Ingen bruger naturkanonen

NATUR: Regeringen har droppet VK-regeringens kulturkanon, men naturkanonen lever. Problemet er bare, at den ikke bruges i undervisningen, lyder det fra biologi- og geografilærerne. Til gengæld er naturbøger fra DN til de mindre klasser revet væk.
Naturkanonen er ikke blevet et brugbart undervisningsredskab for landets biologi- og geografilærere.
Naturkanonen er ikke blevet et brugbart undervisningsredskab for landets biologi- og geografilærere.Foto: colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

”Kanonen har været en meget begrænset succes, og det er ingen overraskelse, at lærerne ikke bruger den.

Michael Stoltze
Formand for Natur & Samfund og medlem af kanonudvalget
Fakta
I oktober 2009 blev den danske naturkanon ført ud i livet, med 216 eksempler fra den danske natur, såsom dyr, planter, naturtyper, sten mm.

Kanonen blev til efter arbejde i et kanonudvalg, med én formand, 11 faglige eksperter og fem borgere.

Formålet med kanonen er:  
  • udbrede kendskabet til den danske natur
  • bidrage til at give os alle flere naturoplevelser
  • understøtte den folkelige debat om naturen
  • bruges i undervisningen - bl.a. i folkeskolen

Kilde: Naturstyrelsen

Selvom kulturkanonen røg en tur i skraldespanden, så lever naturkanonen. Men den bliver tilsyneladende ikke brugt.

Hverken biologi- eller geografilærerne bruger 2,5 år efter lanceringen kanonen til noget.

”På trods af gode intentioner er det ikke noget, lærerne bruger. Lærerne ser det ikke som noget brugbart arbejdsredskab,” siger formand for Biologforbundet Asbjørn Holm.

Samme melding kommer fra geografilærerne:

”Det er ikke mit indtryk, at naturkanonen bliver brugt til noget,” siger formand for Geografforbundet Erik Sjerslev Rasmussen.

Formålet med kanonen var, at den skulle "bruges i undervisningen", men begge foreninger mener, at kanonen med 216 eksempler fra naturen er for omfattende, og så passer den hverken til lærernes undervisning eller de midler, som skolerne har til rådighed.

”De mange unikke dyr, steder og arter, som er med i kanonen, går man ikke bare ud og finder ved en tilfældig sø. Det er ikke noget, der er hverken tid eller midler til,” siger Asbjørn Holm.

Skoler køber ikke kanon-bøger
Eigil Holm, der er forfatter til to omfattende lærebøger om Danmarks Naturkanon, fortæller, at interessen fra skolerne nærmest har været ikke eksisterende, men at han dog har solgt ca. 800 eksemplarer af hver bog – hovedsageligt til boghandlere og biblioteker. Derudover kommer der en tredje bog til sommer.

”Der er solgt meget få bøger til danske skoler, og jeg ved heller ikke, om skolerne bruger det til noget,” siger Eigil Holm.

Han mener, at det handler om, at Miljø- og ikke Undervisningsministeriet har stået for udbredelsen af naturkanonen.

”Når man har med skolevæsnet at gøre, tænker man altid først på Undervisningsministeriet. Det er ikke logisk for lærerne at undersøge, hvad Miljøministeriet laver, og ministeriet har heller ikke gjort særligt meget for at udbrede kendskabet,” siger Eigil Holm.

Naturstyrelsen linker dog til Eigil Holms bog på sin hjemmeside som muligt undervisningsmateriale.

Naturbøger fra DN et hit
De yngre klasser, der undervises i natur- og teknik, har dog haft mulighed for at anskaffe sig andre og mindre bøger, der relaterer sig til kanonen. Naturstyrelsen har nemlig i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforenings skoletjeneste lavet nyt materiale til naturundervisningen i form af fire bøger om et lille udsnit af kanonen – med fokus på insekter, fisk, padder og svampe.

Og meldingen er, at de er gået som varmt brød.

Samlet set er der ifølge DN sendt godt 84.000 gratis bøger til skoler, private, boghandlere og institutioner. Bøger, som ifølge foreningen og Naturstyrelsen, er blevet godt modtaget af lærerne.

DN har dog kaldt dem ”Kanon Natur” og ikke omvendt, fordi det ikke har været formålet at lave bøgerne som en kanon. I stedet er målet med de fire lærebøger, at elever og lærere rent praktisk kommer mere ud i naturen.

”Kanonen har været løftestang for, at vi kunne udgive nogle gode materialer til natur og teknik, men det kunne vi have gjort alligevel, selvom der ikke havde været en kanon. Måske kunne vi have skaffet midlerne på anden vis,” siger leder af DN's skoletjeneste Ole Laursen.

Stoltze: Begrænset succes
Formand for Natur & Samfund Michael Stoltze, der sad med i kanonudvalget, er enig i, at DN-bøgerne et godt redskab til lærerne, men at det ikke har meget med en kanon at gøre. Han kalder det et "positivt spin-off" af arbejdet med kanonen, som ikke er blevet brugt efter hensigten.

”Kanonen har været en meget begrænset succes, og det er ingen overraskelse, at lærerne ikke bruger den,” siger Michael Stoltze.

Han mener, at der har manglet markedsføring af kanonen, hvis den for alvor skulle have tag i både undervisningen og i befolkningen, og han peger på, at det fra myndighedernes side skulle have være omsat til noget mere håndgribeligt.

”Jeg synes, at det var glimrende, at man ville sætte fokus på naturbegrebet dengang, men der har været for meget ideologi i projektet,” siger Michael Stoltze.

Naturstyrelsen: Vi har gjort meget
Annegrete Munksgaard, der er biolog ved Naturstyrelsen, hæfter sig ved bøgerne fra DN og peger på, at der op til lanceringen blev gjort meget for at udbrede kendskabet til naturkanonen. Hun peger på, at der i udvalget sad en repræsentant fra Undervisningsministeriet, og at man i processen lavede skolekonkurrencer, der skulle sikre skolernes fokus på kanonen.

Hun fortæller dog, at der ikke har været nogen efterspørgsel fra skolerne omkring mere materiale, og at man er usikker på, hvor meget lærerne bruger kanonen i undervisningen.

”Vi ved ikke, hvor meget den bliver brugt i skolerne, og vi har ingen planer om at evaluere det. Men det er mit indtryk, at bøgerne fra DN er blevet godt modtaget,” siger Annegrete Munksgaard.

Hun mener, at man altid kan blive bedre til at udbrede kendskabet, men peger på, at man også henviser til Eigil Holms bøger på hjemmesiden for at gøre opmærksom på undervisningsmulighederne for de ældre elever. Desuden arbejder Naturstyrelsen på guides til ti af de kanoniserede steder i Danmark, der skal være færdige inden sommer. Så arbejdet med udbredelsen stopper ikke, lyder det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Stoltze

Biolog, forfatter, skribent og anmelder, Kristeligt Dagblad
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1985), ph.d. (Københavns Uni. 1994)









0:000:00