6. december: Ole Birk Olesen

JULEKALENDER: Mens politikerlede fik ham til at forlade sit job som politisk journalist, gav muligheden for at sige sin mening Liberal Alliances Ole Birk Olesen smag for jobbet som politiker. Og så kan han godt lide Grundtvig og zombier.
Foto: Jon David Finsen/Altinget.dk
Jon David Finsen
Hvorfor gik du ind i politik?
Det var en naturlig udvikling. Jeg startede som journalist med den tro, at jeg kunne frelse verden ved at få sandheden frem. Det prøvede jeg så i en årrække hos blandt andet Berlingske. Da jeg forlod Berlingske i 2007 og stiftede 180Grader, havde jeg været på Christiansborg som journalist i otte år. Og dengang var jeg da godt nok led og ked af politikere.

Når jeg som journalist ringede til politikere, var jeg træt af ikke at kunne komme ind til et rigtigt menneske. I stedet var det som en spindoktor med armen oppe i bagen på en politiker.

I min tid som redaktør for 180Grader blev jeg så meningsdanner. Her fik jeg mulighed for at lufte mine egne holdninger, og så blev det en slags naturlig overgang til at gå ind i Liberal Alliance og stille op til Folketinget for at arbejde konkret for at gøre de holdninger til virkelighed.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?
Oven over alle de konkrete politiske holdninger svæver ideen om, at "frihed duer til alt godt", som Grundtvig sagde. Vi skal i videst muligt omfang indrette vores samfund på en sådan måde, så folk har ret og mulighed for at gøre, hvad de vil med deres liv og de ting, som de selv skaber - så længe man ikke skader andre.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?
Jeg kan godt lide Holger K. Nielsen. Jeg har egentlig altid godt kunnet lide ham på det personlige plan, og så er han også en ærlig politiker. Han svarer langt mere ærligt på spørgsmålene, når vi har ham i samråd i Skatteudvalget for eksempel, end så mange andre politikere gør. Det gør han, på trods af at det ofte giver os andre anledning til at give ham verbale politiske tæsk, men det er på sin vis også et tegn på, at han svarer mere ærligt på spørgsmålene, end så mange andre gør.

Fakta

Ole Birk Olesen, født 21. december 1972 i Gram, søn af fhv. gårdejer Nis Olesen og fhv. kontorassistent Margit Olesen. Gift med fotograf Sif Meincke.

Han er uddannet fra Journalisthøjskolen i 1999 og arbejdede frem til 2007 på Ekstra Bladet og Berlingske.

Har været medlem af Folketinget for Liberal Alliance i Østjyllands Storkreds fra 15. september 2011.

Kommunalordfører fra 2013, finansordfører fra 2012, skatteordfører fra 2011 og boligordfører fra 2013.


Kilde: ft.dk

Derudover beundrer jeg generelt politikere, som tør bevæge sig på grænsen, hvor man kan risikere at tabe sin karriere på gulvet.

Er det sundt for politikere at bevæge sig derude?
Alternativet er værre. Nemlig at være så forsigtig, fordi man er så bange for sit eget skind, at man aldrig rigtig rykker noget. Hvis man aldrig bevæger sig derud, hvor isen er lidt tynd, så rykker man ifølge min erfaring aldrig noget.

Den rigtige politiske kamp - der, hvor der er noget at vinde og tabe - er den, der kan rykke ved folkestemningen frem for bare at følge den.

Ole Birk Olesen
Finansordfører, Liberal Alliance

Anders Fogh var for eksempel en meget forsigtig mand, og han rykkede næsten ingenting. Det, han gjorde, var at tage den folkestemning, der i forvejen var der, og så gik han på valg på at tale den sag.

Den rigtige politiske kamp - der, hvor der er noget at vinde og tabe - er den, der kan rykke ved folkestemningen frem for bare at følge den.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?
Bertel Haarder var en stor inspiration for mig, da jeg gik i gymnasiet. Jeg startede med at læse hans bøger. Det satte en masse tanker i gang hos mig. Tanker, som jeg så gik videre med, og så endte jeg med at blive mere liberal end Bertel Haarder, men det var ham, der såede frøet.

Det har så siden udviklet sig til en plante, som han næppe vil bekende ejerskab til.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?
Før i tiden var jeg flittig kunde hos Blockbuster - nu er det i stedet Netflix og HBO Nordic. Før så jeg film - i dag ser jeg overvejende amerikanske serier.

Jeg startede med at få Netflix for at se House of Cards, og siden da er det gået slag i slag, og nu følger jeg nok med i et halvt dusin serier, heriblandt The Walking Dead, hvor jeg så 13 afsnit på en weekend.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Jeg må jo svare oprigtigt, selvom det fremstår, som om jeg fedter. Det er historien om Anders Samuelsen, der hedder Comeback Kid.

Anders [Samuelsen, red.] har haft et spændende liv, og han er god til at huske og fortælle de spændende og absurde historier. Det er sådan en bog, som man kan sluge på et par dage.

Er du stadig politiker om 5 år?
Det tror jeg, men jeg ved det ikke. Der er to muligheder for, hvorfor jeg skulle stoppe. Enten bliver jeg træt af det, eller også bliver jeg fyret af vælgerne.

Som det ser ud nu, går vi om et par år et folketingsvalg i møde, hvor vi i Liberal Alliance håber på at have de afgørende mandater for en borgerlig regering. Og det er jo der, vi for alvor får mulighed for at få nogle af vores mærkesager ført ud i livet, og så bliver det jo rigtig interessant at være politiker. Så jeg har svært ved at forestille mig, at jeg forlader politik frivilligt.

Til gengæld har jeg i mit voksne liv aldrig nogensinde været i det samme job i mere end fem år, så hvis jeg stadig er politiker om fem år, ville det være en personlig rekord.

Hvad fortryder du fra 2013?
Jeg glemte i november, at jeg skulle holde en tale på vegne af min kollega, som var i New York. Og selvom jeg havde printet talen ud, glemte jeg det, og sad på mit kontor, mens de andre ordførere sad og debatterede i salen. Så jeg fortryder rigtig meget, at jeg ikke havde styr på mine planer den dag. Jeg kan godt være lidt distræt.

Hvad ser du frem til i 2014?
Rent politisk ser jeg frem til europaparlamentsvalget, hvor jeg håber, vi får fundet en god spidskandidat, som kan sikre os en plads i Europa-Parlamentet. Mere privat ser jeg frem til, vi skal have ny bil og køre op til vores sommerhus, når folketingsåret slutter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00