Altingets stifter får journalistpris for substans og mangel på clickbait

HÆDERSPRIS: Rasmus Nielsen modtager årets journalistpris fra Den Berlingske Fond for at have udviklet Altinget fra nicheportal til et bredere politisk medie – uden at give køb på høj substans og kvalitet.

"Grædekonerne må simpelthen krybe snøftende tilbage i deres huller, når de ser, hvad du har skabt."

Sådan sagde Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, i sin tale, da han i dag overrakte Den Berlingske Fonds Journalistpris til Altingets stifter, Rasmus Nielsen.

Tom Jensen begrundede valget af Rasmus Nielsen som modtager af prisen med, at han gennem 17 år har formået at udvikle Altinget fra nogle få nicheportaler med journalistik til en snæver målgruppe til et politisk medie med en bredere læserskare. Og at det er sket uden at give køb på den høje kvalitet i journalistikken.

"Du har vist, at man i en digital medievirkelighed kan få succes, hvis man er vedholdende nok. Tænker sig godt nok om. Og satser på, at læserne ikke er blevet ligeglade, uoplyste, underholdningsfixende tåber alle sammen – bare fordi medievirkeligheden er blevet digital," sagde Tom Jensen.

Ikke megen clickbait
Chefredaktøren talte om en drejning i det danske mediebillede. Fra en tendens til gratis, blinkende, klikvenlige artikler til en fornyet tro på, at folk vil betale for professionel journalistik.

"Du og Altinget.dk er det måske stærkest tænkelige bevis, man kan hente i det danske mediebillede på, at forfaldsmyten er – en myte," sagde han til prismodtageren og fortsatte:

"Der er ikke megen clickbait på Altinget.dk. Det er netop pointen."

Altinget blev i 2002 et af de allerførste medier i Danmark, der krævede betaling for indhold. Der gik lang tid, før indtægterne blev så store, at man kunne leve af det, men i dag er netop betalt kvalitetsindhold grundstammen i Altingets forretningsmodel.

Forfulgte broderens spådom
Rasmus Nielsen begyndte sin journalistkarriere som praktikant på Berlingske Tidendes christiansborgredaktion i 1981.

Siden var han blandt andet studievært på TV 2 Lorry, inden han i 2000 grundlagde Altinget.

Han var inspireret af sin bror, Jakob Nielsen, der har skabt sig en karriere i USA som ekspert i brugervenlige web-løsninger. Han forudså tidligt, at nichemedier ville blive fremtiden, og den spådom valgte Rasmus Nielsen at forfølge med det politiske medie Altinget.

Se Tom Jensens tale og Rasmus Nielsens takketale herunder:

Tidligere priser til Clement og Puk Damsgård
Den Berlingske Fonds Journalistpris er med sine 100.000 kroner Danmarks største journalistpris. Prisen har været uddelt siden 1989 og går hvert år til en journalist, der har udrettet "noget ekstraordinært gennem journalistikken".

Den er tidligere gået til blandt andre journalist og tv-vært Clement Kjersgaard, reporterne Simi Jan (TV 2) og Puk Damsgård (DR) samt Politiken-journalist Jakob Sheikh og forfatter Peter Øvig Knudsen.

Forrige artikel Se listen: 830 magtfulde danskere er i risiko for bestikkelse Se listen: 830 magtfulde danskere er i risiko for bestikkelse Næste artikel V-borgmestre vil ikke rive bygninger ned i ghettoer V-borgmestre vil ikke rive bygninger ned i ghettoer