Alternativet vil udskrive kultur-recepter til syge

FORSLAG: Alternativet vil lade læger og socialrådgivere hjælpe syge, nedtrykte og ensomme danskere ved at udskrive recepter på kultur. "Fuldstændig absurd," lyder det fra Venstre.

Placeholder image
Rasmus Nordqvist, Alternativets ordfører for kultur og kunst, vil lade sundhedssektoren og kulturlivet samarbejde om et nyt eksperiment med at tilbyde kultur på recept til syge og deprimerede danskere. Foto: Facebook

Deprimerede, syge og ensomme danskere skal kunne få hjælp til at få det bedre ved at få udskrevet en recept på gratis kultur og kunst i stedet for medicin.

Sådan lyder det fra Alternativet, der ifølge meningsmålingerne står til at stryge ind i Folketinget ved valget den 18. juni – måske som parlamentarisk grundlag for en Thorning-regering.

Ifølge Alternativets folketingskandidat og ordfører for kultur og kunst, Rasmus Nordqvist, skal recepterne udskrives af enten læger eller kommunernes socialrådgivere.

Han oplyser, at inspirationen til forslaget ”kultur på recept” blandt andet kommer fra Helsingborg Kommune i Sverige, som netop nu er i gang med at analysere et forsøg med at give nedtrykte og ensomme svenskere kunst og kulturelle oplevelser på recept.

 At prøve at blande de to ting sammen på den måde er simpelthen for alternativt.

Michael Aastrup Jensen , Kulturordfører for Venstre

Positive resultater
”Vi ved allerede nu, at der har været meget positive resultater, specielt hvis folk har været nedtrykte, ensomme eller deprimerede – og Alternativet ønsker at eksperimentere med at give kultur på recept til mennesker, der befinder sig i en særlig sårbar livssituation,” siger Rasmus Nordqvist.

Alternativet satser på at få idéen bredt ud til hele Danmark – men i første omgang skal Sundhedsministeriet og Kulturministeriet gennemføre et pilotprojekt i tre udvalgte kommuner i Danmark for at få afprøvet eksperimentet i et samarbejde mellem kulturlivet og sundhedssektoren, mener Alternativet.

I hele landet
Pilotprojektet skal undersøge effekten af at ordinere kunst og kultur til mennesker, der f.eks. er ramt af livstruende sygdom, ensomhed, depression eller demens, fremgår det af Alternativets kulturpolitiske program.

”Vi vil gerne sætte nogle forsøg ind i en større kontekst, hvor vi prøver det af i både byer og landzoner – og ud fra erfaringerne her vil vi se, hvordan det så kan stykkes sammen, så vi kan bruge det i hele Danmark,” siger Rasmus Nordqvist.

Ikke behandlingskrævende depression
Han peger på, at Danmark ”jo er en konkurrencestat, hvor vi skal løbe hurtigere og hurtigere”. Derfor kan kultur og kunst på recept være et passende og gavnligt tilbud til deprimerede og også socialt udsatte borgere, mener han.

”Det gælder selvfølgelig ikke dem med behandlingskrævende depressioner. Men det er vigtigt at være sammen og fælles omkring at skabe noget, uden et fokus og et facit. At lære at det er okay at prøve noget og eksperimentere – uden forventninger til, hvad det skal munde ud i. Det er jo bl.a. også derfor, at vi foreslår kunstfag i folkeskolen,” siger Rasmus Nordqvist.

Også i Odense Kommune er der interesse for idéen. Her har kulturrådmand Jane Jegind (V) skelet til bl.a. de svenske erfaringer.

”Jeg kunne godt tænke mig at lave nogle forsøg med det,” har Venstre-rådmanden tidligere sagt til Fyens Stiftstidende.

Det er for alternativt
Men hos Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, er det umiddelbart svært at spore begejstring for forslaget.

”Det er et fuldstændig absurd forslag, at man på den måde skal gå ind og give kultur på recept. Kultur er ikke medicin – det kan slet ikke sammenlignes på den måde. At prøve at blande de to ting sammen på den måde er simpelthen for alternativt,” siger Michael Aastrup Jensen.

Men jeres rådmand i Odense...?

”Ja, det ved jeg godt. Det ændrer ikke ved partiets holdning,” fastslår Michael Aastrup Jensen.

 

 

 

 

 

 

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

MF (SF), (tidl. løsgænger, tidl. Alternativet)
designer (Danmarks Designskole 1999)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser