Aktører roser Løkke for åbningstale

NY SÆSON: Regionerne dropper klagen over for få penge til nye sygehuse, Danske Patienter glæder sig over fokus på kvalitet. Lægerne roser sygehusplanerne, men advarer om underfinansiering.
Foto: Kristian Aaskov Nielsen / Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Mens oppositionen traditionen tro kritisererer statsministerens åbiningstale, er der ganske positive toner fra flere af sundhedsaktørerne.

Som ventet afslørede statsministeren placeringen af fem store sygehusprojekter, Gødstrup (Herning), Aabenraa, Hillerød, Bispebjerg og Skejby ved Århus.

Hos Danske Regioner har man tidligere sagt, at der var brug for 80 mia. i stedet for 40. Men i sin reaktion på åbningstalen var formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, udelukkende positiv.

"...Vi er blandt andet enige med regeringen i, at en af forudsætningerne for, at vi også fremover kan levere flotte resultater på sundhedsområdet er, at de 40 milliarder kroner til sygehusbyggeri kommer i arbejde. Det er i øvrigt godt, at regeringen så klart melder ud, at investeringerne skal komme hele Danmark til gode," siger Bent Hansen i forhold til, at der er blevet stillet i udsigt, at Region Sjælland også vil få penge til sygehusprojekter. De fleste af regionens projekter blev afvist i første omgang, fordi regionspolitikerne havde ignoreret regeringens retningslinjer for nye sygehuse.

Det er spændende tanker at belønne sygehuse, der leverer god kvalitet. Men man skal være sikker på, at belønningssystemet ikke skader patienterne.

Morten Freil
Direktør, Danske Patienter

Læger: For få penge
Lægeforeningen glæder sig også voldsomt over, at regeringen har holdt fast i eksperternes anbefalinger om at samle ekspertisen på færre sygehuse og i højere grad byggge nyt i stedet for at renovere.

Men modsat regionerne holder de fast i, at der er for få penge.

"Sporene fra den første runde skræmmer. Vi har talt om en flot reform i et snævert jakkesæt, fordi bevillingerne, når det kom til stykket, lå langt under, hvad man havde regnet med i regionerne. Det har betydet store beskæringer, bl.a. af det nye storsygehus ved Århus. Det truer den unikke mulighed, der er for at bygge de rigtige sygehuse fra starten, og ikke sparemodeller, der arver nogle af fortiden problemer," skriver Lægeforeningens formand, Jens Winther Jensen, i et skriftligt svar til Altinget.

Patienter: Hvor stor er pisken
Statsministeren lovede også en økonomisk gulerod til sygehuse, som leverer gode resultater til patienterne.

"Og så vil vi lægge åbent frem, hvordan sygehusene klarer kvalitet og effektivitet. Vi vil ikke bare se på, hvor mange penge vi bruger. Vi skal først og fremmest se på, hvad patienterne får ud af pengene. Og vi skal belønne de sygehuse, der gør det godt for patienterne..." sagde Lars Løkke Rasmussen om sit nye fokus.

Både Danske Regioner og Danske Patienter er meget tilfedse med, at statsministeren sætter kvalitet på dagsorden. Hos Danske Patienter advarer man samtidig.

"Det er spændende tanker at belønne sygehuse, der leverer god kvalitet. Men man skal være sikker på, at belønningssystemet ikke skader patienterne. Fordi hvad sker der med de sygehuse, som leverer dårlig kvalitet, vil de komme endnu længere ned, fordi de mangler penge?" spørger direktør i Danske Patienter Morten Freil.

Han noterer sig samtidig, at statsministeren tilsydeladende venter med at udtale sig om regeringens forebyggelseshandlingsplan og patientklagereformen.

Rolighed roser for kræftplan
Hos Kræftens Bekæmpelse glæder direktør Arne Rolighed sig over, at statsministeren bebuder en ny kræftpakke:

"Det er flot, at man vil følge den tidligere indsats til dørs med en ny kræftpakke III. Her må der være fokus på forebyggelse, en tidlig diagnostik af kræftsygdommen samt rehabiliteringen af færdigbehandlede patienter," siger Arne Rolighed, der regner med, at kommuner og regioner får en central rolle i den nye pakke.

Arne Rolighed opfordrer regeringen til at arbejde videre med Forebyggelseskommissionens forslag om højere afgifter på tobak, og ønsker et skærpet rygeforbud på arbejdspladser og restauranter for at fremme et helt rygefrit miljø.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Morten Freil

Direktør, Danske Patienter og Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet
cand.oecon. (Odense Uni. 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00