Britta Nielsen idømmes seks et halvt års fængsel: Tilfreds og lettet

AFGJORT: Den svindeltiltalte tidligere medarbejder i Socialstyrelsen idømmes seks år og seks måneders fængsel for svindel med 117 millioner kroner. I dommen lægges der blandt andet vægt på, at pengene er taget fra midler til socialt udsatte.

Foto: Phill Magakoe/AFP/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Seks år og seks måneder bag tremmer.

Sådan lyder dommen over den svindeltiltalte Britta Nielsen, der i dag modtog sin dom i en af danmarkshistoriens mest spektakulære svindelsager.

Forsvarsadvokat Nima Nabipour oplyser, at Britta Nielsen modtog dommen med tilfredshed og ikke vil anke den.

"Min klient er selvfølgelig lettet og glad for, at det hele er overstået nu," sagde han ifølge TV 2 News kort efter domsafsigelsen.

65-årige Britta Nielsen findes skyldig i bedrageri af særlig grov karakter for i alt 117 millioner kroner. Svindlen er foregået i perioden fra 1993 til 2018.

Det er i hovedtræk længden på gerningsperioden, beløbets størrelse, at pengene er taget fra satspuljemidler til socialt udsatte, og det faktum, at Britta Nielsen løbende udviklede sine metoder til at udbetale pengene, der danner grundlag for straffens længde.

Den tidligere medarbejder i Socialstyrelsen findes også skyldig i misbrug af offentlig stilling og dokumentfalsk ”af særlig grov beskaffenhed”, fremgår det af dommen.

Udvidet straframme ikke taget i brug
Det store spørgsmål, som retssagen har kredset om, har været, hvorvidt Britta Nielsen skulle idømmes straf efter den såkaldte paragraf 88. Paragraffen kan bruges i særligt grove sager og kan hæve strafferammen fra 8 til 12 år.

Anklager Kia Reumert har under retssagen plæderet for en straf på mindst otte år, mens Britta Nielsens forsvarsadvokat har argumenteret for en straf på mellem fire til seks år.

Af dommen fremgår det, at selvom retten anser bedrageriet for ”særdeles groft”, har retten ikke har fundet grundlag for at tage paragraf 88 i brug ved strafudmålingen.

Anklagerne i sagen har endnu ikke vurderet, om de vil anke dommen. Det har de 14 dage til at vurdere, om de vil.

"Selvom retten ikke har valgt at bruge straffelovens paragraf 88, så er det en tilfreds anklagemyndighed," lød det fra anklager Lisbeth Jørgensen til TV 2 News kort efter domsafsigelsen.

Læs hele afgørelsen fra Københavns Byret her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00