Kommentar af 
Ali Aminali

Ali Aminali: En regering over midten er en hån mod vælgerne

Statsministeren ønsker en regering hen over midten efter folketingsvalget. Det synes dog snarere som en uopnåelig illusion, hvor politikerne skal bruge mere tid på at enes, end på at løse de presserende problemer, Danmark står overfor, skriver Ali Aminali.

Mette Frederiksen ser gerne at valget den 1. november 2022 ender med en bred regering over midten. Det bliver dog ikke med De Radikale, hvis det står til Statsministeren.
Mette Frederiksen ser gerne at valget den 1. november 2022 ender med en bred regering over midten. Det bliver dog ikke med De Radikale, hvis det står til Statsministeren.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Ali Aminali
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En regering hen over midten er det, Danmark har brug for. I hvert fald, hvis det står til Socialdemokratiet, Radikale Venstre, og Løkkes Moderaterne.

De har på det seneste præsenteret ideen om at “stå sammen” politisk hen over midten. Hvorfor? Jo, fordi vi skal stå sammen i en svær tid med krig i Europa, inflation og energikrise. Man får nærmest en følelse af, at det faktisk er en “samlingsregering”, der er behov for. Men deres salgstale minder mere om en brugtvognsforhandlers forsøg på at sælge mig en bil, der med garanti kun kan holde til at køre 10 kilometer end noget andet.

Ja, det er hårde ord, men lad os nu være ærlige og forholde os til, hvordan virkeligheden står til. Faktisk er det eneste der mangler i deres “hen over midten” retorik indføring af verdensmåls-ministeriet, hvor formålet er at alt politik fremadrettet skal opfylde et verdensmål. Ellers bliver det ikke til noget. Så langt ude er det. 

Det skal siges, at jeg godt kan forstå Mette Frederiksen og Socialdemokratiets forsøg på at fortælle os vælgere, at et samarbejde hen over midten er nøglen til at klare sig igennem en svær tid. Det appellerer til en bred gruppe af danskere, og det er på sin vis en tryktestet af Lars Løkke Rasmussens tanker fra 2019. Der så vi, at danskerne godt kan lide ideen om, at man samler sig. 

Årsagen er, at vi danskere naivt tror, at en bred regering over midten vil løse problemer, i stedet for at vi skændes om dem

Ali Aminali

Årsagen er, at vi danskere naivt tror, at en bred regering over midten vil løse problemer, i stedet for at vi skændes om dem.

Virkeligheden er dog en helt anden og vil faktisk resultere i det modsatte. F.eks. emner som klima, beskæftigelse, det offentlige og energikrise. Bare de få emner kommer til at være næsten umulige at finde fælles fodfæste omkring. Især ift. klima, landbruget og velfærdsstatens fremtid ligger de milevis fra hinanden. Og så er der også elefanten i rummet - minkskandalen. Men her stopper det ikke. 

For politisk ville det skabe ravage på begge fløje, hvis det skete. Lad os starte i sossernes egen baghave: For det første skal Socialdemokratiet kunne se sig selv være i regering med De Radikale. Et nærmest umuligt scenarie, hvis du spørger mig.

Mette har nemlig siden åbningen af Folketinget nærmest afvist at danne regering med De Radikale. Det så man især i den forrige partilederdebat, hvor hun kontant endnu en gang afviste en regering med De Radikale og efterlod Sofie Carsten Nielsen helt bleg i ansigtet.

Faktisk står De Radikale p.t. som de største tabere, da jeg heller ikke på nogen måde kan se dem være en del af en “bred regering”, hvis de borgerlige skal være den bærende faktor. De Radikales forsøg på at være kongemager og moralens vogter har gjort dem til dem, ingen gider at lege med. Og det kommer ikke til at ændre sig.

Og så er der SF og Enhedslisten, som decideret ville se det som et svigt og en markant højredrejning. Enhedslisten ville især anse det som et radikalt skifte, og de har allerede påpeget, at minimumsnormeringer, pension osv. aldrig ville være blevet til noget, hvis en regering over midten fandtes. SF ville også hurtigt kunne påpege, at sundhedssystemet og velfærden ville lide under sådan en regering. Alle emner, der er vigtige for "den røde støtte". 

Snakken om en regering hen over midten handler i virkeligheden om, kære vælgere, at forsøge at sælge os en illusion, som både er misvisende, men også umulig at opnå

Ali Aminali

Dernæst er der Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og DF, hvis de ville kunne klare skærene. De ville heller ikke finde sig i, at en regering hen over midten med Socialdemokratiet i en central rolle efter al snak om magtfuldkommenhed. Og det er bare en af de trommer, de i flere uger nu har slået på. Der er mange flere emner, der ville resultere i, at de ville stå frustreret udenfor og kigge ind.

Derfor er det utopi at tro, at en regering hen over midten vil kunne løse danskernes problemer. Den ville faktisk give danskerne flere problemer, og en regering der ville tage måneder at komme på plads - og holde i kortere tid, end det ville tage at skabe den. 

Nej, snakken om en regering hen over midten handler i virkeligheden om, kære vælgere, at forsøge at sælge os en illusion, som både er misvisende, men også umulig at opnå. Derfor er jeg overbevist om, at det enten bliver en blå regering eller en SF-S regering med deltagelse eller støtte fra Moderaterne og resten af den røde fløj. Medmindre Løkke får “et godt tilbud om ministerbiler".

Og så er vi tilbage til kaosset, som venter os, når valget er slut. For hvem skal så være statsminister? Kunne Løkke finde på at pege på sig selv?

Så kære Mette, Løkke og Sofie; drop nu jeres brugtvognsforhandler-teknikker, og lad os danskere stemme på noget, vi reelt kan få. Vi danskere vil hellere høre, hvordan I vil redde os ud af inflation, energikrise og forbedre psykiatrien, klimaet samt decentralisere. Alt det andet er spild af tid og ja, en hån overfor os danskere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00