Ældre Sagen varmer op til national plan mod ensomhed: ”Social isolation er den allerstørste lykkedræber”

Sammen med Røde Kors tager Ældre Sagen snart for alvor hul på arbejdet med at udvikle Danmarks første nationale strategi mod ensomhed. Inden da fremhæver direktør Bjarne Hastrup særligt flere erfaringer fra Storbritanniens kamp mod stigende social isolation. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Såkaldte fællesskabsguides i alle kommuner, sociale recepter mod ensomhed hos lægen og en decideret minister for bekæmpelse af ensomhed. 

Det er nogle af de forslag, som Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, trækker frem, når man beder om hans bud på, hvordan vi for alvor får taget livtag med den stigende ensomhed i samfundet.

"Hvis man undersøger lykke og livskvalitet, så opdager man, at ensomhed og social isolation skaber allerstørst mistrivsel og er den allerstørste lykkedræber blandt borgere i vores samfund,” siger han. 

Social- og Ældreministeriet har bedt Ældre Sagen og Røde Kors om at lede et nyt partnerskab, som for første gang skal udvikle en national strategi for bekæmpelse af ensomhed.

Ifølge Sundhedsstyrelsens nyeste kortlægning over danskerne sundhedsprofil kæmper omkring hver ottende dansker med tegn på ensomhed.

Og tallene viser, at særligt de yngre og de ældste borgere over 75 år døjer med alvorlige tegn på ufrivillig isolation fra sociale fællesskaber.

”Vi ved, at der er særligt stor risiko, når der sker knæk i tilværelsen. For eksempel, når du skifter bolig og skal etablere nye sociale relationer i lokalområdet. For ældre kan det særligt være at miste deres ægtefælle, hvilket i mange tilfælde kan være direkte katastrofalt,” siger Bjarne Hastrup og tilføjer:

”Derfor skal vi først og fremmest finde ud af, hvordan vi spotter de mennesker, som befinder sig i den type livsomvæltende situationer. Vi skal bruge alle de kræfter, der er i samfundet, for at gøre noget ved næsten 600.000 børn, unge og ældre, som lige nu er ensomme.”

Lokale ’fællesskabsguides’

Bjarne Hastrup fremhæver blandt andet et forsøg i Silkeborg Kommune med en såkaldt fællesskabsguide, som agerer tovholder for indsatsen lokalt.

Det foregår konkret i et samarbejde mellem Ældre Sagen, kommunen og en stribe lokale virksomheder og erhvervsdrivende.

Her kan det eksempelvis være frisøren eller fodterapeuten, som på baggrund af en samtale med en kunde kan foreslå at tage kontakt til kommunens fællesskabsguide.

”På den måde bruger vi ganske almindelige mennesker, ganske almindelige erhverv til at guide de ensomme over til en fællesskabsguide, som så finder ud af, hvad den enkelte har brug for,” siger Ældre Sagens direktør.

Her bliver ældre borgere blandt andet henvist til Ældre Sagens arrangementer, som den ensomme måske ellers ikke havde kendskab til, uddyber Bjarne Hastrup.  

”Jeg tror på, at vi på sigt vil se fællesskabsguides i alle kommuner. Ved at indgå lokalt samarbejde på flere niveauer kan vi langt hurtigere få spottet, hvem der har brug for en ekstra hjælp. Strategien mod ensomhed er en stor opgave, som skal løses fra højeste politiske niveau og helt ned til den lokale frisør,” siger han.

Bør udnævnes en ensomhedsminister

Idéen med fællesskabsguides er hentet fra Storbritannien, som længe har haft fokus på udfordringen med ensomhed. I 2018 valgte den forhenværende konservative premierminister Teresa May at udpege Tracey Crouch til verdens første minister med ansvar for koordinering af indsatsen mod ensomhed.

Og tilbage i februar rejste Bjarne Hastrup sammen med social- og ældreminister Astrid Krag (S) til London for at mødes med den nuværende minister på området, Nigel Huddleston.

”Han fortalte, at de har givet lægerne lov til at udskrive en slags sociale recepter mod ensomhed. Med den i hånden kan de så tage fat i en af landets omkring 2000 fællesskabsguides og bede om hjælp. Jeg synes, vi bør overveje det samme,” siger Bjarne Hastrup.

Bør vi så også have en minister for bekæmpelse af ensomhed?  

”Det ville være alletiders at få det samme i Danmark, ja. Vi skal have en minister, der tager teten i at koordinere mellem de forskellige resortområder som eksempelvis sundhed, bolig, arbejdsmarked, transport og ældrepleje. Det er det, der skal til, hvis vi skal knække ensomhedskurven."

”En ensomhedsminister ville også kunne sætte nogle processer i gang mellem fire eller fem ministerier for at finde ud af, hvad der egentlig er af materiale og idéer, som man ville kunne gå videre med.”

Kunne det være et ministerium, som ligger sammen med Social- og Ældreministeriet, eller hvordan forstiller du dig det konkret?

”Det ville være naturligt, da det er hendes ministerium, der har bedt os facilitere det nationale partnerskab mod ensomhed, hvor den første opgave bliver at udarbejde udkast til en national ensomhedsstrategi."

"Vi har i forvejen et Social- og Ældreministerium. Og man kunne for at markere det vigtige samfundsanliggende kalde Astrid Krag for social-, ældre- og ensomhedsminister. Det kunne være et rigtig godt signal.”

Arbejdet i partnerskabet mod ensomhed sættes i gang ved et 'kick-off arrangement' i Folkehuset Absalon i København onsdag. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00