Ammitzbøll overvejer forenkling af kommunernes udligning

REFORM: Regeringen lægger op til at tage livtag med den kommunale udligningsordning, som omfordeler milliarder på tværs af landet. Men ambitionsniveauet er uklart.

Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) har fået den svære politiske opgave at omlægge den kommunale udligningsordning.
Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) har fået den svære politiske opgave at omlægge den kommunale udligningsordning.Foto: Emil Hougaard/Scanpix
Kim Rosenkilde

Den kommunale udligningsordning er en af den offentlige sektors mest komplekse konstruktioner. Nu overvejer regeringen, om den kan gøres mere simpel.

På KL’s Kommunaløkonomiske Forum i januar sendte finansminister Kristian Jensen de første signaler om en forestående reform, der er tænkt ”mere grundlæggende igennem.” Ikke mindst med henblik på at gøre ordningen enklere.

Kristian Jensen har ikke efterfølgende ønsket at uddybe sine bemærkninger. Men nu bakkes han op af økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll.

”Jeg er helt enig med finansministeren i, at vi skal tænke os grundigt om, når vi ser på udligningssystemet. Jeg er også enig i, at systemet kan blive mere enkelt,” siger Simon Emil Ammitzbøll til Altinget.

Fakta
Finansieringsudvalgets kommissorium

Indenrigsministeriets Finansieringsudvalg er et stående embedsmandsudvalg, der har til opgave at sikre det faglige grundlag for tilpasninger af blandt andet den kommunale udligningsordning.
Det aktuelle kommissorium for udvalgets arbejde skal danne baggrund for permanente ændringer af udligningsordningen.

"På baggrund af udvalgets analyser skal udvalget fremkomme med forslag til ændringer af udligningssystemet med henblik på at imødegå utilsigtede byrdefordelingsmæssige virkninger for kommunerne som følge af refusionsomlægningen."

"Hensigten med udvalgets forslag skal således være, at disse forskydninger minimeres."

"Udvalget skal i sine anbefalinger til ændringer af udligningssystemet samtidig inddrage Finansieringsudvalgets tidligere anbefalinger i betænkning nr. 1533 fra marts 2012 samt rapporten om udligningsordningen vedr. indvandrere og efterkommere fra marts 2014."

Udvalget skal således undersøge:
  • Muligheden for en inkorporering af beskæftigelsestilskuddet som en integreret del af det generelle tilskuds- og udligningssystem. 
  • En tilpasning af beløbene i udlændingeudligningsordningen eller en inkorporering af ordningen i det generelle tilskuds- og udligningssystem. 

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

Ejendomsvurderinger forsinker
Ifølge økonomi- og indenrigsministeren omfordeler den kommunale udligning årligt 15,6 milliarder kroner mellem kommunerne.

”Og det er jo sådan, at hvis nogen skal have noget mere, så skal andre have mindre. Så ændringer i udligningen skal baseres på et fagligt solidt grundlag, ” siger Simon Emil Ammitzbøll.

Hvis regeringen virkelig har tænkt sig at gennemføre en egentlig reform af udligningen, så er det nye toner.

Tom Ahmt
Formand for Økonomidirektørforeningen

Han henviser til, at Indenrigsministeriets såkaldte Finansieringsudvalg har fået til opgave at tilvejebringe det nødvendige faglige grundlag for fremtidige ændringer i udligningsordningen.

Oprindeligt har planen været, at Finansieringsudvalget skulle have sit oplæg på plads, så en omlægning af udligningen ville kunne forhandles på plads i 2017.

Men udvalget har fået et ekstra år at løbe på, med udsigt til at et nyt system for ejendomsbeskatning kan føre til væsentlige økonomiske forskydninger i kommunernes indtægtsgrundlag fra grundskyld.

Nu er forventningen, at Finansieringsudvalget vil have sin rapport klar ved udgangen af 2017, hvor efter regeringen vil komme med et samlet oplæg til ændringer.

Ændringer skal så kunne træde i kraft i 2019.

Reform er nye toner
Afsættet for den kommende omlægning af kommunernes udligningsordning skal findes tilbage i februar 2015.

Her indgik den daværende regering forlig med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti om at ændre den statslige refusion af kommunernes udgifter til overførelsesindkomster.

Ændringerne ville føre til nogle mærkbare forskydninger i kommunernes indtægter. Derfor skulle refusionsreformen følges op af en tilpasning af udligningsordningen, som kunne modvirke de største forskydninger.

Forliget og det medfølgende kommissorium for Finansieringsudvalgets arbejde lagde dog som udgangspunkt kun op til nogle mindre tekniske justeringer af udligningen.

Derfor lyder det som en nyhed af de lidt større for formanden for den kommunale Økonomidirektørforening, Tom Ahmt, hvis Simon Emil Ammitzbøll nu bekræfter en ambition om at forsimple udligningsordningen.

”Hvis regeringen virkelig har tænkt sig at gennemføre en egentlig reform af udligningen, så er det nye toner i forhold til, hvad vi hidtil har hørt om den kommende ændring af udligningsordningen,” siger Tom Ahmt, der til dagligt er vicekommunaldirektør i Aabenraa Kommune.

V-ordfører: Slå koldt vand i blodet
Indenrigsministeriet understreger over for Altinget, at regeringen ingen planer har om at ændre Finansieringsudvalgets ”i øvrigt rummelige” kommissorium.

Udover tilpasninger i forhold til konsekvenserne af refusionsreformen, så skal udvalget også overveje mulighederne for at indlemme den særlige udlændingeudligning og det såkaldte beskæftigelsestilskud i den samlede udligningsordning.

Venstres kommunalordfører, Carl Holst, opfordrer da også til at slå koldt vand i blodet.

Ifølge ham skal man ikke tage Kristian Jensens udtalelser ved Kommunaløkonomisk Forum som udtryk for, at regeringen planlægger en større omkalfatring af kommunernes udligning.

”Pointen er, at vi har en udligningsordning, som påvirkes af nogle nye elementer. Det ser Finansieringsudvalget så på, hvad man skal gøre ved. Når deres rapport kommer om et år, tager vi stilling til, hvad der skal ske,” siger Carl Holst.

Dokumentation

Det sagde Kristian Jensen om kommunal udligning

Finansminister Kristian Jensen (V) satte gang i spekulationerne om regeringens ambitioner for udligningsordningen, da han i januar talte og debatterede ved KL’s Kommunaløkonomiske Forum i Aalborg.

Her er, hvad han sagde om en kommende udligningsreform:

”Det er en vedvarende diskussion, hvordan man laver en udligningsreform, som passer bedst muligt. I øjeblikket er der en lang række kommuner, der hver især hiver et aspekt op og siger, at hvis man ser på det her aspekt, så må du dog kunne forstå, hvor forfærdelig den nuværende udligning er.”

”Når jeg så besøger den næste kommune, så tager de et andet aspekt op og siger, nej det er det her, der er så uretfærdigt.”

”Jeg tror bare, at vi må erkende, at hvis vi skal blive ved med at tage enkeltaspekter op, så er det umuligt at lave noget, der giver en helhed.”

"Nu har vi et år mere. Derfor er der mulighed for, at vi grundlæggende tænker udligningsreformen igennem. Hvad er det, der skal til for at lave noget, som måske også er mere enkelt. Man har lavet udligningsreformer efter lap på lap-princippet. Og der er godt nok mange lapper, som efterhånden gør, at det svært at sige, hvad jeg egentlig skal gøre som kommune for, at jeg selv kan bringe mig i en god position."

"Jeg synes grundlæggende, at reformen skal føre frem til, at kommunerne i højere grad får en situation, hvor de gennem rationel drift kan forbedre deres egen økonomi. Og hvor vi sikrer, at der er tilstrækkeligt råderum i kommunerne, uanset om der er fremgang eller tilbagegang i befolkningstallet, til at de kan løfte de opgaver, som borgeren vil have."

"Ellers får vi en situation, hvor vi sætter det bibelske princip ind om, at til den, der har, skal mere gives. Det, synes jeg, ikke er rimeligt. Udligningsreformen skulle gerne modsvare den idé."

"Det at snakke om en udligningsreform er ikke noget, vi bare kan blive ved med at rulle foran os som en snebold. Det er nødt til at afklares. Både i forhold til at kunne lave en langsigtet planlægning. Men også i forhold til, at de ubalancer, man ser i systemet, trænger til at blive afklaret."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00