V om forslag om 100 procent økologi: Helt på månen

UDSPIL: Pesticidafgifterne skal hæves, og landbruget skal selv betale for forurenede drikkevandsboringer, lyder det fra Alternativet, der er klar med udspillet "Bæredygtigt Landbrug". Venstre river sig i håret.

Alternativet er klar med nyt landbrugsudspil.
Alternativet er klar med nyt landbrugsudspil.Foto: Ritzau/Thomas Borberg
Hjalte T. H. Kragesteen

Alternativet svinger miljøpisken over dansk landbrug.

I et nyt udspil, der deler navn med landbrugets frække dreng i klassen Bæredygtigt Landbrug, har partiet en stribe forslag, der skal gennemtvinge en grøn omstilling af landbruget. På miljøområdet løber brugen af sprøjtemidler med opmærksomheden.

Partiet lægger blandt andet op til at hæve pesticidafgifterne, som store dele af blå blok og landbruget ønsker afskaffet.

”Vi skal have skabt en hurtigere bevægelse, så vi får udfaset de værste pesticider. Men lige nu ligger afgifterne på et niveau, som er lavt. De bør hæves, så man begynder at skifte væk fra de værste pesticider,” siger Alternativets miljøordfører, Christian Poll.

Vi vil have et skift. En ændret produktionsmetode. Og det generelle billede er, at man får en bedre forretning, når man skifter til økologi.

Christian Poll (Alt.)
Miljøordfører

I dag bidrager pesticidafgifterne til statskassen med en halv milliard kroner om året. Hvor meget Alternativet vil hæve dem, skal en analyse vise.

37 forslag
Udspillet består af i alt 37 forslag (se alle forslag her), der samlet set har som mål, at Danmark skal være 100 procent økologisk i 2040. Der er forslag, som handler om klima og dyrevelfærd. Forslag om mere forskning og skrappere krav til økologimærket.

Det vil være en massakre på arbejdspladserne.

Erling Bonnesen (V)
Miljøordfører

På miljøområdet er der også en række forslag. Udover pesticidafgifterne vil Alternativet også forbyde neonicotionider og udfase glyphosat. Efterafgrøder skal ikke kunne sprøjtes længere, og hvis det står til partiet, skal landbruget selv betale for forurenede drikkevandsboringer i fremtiden.

”Danskerne er stolte af, at vi bare kan hive grundvandet op og drikke det, uden at det skal renses. Det er mest retfærdigt, at branchen selv løser det her problem,” siger Christian Poll.

”Helt på månen”
Venstres miljøordfører Erling Bonnesen afviser fuldstændigt Alternativets palette af forslag.

”Det er helt på månen,” siger han.

Erling Bonnesen vurderer, at pakken vil føre til en ”regulær nedlukning” af hele landbrugserhvervet.

”Og det afviser jeg fuldstændigt som Venstres miljø- og fødevareordfører,” siger han og fortsætter:

”Det vil være en massakre på arbejdspladserne. Ikke kun i landbruget, men i hele følgesektoren i fødevareindustrien.”

Men det er jo for at gøre noget ved nogle miljøproblemer, at partiet kommer med de her forslag?

”De udfordringer, der er, tager vi hånd om. Med indførslen af målrettet miljøregulering passer vi både på grundvandet og på naturen,” siger Erling Bonnesen.

Noget gætteri
Han undrer sig også over, at Alternativet ikke har regnet på, hvilke omkostninger landbruget står over for, hvis forslagene gennemføres. Men Alternativet køber ikke, at der vil være et stort tab af arbejdspladser, da den enkelte landmand blot kan omlægge til økologisk produktion.

”Det kommer an på, hvad landmanden gør. Det er, som om man fastholder sig selv i, at det konventionelle landbrug er noget andet end de mærkelige økologer. Men økologi er bare en anderledes produktionsform, som man skal lære,” siger Christian Poll og fortsætter:

”Det er omstillingen, der er det interessante. Det handler om, at vi skal have omstillet landbruget hen til en produktion, som i virkeligheden er en bedre forretning: Den økologiske.”

Men ville det ikke have gjort jeres udspil mere troværdigt, hvis I havde regnet på de erhvervsøkonomiske konsekvenser?

”Det tror jeg ikke. For det ville virkelig være blevet noget gætteri, der kommer til at handle om, hvor mange der tager et skridt i hvilken retning. Det vil blive et meget usikkert regnestykke at give sig i kast med,” siger Christian Poll.

De fleste kan omstille sig
Det lyder, som om du ikke anerkender, at der er et element af tabte arbejdspladser i landbruget med de her forslag?

"Det anerkender jeg sådan set, hvis man bare kigger på det en til en. Hvis man fortsætter med samme stoffer og samme metoder, så bliver det dyrere. Men vores pointe er, at vi vil have et skift. En ændret produktionsmetode. Og det generelle billede er, at man får en bedre forretning, når man skifter til økologi,” siger han.

Men kan alle bare uden videre omstille sig, som var det at knipse med fingrene?

”Nej nej. Men flere og flere landmænd tager skridtet og lægger om til økologi. De fleste kan. Men jeg er klar over, at der kan være nogen, der eksempelvis lige har lavet en stor investering i en ny svinestald, og derfor er låst i en årrække. Men sådan er det i alle brancher, hvor man vil lave en stor ændring,” siger Christian Poll.

Der er økologisk produktion på 8 procent af det danske landbrugsareal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00