64-årig ansat i styrelse mistænkt for at stjæle 111 millioner fra midler til udsatte

SVINDEL: En mangeårig og betroet medarbejder i Socialstyrelsen er mistænkt for groft underslæb gennem 16 år og er nu stukket af til udlandet. Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er "dybt rystet" og sætter undersøgelser i gang.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Det er en i dansk sammenhæng opsigtsvækkende sag, som børne- og socialminister Mai Mercado (K) i dag fortæller offentligheden om.

En mangeårig og betroet medarbejder i Socialstyrelsen er mistænkt for groft underslæb. Hun har tilsyneladende i en lang årrække helt systematisk misbrugt sin stilling til at tilegne sig penge, som skulle være gået til projekter for udsatte grupper. I alt 111 millioner kroner i perioden fra 2002 til i dag.

Det oplyser Børne- og Socialministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge Anklagemyndigheden er den ansatte en 64-årig kvinde, som er rejst til udlandet og nu er eftersøgt af Interpol. Hun var ansat i tilskudsadministrationen i styrelsen.

Socialstyrelsen og Børne- og Socialministeriets departement har de sidste to uger sammen med eksterne eksperter arbejdet på at afdække omfanget af sagen. Sagen er politianmeldt, og der er bestilt to eksterne undersøgelser, som skal klarlægge sagen, fortæller ministeren.

"Jeg er dybt rystet over, at der tilsyneladende er blevet svindlet med penge, der jo skulle gå til udsatte grupper. Det er fuldstændig uhørt, at det har kunnet ske. Sagen efterforskes af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, hvorfor jeg ikke kan gå i detaljer, men jeg kan sige klart, at jeg vil sikre, at vi får fuldstændig klarhed over, hvad der er sket, og hvordan kontrolsystemerne over en lang årrække har kunnet svigte,” siger Mai Mercado i pressemeddelelsen.

På fri fod i udlandet
Chef for SØIK, statsadvokat Morten Niels Jakobsen kalder det "en meget alvorlig sag".

"Den mistænkte er lige nu på fri fod i udlandet, og derfor er vi i tæt dialog med internationale samarbejdspartnere, så hun forhåbentlig hurtigst muligt kan blive anholdt og overdraget til os," siger han i en pressemeddelelse.

Folketinget er orienteret, men Mai Mercado kan ikke gå i detaljer med sagen, mens den bliver efterforsket, siger hun.

”Først og fremmest skal vi have alt frem for at sikre, at det ikke sker igen, men det er også vigtigt for mig at få et klart svar på, om der kan placeres et ansvar for, at kontrollen har svigtet," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

Morten Niels Jakobsen

Departementschef, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
cand.jur. (Aarhus Uni 1999)

0:000:00