeg jo at nærme mig pensionsalderen, men den er jo høj herinde.

Hvad fortryder du fra 2012?

Skal jeg fortryde noget? Det var da et mærkeligt spørgsmål.

Hvad ser du frem til i 2013?

Nu er jeg forholdsvis nyvalgt, så det med at komme i gang med anden sæson herinde, det giver en lidt anden ro. Jeg begynder at have en fornemmelse for, hvad der sker hvornår. Det synes jeg er rart. På forskningsområdet skal vi til at snakke akkreditering og kvalitetsstyring på universiteterne. Der ligger nogle planer der, som jeg ser meget frem til at få indflydelse på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00