Partier vil sætte Hæstorp uden for døren i budgetforhandlinger

Et flertal af partier på Københavns Rådhus forhandler om at indgå en aftale uden om Socialdemokratiet og SF i årets budgetforhandlinger, der for første gang er ledet af overborgmester Sophie Hæstorp Andersen. 

Socialdemokratiet har traditionelt ført taktstokken under de københavnske budgetforhandlinger. Nu tegner et alternativt flertal sig angiveligt udenom partiet.
Socialdemokratiet har traditionelt ført taktstokken under de københavnske budgetforhandlinger. Nu tegner et alternativt flertal sig angiveligt udenom partiet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Årets budgetforhandlinger på Københavns Rådhus kan være på vej mod en overraskelse af de helt store. 

Ifølge Altingets oplysninger forhandler et flertal på rådhuset anført af Enhedslisten, Venstre og Radikale om at indgå en budgetaftale uden om SF og Socialdemokratiet.

Ifølge Altingets oplysninger er alle øvrige partier på Københavns Rådhus med i det alternative flertal. 

Dermed kan Socialdemokratiet blive tvunget til at tilslutte sig en budgetaftale, som de ikke selv har lagt rammen for. 

Altinget har talt med flere centralt placerede kilder, der alle bekræfter forløbet. 

De københavnske politikere mødes igen torsdag formiddag for at genoptage forhandlingerne. 

Et muligt scenarie er, at Socialdemokratiet tilslutter sig en aftale, som et flertal udenom dem har dikteret. 

Ifølge Altingets oplysninger tegnede der sig i løbet af forhandlingerne onsdag aften konturerne af en budgetaftale, hvor de borgerlige partier samt Radikale får resultater i form af skattelettelser, mens rødgrønne partier såsom Enhedslisten og Alternativet øjner muligheden for at kæmpe mærkesager hjem på klima- og miljøområdet.

Ved kommunalvalget i efteråret blev Enhedslisten for første gang nogensinde det største parti i Københavns Borgerrepræsentation, mens Socialdemokratiet gik mere end 10 procent tilbage.