Altinget.dks udgiver: TV 2's 20 første år blev de bedste

TV 2: Altinget.dks udgiver Rasmus Nielsen har arbejdet for TV 2 i 15 år. Han gør status ved tv-stationens 20 års fødselsdag.
Af Rasmus Nielsen, udgiver af Altinget.dk
Journalist TV 2 / Lorry 1989-93
Producent, TV 2-regionerne på Christiansborg 1994-99
Redaktør for politik.tv2.dk 2004-2008

TV 2 har sat markante spor i den danske mediebranche de sidste 20 år - men får svært ved at gøre kunststykket efter de næste 20. MediaWatch.dk har bedt mig vurdere, hvad TV 2 har betydet for mediebranchen snesen af år.

TV 2's legendariske, første direktør, Jørgen Schleimann, sagde fra starten sidst i 80'erne, at om ikke andet så ville det blive TV 2's fortjeneste at vække den slumrende bjørn Danmarks Radio til live. Det fik han ret i. TV 2 NYHEDERNE blev på imponerende kort tid Danmarks mest sete nyhedsudsendelse, og det satte i den grad arbejdshandskerne på DR-folket. Produktiviteten blev hevet op af mosen, og DR fik en mere kommerciel, publikumshungrende programprofil, så man snart ikke kan kende forskel på licenskanalerne og reklamekanalerne.

TV-branchen var fra starten i 1988 mærket af, at samme Schleimann lagde så stor en del af sit indkøbsbudget  i en anden bjørns turban, Nordisk Film. Det levnede ikke mange krummer til nye, mindre produktionsselskaber. Producenternes dag på Kvægtorvet var for Tordenskjolds Soldater. Ikke en smeltedigel for branchens iværksættere. Men trods alt groede i 90'erne flere gode selskaber frem - selskaber, der igen har fået det sværere, fordi TV 2 strammer til under sin selvskabte, økonomiske krise.

TV 2-regionerne er det nok mest originale element i TV 2-loven. De otte seermagneter har understøttet en vigtig, lokal identitet og fastholdt stort selvværd rundtom. De har i femten år på entreprisebasis drevet en fælles Christiansborg-redaktion, men har ellers ikke levnet meget til det private produktionsniveau. Regionale direktører ville selv gennem datterselskaber producere programmer og reklamer og leje deres sendevogne ud til TV 2/Danmark - i direkte konkurrence med gode, private udbydere, der led under konkurrencen.

Sammen gav vi dig den særlige TV 2-ånd, og tilbage gav du os faglig identitet og stolthed.

Rasmus Nielsen
Udgiver af Altinget,dk, TV 2-journalist i 15 år

Den næste snes år
De næste 20 år tegner ikke til i samme grad at blive TV 2's. Det digitale sendenet gør snart enhver programudbyder til broadcaster, og de store avishuse og groende netaviser vil spise deres del af reklame-kagen. TV 2's uafklarede ejerforhold gør det bestemt ikke nemmere at sidde tilbage på Kvægtorvet.

Tillykke TV 2 - vi er mange, der har givet dig en stor del af vores gode arbejdsår. Du gav os lov til det. Du gav os en masse tilbage. Sammen gav vi dig den særlige TV 2-ånd, og tilbage gav du os faglig identitet og stolthed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nielsen

Formand for Alrow Media, udgiver af Altinget i Danmark, Norge og Sverige samt Mandag Morgen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1983)

0:000:00