Analyse af 
Rasmus Dahl Løppenthin

Alle i Dansk Svømmeunion vil gerne se fremad. Men møgsag spøger stadig

Ny formand skal rydde op i Dansk Svømmeunion efter to år med interne stridigheder. Men i kulissen lurer en sag om en ex-direktør, som stadig splitter baglandet.

Pernille Blume og andre topsvømmerne har været særdeles kritiske over for bestyrelsen i Dansk Svømmeunion.
Pernille Blume og andre topsvømmerne har været særdeles kritiske over for bestyrelsen i Dansk Svømmeunion.Foto: Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Dansk Svømmeunions nye formand, Pia M. Johansen, har fået til opgave at hele et åbent sår i en union, der har været martret af interne stridigheder i flere år.

Hun vandt et tæt kampvalg mod Kasper Ernest ved den ekstraordinære generalforsamling 24. april, men hun har endnu ikke vundet freden i unionen.

Sagens kerne er, at Danmarks elitesvømmere i en årrække arbejdede under et landstrænerregime, der var med til at give spiseforstyrrelser og depressioner blandt atleterne. Det har skabt oprør i dele af baglandet og har kostet livet for unionens mangeårige top, direktør Pia Holmen og formand Lars Jørgensen.

Opgøret efter skandalen er langt fra forbi. Men internt i dansk svømning er der forskellige udlægninger af, hvor mange baner Pia M. Johansen skal tilbagelægge, før hun er i mål.

Hård kritik fra Kammeradvokaten
Krisen i Dansk Svømmeunion tog fart, da DR i foråret 2019 viste dokumentaren ’Svømmestjerner under overfladen’. Her stod tidligere landsholdssvømmere frem og delte vidnesbyrd om et betændt træningsklima med offentlige vejninger og udbredte problemer med spiseforstyrrelser i dansk topsvømning. 

I starten af 2020 kom der så en redegørelse fra Kammeradvokaten. Rapporten tegnede et mistrøstigt billede af forholdene på Team Danmark og svømmeunionens nationale træningscenter, da australske Mark Reagan og hollandske Paulus Wildeboer var landstrænere fra starten af 00’erne og frem til 2012. 

Landstrænerne råbte ad atleterne og smed ind i mellem med stole i raseri. Samtidig skulle svømmerne vejes offentligt foran landsholdskollegaerne, lød det i rapporten. Kammeradvokaten pegede desuden på et stort ledelsessvigt i Dansk Svømmeunion, ligesom Team Danmark fik kritik for et mangelfuldt tilsyn. 

Allerede inden man kendte til resultatet, var der stemmer i bestyrelsen, som ville af med topchefen Pia Holmen, der havde siddet som direktør gennem hele perioden. Og da konklusionen blev offentliggjort, mistede hun også opbakning fra Danmarks Idrætsforbund, forklarer Altingets kilder. 

Derfor så bestyrelsen ingen anden udvej end at ofre Pia Holmen, der efter to årtier som direktør blev fyret i februar 2020.

0:000:00