Aftale sætter nye mål for digital infrastruktur i Danmark

En ny teleaftale sætter et mål om at næsten alle danskere skal have adgang til en fobindelse med gigabit-hastighed i 2025. Få overblikket over aftalen her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Hele Danmark skal være dækket af infrastruktur til højhastighedsinternet senest i år 2025. Det er en af hovedpunkterne i en nye aftale for teleområdet i Danmark.

Det betyder, at 98 af alle bolig- og erhvervsadresser skal have adgang til en internetforbindelse med mulighed for gigabit-hastighed om tre år. De resterende to procent skal have adgang til minimum 100 megabit download-hastighed og 30 megabit upload-hastighed.

Det fremgår af aftalen mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet, som blev indgået tirsdag aften.

Målet kan opfyldes både ved at give adgang til kablede forbindelser, men også ved adgang til mobilt bredbånd.

"Hvad enten vi taler borgere eller virksomheder er adgang til hurtigt, velfungerende internet fuldstændigt afgørende i vores hverdag. Jeg er glad for, at vi med denne aftale har stadfæstet rammerne for den fortsatte udrulning af digital infrastruktur," siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse om aftalen.

Ny teknologi skal have et skub

Aftalen er bygget op om fire pejlemærker, som skal give en "markedsbaseret udrulning og teknologineutral regulering," som det hedder i aftalen fra 2018. Det er et princip, partierne med den nye aftale bekræfter, de fortsat vil følge.

De fire pejlemærker er:

  1. Fremme udrulning og udnyttelse af fremtidens teknologier, herunder også understøttelse af den grønne omstilling
  2. Adgang til det digitale samfund for borgere og virksomheder i hele Danmark
  3. Gode og forudsigelige rammevilkår for telebranchen og færre byrder
  4. Velfungerende konkurrence og aktive forbrugere

Under de fire pejlemærker bliver der i den nye aftale igangsat en række initiativer.

20 initiativer for bedre bredbåndsdækning

Initiativerne, der skal støtte op om det første pejlemærke om udnyttelse af fremtidens teknologier, drejer sig blandt andet om, at der oprettes et sekretariat for anvendelse af nye teknologier, som skal ruste borgere og den offentlige sektor til en "grøn digital fremtid," som det står i aftalen. Pejlemærket er også ændret til, at udnyttelse af teknologi skal fremme den grønne omstilling.

Dernæst skal der laves en evaluering af den nuværende model for afgifter på sendefrekvenser med henblik på en mere effektiv brug af de frekvenser, der er til rådighed i dag.

Det andet pejlemærke om adgang til det digitale samfund for borgere og virksomheder drejer sig om at få rullet bredbånd ud i større dele af landet - og hurtigere forbindelser, de steder, der allerede er bredbånd.

Det betyder, at der skal laves en analyse af, hvilke adresser, der ikke har bredbånd, og fremme nedlægning af tomme rør, steder der skal bygges i fremtiden, for at forhindre gravearbejde. Der skal også laves klare rammer for, hvordan kommuner kan støtte etablering af digital infrastruktur. Det bliver i første omgang som en pilotordning.

For at støtte pejlemærke tre om bedre rammevilkår og færre byrder for telebranchen, bliver der igangsat initiativer, som skal få lejepriser på arealer til master fast til at følge markedsvilkår. Der skal også gived bedre adgang til at grave kabler ned, samt at risikoen for at skade kabler ved gravearbejde skal minimeres.

Til at støtte det fjerde pejlemærke om velfungerende konkurrence og aktive forbrugere bliver der lavet en bedre brugeroplevelse på siden tjekditnet.dk samt en oplysningskampagne om mulighederne for at få hurtigt bredbånd og om den nyeste udrulning af infrastruktur.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)









0:000:00