Anders Fogh vil starte global demokrati-alliance med topmøde i København

INTERVIEW: Med en ny fond vil Anders Fogh Rasmussen etablere en global alliance, der skal forene verdens demokratier i kampen for frihed og demokrati. Det inkluderer et årligt topmøde i København.

Med stiftelsen af en ny fond går Anders Fogh Rasmussen til kamp for det globale demokrati.

Verden over er demokratiet under pres fra en bølge af protektionisme, nationalisme, terrorisme og autokrati, og der savnes lederskab, mener den tidligere statsminister og generalsekretær for Nato.

Det vil Anders Fogh Rasmussen dæmme op for gennem en demokratisk modbølge, der skal udgå fra fonden Alliance of Democracies Foundation. Det fortæller han i et interview til Altinget, der bliver bragt torsdag på Altinget: civilsamfund.

“Når USA og andre demokratier trækker sig tilbage, efterlader vi et vakuum, der bliver fyldt ud af Putin, Kim Jong-un, Assad og alle de andre. Så jeg vil gerne styrke demokratiet ved at opbygge en alliance af verdens demokratier.”

Årligt topmøde i København
Den nye demokratibevægelse får sit hovedsæde i København. Her stiftede Anders Fogh Rasmussen sammen med erhvervsmanden Fritz Schur og advokat Klaus Søgaard i december 2017 fonden Alliance of Democracies Foundation.

Den har blandt andet til opgave at arrangere et årligt tilbagevendende demokratitopmøde, Copenhagen Democracy Summit, der skal sætte topledere fra det internationale erhvervsliv sammen med regeringsledere og andre politiske topskikkelser fra hele verden.

Målet er, at topmødet skal lægge op til konkret efterfølgende handling.

“Jeg ser helst, at det bliver en konference, hvor man bagefter går ud og gør noget. Det kunne for eksempel være at søsætte et erhvervsprojekt, som kan bidrage til at stabilisere økonomien i et skrøbeligt land som Irak,” siger Anders Fogh Rasmussen.

International opbakning til projektet
Pengene til arbejdet skal komme fra primært internationale erhvervssponsorer. Hvem, vil Anders Fogh Rasmussen ikke sige noget nærmere om, da finansieringen ikke er faldet helt på plads endnu.

Men han understreger, at han har stor opbakning til sit projekt. Ikke blot blandt investorer, men også blandt nuværende og tidligere ledende politikere.

Den tidligere præsident for Mexico Felipe Calderón og Spaniens tidligere ministerpræsident José María Aznar kommer blandt andre til at sidde i fondens advisory board.

Derudover har Fogh været i dialog med en række tidligere og nuværende politiske ledere, og han opremser George Bush, Tony Blair, Canadas tidligere premierminister Stephen Harper samt Mitt Romney og Joe Biden fra USA.

En vigtig pointe for Anders Fogh Rasmussen er, at opbakningen til projektet kommer fra et bredt politisk spektrum.

“Det her handler jo slet ikke om, hvorvidt man er republikaner eller demokrat, hvorvidt man er konservativ, liberal eller socialist. Det afgørende er, at man går ind for demokrati, at man ønsker at styrke og beskytte det mod de angreb, vi ser. Det er det afgørende, og ikke, hvor man står politisk,” siger Anders Fogh Rasmussen.


Hele interviewet med Anders Fogh Rasmussen, hvor han blandt andet fortæller om sine planer om at oprette endnu en fond med adresse i USA, kan du læse torsdag morgen på Altinget: civilsamfund.

Forrige artikel Dagens overblik: Kommuner skal belønnes for job, eksamener og gode karakterer til indvandrere Dagens overblik: Kommuner skal belønnes for job, eksamener og gode karakterer til indvandrere Næste artikel Vismænd advarer mod nye afgifter til bilejere Vismænd advarer mod nye afgifter til bilejere