6. december: Margrethe Vestager

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Margrethe Vestager (R).
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Margrethe Vestager, 42 år, er formand for folketingsgruppen og politisk leder af Det Radikale Venstre og har været det siden 2007. Hun er uddannet cand.polit. i 1993 fra Københavns Universitet, og har blandt andet bestridt posten som undervisnings- og kirkeminister 

Hvorfor gik du ind i politik?

Det gjorde jeg, fordi jeg synes, at det var sjovt at påvirke tingene rundt omkring mig. Det begyndte sådan helt i det små med elevrådsarbejde på den folkeskole, hvor jeg gik. Det første konkrete resultat vi opnåede, det var i en frugtbod på skolen, som ellers var helt tørlagt - og det var den så ikke længere, efter vi havde været i gang. Og så tog det ene ligesom det andet. Ikke som partipolitik før jeg var først i tyverne, men med ønsket om at være med i de beslutninger, som blev taget, og som påvirkede mig, og mange andre.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Ny politik og en ny regering. Ansvarlig økonomisk politik står super højt på min dagsorden. Mere uddannelse, og rimelige forhold for udlændinge.

Foto:
Foto:

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

<img align="left" src="@nyimg=7469@" />Det var faktisk et meget svært spørgsmål, fordi der er ret mange - ret forskellige. Hvis jeg skal fremhæve to, bliver det Poul Schlüter og Svend Auken. Poul Schlüter, fordi han jo i det vi kalder fattig-firserne alligevel formåede at samle Folketinget. Han kom ind i Folketinget helt vildt undertippet, men blev Danmark en god statsminister. Svend Auken var så visionær og så god en taler, så han inspirerede folk til at handle anderledes. Og det er jo en fantastisk gave at have, hvis de ord man siger, kan få folk til at gøre noget andet, end de ellers ville have gjort. Jeg tror, at han på hele miljøområdet simpelthen var med til at sætte en helt ny dagsorden.

Foto:

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

<img align="left" src="@nyimg=7472@" />Jeg har respekt for Kristian Thulesen Dahl. Jeg er i bund og grund uenig med ham, stort set på alle områder. Men han er meget meget dygtig. Både fagpolitisk, men også i det politiske spil.

 

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg løber. Det er kommet til mig relativt sent - jeg har kun gjort det i nogle år. For tyve år siden, der ville jeg have sagt de værste ting om folk, der løb, det har jeg det faktisk lidt dårligt over. Jeg tænkte: "Helt ærligt, sådan løbe rundt i cirkler, hvad skal det til for?". Men det er jeg blevet rigtig rigtig glad for, og jeg løber tre-fire gange om ugen. Sådan en fire-fem kilometer. Jeg synes det er super skønt. Både at få blæst kroppen ordentlig igennem, få pulsen op. Hjernen fungerer på en anden måde - jeg får nye idéer. Og får også lagt nogle ting på hylden, som jeg ellers ville gå og bruge for meget tid på at tænke over.

Hvad er den bedste bog du har læst i år?

<img align="left" src="@nyimg=7473@" />Det er en ekstremt skræmmende, men også fascinerende bog af Sofi Oksanen, der hedder Renselse. Den beskriver, hvordan forhold mellem mennesker alligevel kan gøre, at mennesker kan løfte sig op over en historie, der er så grum, at man næsten ikke kan rumme det. Den fortæller en historie om en familie, en kvinde i Estland, og hvad der foregik i Estland med russisk besættelse og tysk besættelse og kommunisme, og hvad ved jeg. Og så at det alligevel, selvom man har gjort utrolig meget man fortryder i sit liv, kan lykkes at nå en slags forsoning med det. Den er afsindigt velskrevet.

Er du stadig politiker om fem år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Ja, jeg vil meget gerne være politiker om fem år. Men det er jo vælgerne, der bestemmer det! Jeg kan godt lægge en plan, men det er jo nogle andre, der er herre over det. Når jeg en dag ikke er politiker længere, så håber jeg, jeg finder på noget, der giver mening for mig, med at blive ved med at se, om jeg kan påvirke mine omgivelser - det, der også var udgangspunktet i det første spørgsmål. Og hvis man kan begynde i et elevråd, så kan man sikkert også slutte som en frivillig besøgsven på et tidspunkt, eller hvad ved jeg...

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Poul Schlüter

Fhv. statsminister (K), fhv. partiformand & MF, fhv. MEP
cand.jur. (Københavns Uni. 1957)

Svend Auken

MF (S), fhv. miljøminister, Folketingets 1. næstformand, Formand for Europaudvalget
Cand.scient.pol.

0:000:00