8. låge i Altingets fotojulekalender: Bekymring og håb i Kattegat

Kattegatforbindelsen, en bro der forbinder Jylland til Sjælland henover Samsø, er stadig på tegnebrættet. Første gang, idéen så dagens lys, var i 2007. 15 år senere lever den stadig, men fra politisk side trædes der vande, mens samsingerne holder vejret.

Hvordan viser man en <i>mulig</i> forbindelse mellem Jylland og Sjælland over Samsø, der for mange Samsinger betyder et stort tab for den smukke ø, for andre fremtid. Her står solen op tæt ved det sted, hvor en eventuelt Kattegatforbindelse vil gå i land fra Sjællands side, både smukt og ildevarslende.
Hvordan viser man en mulig forbindelse mellem Jylland og Sjælland over Samsø, der for mange Samsinger betyder et stort tab for den smukke ø, for andre fremtid. Her står solen op tæt ved det sted, hvor en eventuelt Kattegatforbindelse vil gå i land fra Sjællands side, både smukt og ildevarslende.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Arthur Cammelbeeck

Udsigten fra baghaven på Samsø hos Hedvig og Ole Kæmpe, der er modstandere til Kattegatforbindelsen, kan i fremtiden blive forstyrret af en 100 meter bred motorvej med togbane. Lige der, hvor de dyrker vindruer til vin.

Parret (mød dem forneden) tager os med ud til et par steder på Samsø, hvor de har sat skilte op for at markere, hvor en eventuel motorvej kan komme til at løbe.

Altingets foto-julekalender 2022

Fotojournalist Arthur Cammelbeeck fortæller med 24 små historier om året, der er gået.

Vi kommer forbi udsætning af heste, der skal klare sig selv, forstyrrede første spadestik, PET-chefen for Center for Terroranalyse og selvfølgelig årets store emner: to valg og krig i Ukraine.

Hver dag gemmer på et billede og en historie, når en ny låge åbnes på Altinget.

De er ikke de eneste, vi møder på vores besøg på øen, med en lignede historie. Men vi taler også med dem, der gerne ser broen blive til virkelighed, så afhængigheden af færgeafgange ikke dikterer, hvornår for eksempel varer skal leveres.

Mens borgmester Marcel Meijer (S) og samtlige medlemmer af byrådet udgør en fælles front mod forbindelsen, og beslutningen på landsplan er sat på standby, besøgte vi øen i midten. 

Ole og Hedvig Kæmpe står og diskuterer hvilken plante de har fundet, tæt ved en af de steder der har sat skilte op med broen over Samsø.
Ole og Hedvig Kæmpe står og diskuterer hvilken plante de har fundet, tæt ved en af de steder der har sat skilte op med broen over Samsø. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Det meste af transporten mellem Sjælland og fastlandet foregår via færgen. Her er færgen mellem Sælvig og Hou netop ankommet.
Det meste af transporten mellem Sjælland og fastlandet foregår via færgen. Her er færgen mellem Sælvig og Hou netop ankommet. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marcel Meijer

Borgmester (S), Samsø Kommune
kandidat i offentlig administration (Uni. Twente)

0:000:00